Salta al contingut principal

Més de 8 milions de contribuents que presenten la renda per Internet amb el programa PADRE podran avançar aquest any les seves devolucions

Arrenca la Campanya telemàtica de renda 2014

 

  • El període de presentació per a les declaracions amb programes d'ajuda per via telemàtica arrenca avui, dues setmanes abans que l'any passat, i al mateix temps que la presentació telemàtica de borradores, El trasllat inicial de dades fiscals al PADRE serà totalment automàtic, el que permetrà agilitzar la presentació independentment del perfil del contribuent
  • Comença internament la implantació d'un nou sistema, denominada ‘Renda WEB’, que en el futur portarà a la convergència dels esborranys i declaracions en un producte integrat per a la presentació ‘en línia ’
  • La utilització de la via telemàtica permetrà rebre les primeres devolucions d'IRPF el 9 d'abril
  • En la campanya d'aquest any està prevista la presentació de  19.275.000 declaracions, primer increment en tres anys, de les quals 14.255.000 seran per retornar, per un import de 10.550 milions d'euros

 

7 d'abril de 2015.- L'Agència Tributària obre avui el termini per gestionar per via telemàtica la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2014 (IRPF 2014). La principal novetat de la campanya d'aquest any és la unificació de la data d'inici per a la presentació per Internet tant d'esborranys d'IRPF, com de declaracions amb el PADRE i altres programes d'ajuda.

Aquesta unificació de dates implica, en la pràctica, un sensible avenç de dues setmanes en la recepció per Internet de declaracions confeccionades amb el PADRE (l'any passat les presentacions amb el PADRE no es podien realitzar fins al 23 d'abril) i altres programes d'ajuda; per tant, suposa també un avenç en l'inici de les devolucions que els corresponguin a un gran nombre de contribuents.

Concretament, l'any passat més de vuit milions de contribuents van presentar la seva declaració d'IRPF per via telemàtica amb un programa d'ajuda. Aquest és el col·lectiu de potencials beneficiaris de l'avenç i unificació de les dates de presentació, sense tenir en compte possibles nous usuaris del sistema de presentació per Internet que desitgin aprofitar també els avantatges i agilitat de la via telemàtica. Igualment es podran beneficiar d'aquest avenç en dues setmanes de la possibilitat de presentació els a prop de 190.000 declarants de l'Impost sobre Patrimoni estimats per a aquesta campanya.

 

Torna a créixer el nombre de declarants

Està previst que aquesta campanya compti amb 19.275.000 declaracions, fet que suposa el primer increment en el nombre de declarants d'IRPF en els últims tres anys. D'aquell total, 14.255.000 declaracions donaran dret a devolució, per un import total de 10.550 milions d'euros, i 4.280.000 declaracions sortiran amb resultat per ingressar, per un import de 7.350 milions d'euros.

El termini de presentació finalitzarà el 30 de juny, tant per a les declaracions per ingressar com per retornar. No obstant això, en les declaracions per ingressar si s'opta per realitzar el pagament mitjançant domiciliació bancària el termini de presentació comprendrà fins al 25 de juny. La campanya presencial començarà l'11 de maig, igual que l'assistència en oficines.

L'atenció a Internet i per telèfon s'inicia avui. Les devolucions s'iniciaran el proper 9 d'abril per als contribuents que, una vegada revisat, presentin per Internet, a través del web de l'Agència Tributària (sede.agenciatributaria.gob.es ), el seu esborrany d'IRPF o la seva declaració amb el programa PADRE, que ja està disponible, o altres programes d'ajuda.


Millores en el programa PADRE ‘simplificat’

Després de les millores incorporades la passada campanya en el programa PADRE, quan es va establir una variant simplificada per facilitar la descàrrega i modificació de la informació fiscal i personal, aquest any s'estableixen noves millores en la descàrrega de dades fiscals, amb l'objectiu d'oferir un producte per a la presentació de la Renda que compti amb la versatilitat del tradicional programa d'ajuda i la senzillesa que ofereix l'esborrany d'IRPF.

En la campanya anterior, existien dues modalitats per al trasllat de les dades fiscals i personals: una, la tradicional, ‘pas a pas ’, descarregant cadascun de les dades; una altra, la que es va incorporar llavors, que implicava el trasllat automàtic de totes les dades possibles, però que únicament era aplicable a determinat perfil de contribuents.

