Salta al contingut principal

L'Agència Tributària augmenta un 12,5% els seus resultats de lluita contra el frau l'any 2014 fins a assolir els 12.318 milions

Balanç anual de resultats de control tributari

 

  • El Pla d'Intensificació d'Actuacions es completa amb un sobrecompliment de l'objectiu pressupostari del 24,5%, 700 milions d'euros més que el màxim previst
  • L'any passat es van realitzar 99.580 actuacions inspectores, un 6,8% més, amb un import liquidat en inspecció de gairebé 5.000 milions d'euros
  • Les investigacions patrimonials per detectar falsos insolvents creixen un 81%, i un 26% les actuacions presencials per afermar el cobrament de deutes
  • Es van efectuar 7.410 visites per aflorar lloguers opacs, un 11,3% més que el 2013, i es van incrementar un 59% les actuacions amb unitats d'auditoria informàtica per descobrir activitat submergida

 

19 de febrer de 2015.- L'Agència Tributària va obtenir 12.318 milions d'euros el 2014 com a resultat de la seva tasca en la prevenció i lluita contra el frau. D'aquesta manera, i malgrat el descens de les bases imposables subjectes a comprovació en els últims exercicis, l'AEAT ha obtingut els resultats de control més alts de la seva història, superant en un 12,5% els aconseguits l'any anterior.

En la consecució d'aquests resultats ha jugat un paper rellevant el Pla d'Intensificació d'Actuacions implementat l'any passat, d'acord amb el qual es pretenia aconseguir un sobrecompliment d'entre el 12% i el 17% respecte a l'objectiu pressupostari de resultats de l'Agència. Al tancament de 2014, el sobrecompliment assolit es xifra en un 24,5%, fet que suposa excedir en 694 milions d'euros el màxim previst en el pla.

De la xifra global de control, 11.484 milions d'euros es corresponen amb l'‘indicador 3’ d'objectius, els resultats directes obtinguts per l'Agència en l'exercici de les seves funcions de prevenció i lluita contra el frau, que creixen un 13,3% respecte a l'any anterior. Aquesta recaptació es desglossa, al seu torn, en ingressos procedents d'actuacions de control, que augmenten un 5,6% fins als 8.681 milions d'euros, i la minoració de devolucions sol·licitades pels contribuents, on es registra un fort increment del 46,6% fins a assolir els 2.803 milions d'euros.

Els ingressos de l'Agència Tributària per lluita contra el frau es completen amb 834 milions procedents de declaracions extemporànies (fora del termini voluntari) sense requeriment previ per part de l'Agència. El 2014, els ingressos per delicte fiscal procedents de comandes de recaptació dels jutjats, un total de 187 milions d'euros, han passat a formar part de l'indicador 3 de resultats.


Gairebé 100.000 actuacions inspectores

Durant l'any passat, l'Agència Tributària ha seguit reforçant la seva activitat inspectora, impulsant un total de 99.580 actuacions nominals de comprovació i investigació, un 6,8% més que en l'exercici anterior i un 35% més que el 2011.

D'aquesta manera, s'està aconseguint compensar l'efecte negatiu que té sobre la recaptació de la lluita contra del frau el fet que els exercicis subjectes a comprovació siguin, fonamentalment, anys de crisi econòmica, amb les bases imposables en disminució. En aquest context, els òrgans d'Inspecció de l'Agència Tributària van liquidar gairebé 5.000 milions d'euros de deute tributari.

Per àmbits de control, al costat d'àrees que ja es venien impulsant en anys anteriors i que s'han continuat impulsant el 2014, com el sector de professionals, amb un increment d'inspeccions del 35%, i el de  societats i socis (+14,6%), l'any passat es van reforçar sensiblement les inspeccions per a la regularització de beneficis fiscals aplicats incorrectament (+56%).


L'aflorament d'economia submergida

Durant 2014, tercer any del pla especial contra l'economia submergida implementada per l'Agència Tributària, s'han consolidat les actuacions presencials (‘pentinats ’) destinades al control in situ d'obligacions formals i registrals en sectors de risc fiscal. De les 21.075 actuacions presencials de verificació formal realitzades destaca novament l'increment registrat en les visites destinades a detectar lloguers opacs (+11,3%), un total de 7.410, i les 11.223 visites (+9,3%) efectuades en el marc del programa específic sobre economia submergida.

El programa d'actuacions presencials va mantenir la seva estructura i plantejament el 2014, any en el que el salt qualitatiu en el control de l'economia submergida ve donat pel sensible reforç per a aquestes actuacions que han suposat les unitats especialitzades d'auditoria informàtica (UAI) de l'Agència Tributària.

D'acord amb les directrius del Pla de Control Tributari de 2014, l'any passat l'Agència ha augmentat sensiblement la utilització d'aquestes unitats expertes en la detecció de manipulacions electròniques de la comptabilitat i ocultacions parcials d'activitat. Així, el 2014 s'han desenvolupat un total de 1.536 actuacions amb participació de les UAI, un 59% més que l'any anterior. L'objectiu és seguir impulsant aquestes unitats especialitzades.


Més investigació patrimonial

L'Agència Tributària també ha apostat el 2014 per intensificar les actuacions més qualificades per a la lluita contra el frau en la fase recaptatòria, àmbit en el que s'han obtingut ingressos en executiva per un import de 6.178 milions d'euros. Per tal d'aconseguir el cobrament efectiu de les liquidacions realitzades com a conseqüència de les tasques de control, s'han incrementat molt sensiblement, un 81%, les actuacions d'investigació patrimonial. L'any passat l'Agència va realitzar un total de 17.522 investigacions de fons per detectar a falsos insolvents, fet que suposa quadruplicar les investigacions que es feien l'any 2012.

Amb el mateix objectiu d'ampliar les possibilitats de cobrament efectiu dels deutes liquidats, s'han incrementat un 31% els acords de derivació de responsabilitat (derivació a tercers diferents del deutor principal), per assolir les 15.374 actuacions, triplicant així les xifres d'acords de derivació que es registraven l'any 2011.

S'han adoptat, al seu torn, un total de 3.624 mesures cautelars per evitar buidatges patrimonials, un 14,2% més que el 2013. D'aquell total, 1.762 mesures cautelars s'han dut a terme aprofitant les noves eines que ofereix la Llei Antifrau de 2012 (Llei 7/2012), per un import superior als 1.000 milions d'euros, un 71% més que l'any anterior.

Al mateix temps, l'Agència ha incrementat un 40% els acords per prohibir la disposició d'immobles que pertanyen a societats amb accions embargades per impagament de deutes tributaris, també una eina de lluita contra el frau en la fase recaptatòria que es va incorporar en la Llei 7/2012.

De forma paral·lela, els òrgans de recaptació de l'Agència Tributària  han augmentat novament les personacions vinculades a la lluita contra el frau, concloent 2014 amb 3.885 visites presencials per a la realització d'embargaments, captació d'informació i detecció d'insolvències presumptes, un 26% més que el 2013, de manera que es manté la intensificació iniciada fa ara tres anys en aquesta modalitat d'actuacions recaptatòries.