Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta un pesquer italià amb 8.700 quilos d'haixix al sud de Cartagena

Operació 'Ramsés'

  • Detinguts els vuit tripulants del pesquer, set d'ells de nacionalitat italiana i el vuitè de nacionalitat egípcia, després de comprovar l'existència de 292 fardells de resina d'haixix en la coberta i en el celler del vaixell
  • Per segona vegada en pocs mesos, l'embarcació decomissada comptava amb pavelló d'un país europeu, estratègia que podrien estar utilitzant les organitzacions de narcotraficants per aixecar menys sospites
  • L'operació s'ha realitzat amb la col·laboració eficient i efectiva de la Duana Francesa

 

26 de gener de 2015.- L'Agència Tributària va interceptar en la nit de dissabte passat, a unes 138 milles al sud-est de Cartagena a un pesquer italià de nom ‘Sant Rita Terza’, de 30 metres d'eslora, quan transportava una quantitat aproximada de 8.700 quilograms de resina d'haixix, prèviament descarregades des de dues embarcacions pneumàtiques. L'operació duta a terme per funcionaris de Vigilància Duanera de l'AEAT, denominada ‘Ramsés’, ha culminat amb la detenció dels vuit tripulants de l'embarcació, set de nacionalitat italiana (un d'ells amb doble nacionalitat, italiana i tunisiana) i el vuitè de nacionalitat egípcia, que passaran en les properes hores a disposició judicial.

Amb aquesta operació són ja nou, des del mes de maig de 2013, les captures de grans quantitats d'haixix realitzades per l'Agència Tributària en la ‘ruta del Mediterrani Oriental’, amb un balanç de més de 100 tones de droga confiscades. En l'últim any, els dispositius de control disposats en la ruta comercial del Mediterrani per les autoritats de França, Itàlia i Espanya han derivat en la intercepció de dotze vaixells que portaven una important càrrega d'haixix.

L'operació ‘Ramsés’ arrenca quan mitjans aeris de Vigilància Duanera i de la Duana Francesa detecten, en la tard de dissabte, un pesquer sospitós, aproximadament a 65 milles nàutiques al sud d'Almería. L'embarcació va resultar sospitosa donat l'inhabitual de la zona on es trobava per a un vaixell d'aquelles característiques.

Establert l'oportú dispositiu aeronaval els patrullers ‘Arao’ i ‘Alca’, amb base a Alacant i Almería, respectivament, es van adreçar a la zona i van procedir a realitzar l'abordatge de l'embarcació. En el dispositiu de vigilància, coordinat per la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials, van participar a més el patruller ‘Abanto’, amb base a Cartagena, i mitjans aeris de Vigilància Duanera.

En prendre el control del vaixell els funcionaris de Vigilància Duanera van descobrir en la coberta i en el celler del pesquer una quantitat indeterminada de fardells d'haixix que, a falta de la pesada oficial, podrien contenir a prop de 8.700 quilos d'aquesta droga, valor del qual en el mercat il·lícit assoliria els 13,6 milions d'euros.

Immediatament es va procedir a la detenció dels vuit  tripulants de l'embarcació, així com a la captura del pesquer i posterior trasllat del mateix al port de Cartagena. Tant els detinguts, com el vaixell i la droga, passaran a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de Guàrdia dels de Cartagena.

 

L'ús de banderes europees

Aquesta nova operació ratifica la importància d'aquesta nova ruta oberta per al tràfic d'haixix, denominada ‘del Mediterrani Oriental’. En l'últim any i mitjà, per part d'Itàlia, França i Espanya s'ha procedit a la captura dels vaixells ‘Adam’, ‘Gold Star’, ‘Lluna-S’, ‘Moon Light’,  ‘Avenir de Safi II’, un pesquer egipci sense nom, el ‘Berk Kaptan’, ‘A l'Amir Khaled’, ‘Abou de Sherief’, ‘La Misericordia de Déu’, ‘Mayak’, ‘Assel’, ‘Aberdeen’, ‘Just Noran’, ‘Zakmar’, ‘Eiskos’ i ‘Rinad’ (operacions, de les quals nou han estat desenvolupades per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària). Totes aquestes embarcacions portaven quantitats que arribaven fins a les 30 tones d'haixix.

Amb la finalitat de controlar aquesta nova tendència en el trànsit de l'haixix, el Departament de Duanes de l'Agència Tributària ha establert una vigilància sobre la zona partint d'anàlisi d'objectius amb un patró semblant, fruit de la qual ha estat possible aquesta última captura.

Durant els últims mesos s'ha detectat el treball d'embarcacions pesqueres amb matrícula europea (‘Eiskos’, de matrícula portuguesa, i ara la ‘Santa Rita Terza’, de pavelló italià), amb la finalitat de despertar menys sospites als mitjans aeronavals dels serveis duaners europeus que vigilen la ruta del Mediterrani Oriental.

Els investigadors sospiten que la ruta del Mediterrani Oriental estaria essent empleada per organitzacions situades en països del nord de l'Àfrica, que transportarien importants quantitats d'haixix en vaixells de tipus mercant o pesquer, i que serien emmagatzemades en aquests països. Utilitzant aquestes embarcacions, la droga es redistribuiria posteriorment cap a Europa, sense descartar que, en alguns casos, poguessin ser utilitzades com vaixells d'abastament per transbordar l'haixix a unes altres embarcacions menors, que les introduirien directament en les costes espanyoles o italianes.

Les organitzacions de narcotraficants s'adapten ràpidament als nous escenaris, essent molt àgils per assumir qualsevol canvi d'estratègia. El control d'aquesta ruta del Mediterrani Oriental, i d'aquest tipus d'embarcacions, és complex, en tractar-se de vaixells comercials que solen efectuar transports legals i, a la seva sortida, amb una breu parada tècnica, reben importants quantitats d'haixix per al seu trasllat als països més orientals del Mediterrani, des d' on s'emmagatzemaria la droga per al seu posterior trasllat a Europa.


Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats  
Telèfon gratuït 900351378.
Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es