Ara, el programa PADRE tindrà una modalitat única, la de trasllat automàtic, que serà aplicable a tots els contribuents. Aquelles dades que no puguin ser traslladables de manera automàtica en requerir una consulta prèvia, ja sí hauran de comptar amb la participació del contribuent per a la seva incorporació.

El PADRE inclou altres millores que impliquen oferir més informació al contribuent per a la confecció de la seva declaració. Entre elles, destaca la inclusió d'avisos en finalitzar el procés de descàrrega de dades fiscals per informar de l'existència de partides negatives pendents de compensar, i de transmissions d'immobles, que poden tenir incidència en la declaració. Aquesta mesura facilita que els contribuents puguin exercir el seu dret a reduir la seva càrrega fiscal compensant saldos negatius amb rendes positives generades el 2014.

De la mateixa manera, s'incorpora un recordatori per als contribuents que haguessin modificat el seu domicili fiscal, indicant que han de marcar la casella corresponent en la declaració i reflectir el nou domicili.

 

‘RENDA WEB’, la unió de PADRE i esborrany

En paral·lel, aquesta campanya l'Agència Tributària utilitzarà internament un nou producte, denominada ‘RENDA WEB’. Aquest producte és una integració del programa PADRE i l'esborrany que no requereix descàrrega alguna de programes ni dels fitxers de dades fiscals, sinó que permet la confecció de la declaració directament en l'entorn web de l'Agència. Una vegada comprovat el seu correcte funcionament, la ‘RENDA WEB’ estaria disponible en la següent campanya d'IRPF per a la seva utilització per tots els contribuents que desitgin presentar la seva Renda per via telemàtica.

Amb aquest pas, l'Agència Tributària s'encamina cap a la creació d'un únic producte per a la presentació ‘en línia ’de la Renda, substitutiu tant de l'esborrany, com del programa PADRE, que unificaria  en una única actuació integrada tots els tràmits actualment necessaris per a la confecció i presentació de la declaració.

 

Compatibilitat de ‘Clau PIN’ i el REN0

Igual que l'any passat, en aquesta campanya de la Renda els contribuents comptaran amb el PIN 24 hores (ara denominada ‘Clau PIN ’) com a alternativa al servei REN0 que permet obtenir el núm. de referència per a l'obtenció ràpida de l'esborrany i les dades fiscals, així com  la presentació de la declaració i, si escau, la consulta de l'estat de la devolució. El contribuent podrà triar entre els dos sistemes, o utilitzar ambdós, atès que són plenament compatibles. Igualment, i com ja és tradicional, per a tots els tràmits de Renda es podran utilitzar tant el certificat electrònic com el DNI electrònic.

A diferència del REN0, Clau PIN no requereix que el contribuent recordi la casella 415 de la declaració de l'any anterior, permet presentar declaracions per ingressar i també efectuar telemàticament l'ingrés sense necessitat de domiciliació en compte.

A més, Clau PIN es pot utilitzar per a uns altres tràmits aliens a la Campanya de Renda i per a serveis d'uns altres organismes, com la Seguretat Social o la Direcció General de Trànsit, i no és necessari recordar la clau d'accés. Al seu torn, el sistema REN0 permet utilitzar el mateix número de referència durant tota la campanya, però en els casos de declaracions per ingressar únicament es podrà realitzar el pagament amb domiciliació.

 

Informació addicional al contribuent

També com a novetat per a aquesta campanya, tant en els esborranys de declaració, com en els justificants de presentació de la declaració, es proporcionarà als contribuents informació relacionada amb la destinació dels seus impostos.

Així, en el marc de la recentment aprovada Llei de transparència, accés a la informació pública i bona govern (Llei 19/2013) i amb la finalitat que els contribuents puguin conèixer l'ús i destinació de la recaptació dels diferents tributs, se'ls informarà del repartiment que tindran els ingressos tributaris corresponents amb la seva liquidació entre Administració estatal i autonòmica, i també la destinació donada, per polítiques de despesa (classificació funcional de la despesa de les Administracions Públiques de Nacions Unides), a tots els ingressos que perceben les Administracions Públiques, tenint en compte l'últim exercici comptable tancat (2013).

 

Reforç del sistema ‘Verifica’

En finalitzar la Campanya de Renda, l'Agència Tributària posarà en marxa el procediment ‘Verifica’ de comprovació ràpida de declaracions d'IRPF amb resultat per retornar. Aquest sistema ja va estar en funcionament l'any passat com projecte pilot, i ara s'ampliarà a més contribuents.

A través del web de l'Agència (sede.agenciatributaria.gob.es ), mitjançant Clau PIN i certificat electrònic, contribuents que, per exemple, comptin amb errors aritmètics en la seva declaració, que dupliquessin una despesa o oblidessin incloure alguna dada, podran, gràcies al procediment Verifica, accelerar la gestió de la seva devolució sense haver d'esperar a què els arribi al domicili la notificació de l'inici del corresponent procediment tributari.

Mitjançant el sistema de comprovació tradicional, l'Agència Tributària disposa de termini fins al 31 de desembre de l’any actual per resoldre la sol·licitud de devolució i notificar la corresponent liquidació, sense meritació d'interessos de demora, a través d'un procediment que pels tràmits que comporta, pot allargar-se en el temps i implicar que la devolució se'n recordés després d'aquella data. Amb el procediment Verifica, la devolució s'agilitza significativament, en accelerar-se al màxim tots els tràmits de notificació i al·legacions.

 

Qui no està obligat a declarar?

Es manté la mateixa regulació que l'any anterior quant als obligats a presentar la declaració de l'IRPF. En termes generals, no estan obligats els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals.

El límit anterior es redueix a 11.200 euros si els rendiments procedeixen de més d'un pagador (llevat d'excepcions), i també quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exempts, quan el pagador no està obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció.

Ambdós límits segueixen essent vàlids per no declarar si el contribuent compte, en el seu lloc, o a més, amb els següents rendiments:

- Dividends, interessos i plusvàlues sotmesos a retenció amb un  límit conjunt de 1.600 euros.

- Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivades de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb el límit conjunt de 1.000 euros.

Igual que l'any anterior, tampoc estaran obligats els contribuents que comptin amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i d'altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.

 

Qui poden utilitzar l'esborrany de Renda

En la campanya d'IRPF 2014 es manté el perfil ampliat d'usuari de l'esborrany de Renda que es va introduir en la campanya anterior. Així, a més dels contribuents que comptin amb rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte, podran utilitzar l'esborrany aquells que comptin amb pèrdues derivades de fons d'inversió, siguin perceptors de subvencions no destinades a activitats econòmiques, tinguin fins a vuit immobles no arrendats, siguin titulars de valors públics amortitzats amb rendiment zero o hagin percebut rendiments del capital mobiliari i immobiliari procedents d'entitats en atribució de rendes.

La deducció per adquisició d'habitatge habitual amb préstec hipotecari, la reducció per aportacions a plans de pensions i la deducció per donatius no exclouen del perfil d'usuari de l'esborrany.

Tots aquests contribuents, llevat que estiguin obligats a presentar la declaració per tenir una activitat professional, empresarial, agrícola o ramadera, arrendaments o guanys patrimonials sense retenció, podran utilitzar l'esborrany de la declaració.

 

Com obtenir ‘Clau PIN’ i el número de referència (REN0)?

L'obtenció de Clau PIN requereix dos passos, un registre previ únic i una sol·licitud posterior amb vigència d'un dia natural. El registre previ es podrà efectuar per dues vies:

Presencialment en les oficines de l'Agència Tributària aportant el DNI, un correu electrònic i un número de telèfon mòbil, sense necessitat de cita prèvia ni documentació alguna, llevat de l'exhibició del propi document d'identificació.

A través d'Internet, seguint les instruccions de la carta que l'Agència remetrà als qui la sol·licitin a través de l'opció oferta en la icona de la pàgina web de l'AEAT ‘Clau PIN’. En aquest cas, a més del DNI i el número de mòbil, el contribuent ha d'aportar els dígits de l'IBAN d'un compte bancari de la que sigui titular com informació de contrast.

Una vegada registrat en el sistema, quan el contribuent desitgi realitzar algun tràmit, des de l'enllaç disponible en el propi tràmit o a través de la icona ‘Clau PIN’ podrà sol·licitar-ho. Per això haurà de consignar el NIF, la data de caducitat del DNI i una contrasenya de quatre caràcters a elecció seva que definirà el contribuent per a cada sol·licitud. A continuació, rebrà per SMS un PIN de tres dígits que, juntament amb la contrasenya, constitueixen el codi d'accés que podrà utilitzar durant aquell mateix dia natural.

Per a la utilització del servei REN0 se sol·licitarà el NIF i primer cognom del contribuent, la casella 415 de la Renda 2013 i un número de mòbil al que s'enviarà un SMS amb el nombre de referència. Als no declarants en l'exercici anterior i als nous declarants, en lloc de la casella 415 se'ls sol·licitarà el codi d'un compte bancari de la que sigui titular el contribuent.

 Modificació i confirmació de l'esborrany de Renda

Sempre resulta convenient revisar l'esborrany de Renda, atès que en el moment de la seva confecció l'Agència podria no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent hagi d'incorporar a l'esborrany.

Alguns casos típics que aconsellen aquesta revisió són els següents:

- Immobles i les seves referències cadastrals
- Circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2014)
- Aportacions a plans de pensions
- Aportacions de quotes sindicals
- Percepcions per subvencions
- Deducció per maternitat
- Deducció per inversió en habitatge habitual
- Deducció per lloguer d'habitatge habitual
- Deduccions autonòmiques

Existeixen diverses vies per confirmar l'esborrany, segons sigui el resultat per retornar o per ingressar, i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda o confirmar l'esborrany qualsevol dia, fins al 25 de juny, però el pagament no es farà efectiu fins al 30 de juny, últim dia de la campanya de Renda. La domiciliació no impedeix fraccionar el pagament en dos terminis (el segon, el  5 de novembre).

Vies no presencials (sense desplaçament a oficines), del 7 d'abril al 30 de juny (25 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació):

VIES DE CONFIRMACIÓ

Casos en què es pot utilitzar aquesta via

Per Internet

sede.agenciatributaria.gob.es

TOTS

Per telèfon (VRU), servei automàtic
901 12 12 24 (les 24 hores)

A tornar

Per SMS, al 638444147
Renda (espai) nombre de justificant d'esborrany (espai) NIF
(Si és declaració conjunta s'afegeix un (espai) NIF del cònjuge

A tornar

Per telèfon (operador)
901 200 345 (DL.-DV., de 9 a 21 hores)

A tornar i a ingressar (domiciliant el pagament)

Per banca electrònica i telefònica

Per retornar i ingressar (sense domiciliar)

En caixers  automàtics de certes entitats

Per retornar i ingressar (sense domiciliar)

Vies presencials, de l'11 de maig al 30 de juny (25 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 30 de juny):

 

VIES DE CONFIRMACIÓ

Casos en què es pot utilitzar aquesta via

En les oficines de les entitats financeres col·laboradores

Per retornar i ingressar
(sense domiciliar)

En les oficines de l'AEAT o CA

Per retornar i ingressar
(domiciliant el pagament)

 

Declaració de patrimoni

En aquesta campanya es manté l'obligació de declarar l'impost sobre el patrimoni per als contribuents amb quota a ingressar (després d'aplicar les deduccions i bonificacions corresponents) i també per aquells sense quota a ingressar, però que comptin amb béns i drets amb un valor superior als dos milions d'euros.

Per norma estatal, el mínim exempt se situa en els 700.000 euros i l'habitatge habitual està exempta també fins als 300.000 euros, encara que ambdós límits poden variar, segons les CA. Tots els contribuents als que correspongui declarar Patrimoni hauran de fer-ho exclusivament per Internet, mitjançant Clau PIN, el número de referència de l'esborrany o dades fiscals, o bé utilitzant el DNIE o el certificat electrònic.

El termini per a la presentació comença avui i s'estén fins al 30 de juny (fins al 25 de juny per als pagaments amb domiciliació, encara que en aquests casos es podrà presentar fins al 30 de juny amb el nombre de referència de l'esborrany, sempre que s'hagi obtingut prèviament el justificant de pagament que aporta el banc). Amb Clau PIN es podrà presentar en qualsevol cas fins al dia 30 sense necessitat de domiciliar.

 

Principals serveis d'assistència i informació

- Internet: sede.agenciatributaria.gob.es
  (ofereix informació i gestions sense horaris).

- Telèfon Assistència: 901 200 345
  (per gestionar l'esborrany; de 9 a 21 hores, de dilluns a divendres).

- Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33.
   (per resoldre dubtes; de 9 a 19 hores, de dilluns a divendres).