Salta al contingut principal

L'Agència Tributària destapa una trama de frau d'IVA al sector de la informàtica que hauria defraudat més de 35 milions d'euros

Operació 'Flash'

 

  • L'organització havia creat una xarxa de testaferros i societats pantalla a Espanya, Portugal i Hongria per falsejar el circuit real de la mercaderia
  • S'han realitzat 12 detencions i sis entrades i registres en domicilis particulars i empreses de la trama a Madrid i Castella-la Mancha
  • S'han intervingut 300.000 euros en efectiu en el domicili del responsable de la trama i s'han bloquejat 700.000 euros en comptes a l'estranger i diversos saldos a Espanya

 

5 de febrer de 2015.- L'Agència Tributària ha desmantellat una organització dedicada al frau a IVA en el sector de la informàtica i l'electrònica que podria haver defraudat més de 35 milions d'euros entre els anys 2011 i 2014 mitjançant un entramat de testaferros i societats pantalla a Espanya i altres països de la UE amb el que falsejaven el circuit real de la mercaderia. L'operació, denominat ‘Flaix’, part d'investigacions de l'Agència Tributària iniciades el 2013 i va portar ahir a la detenció de 12 persones, la prevista imputació d'unes altres 13, i el registre de sis domicilis particulars i empreses de la trama a Madrid i Castella-la Mancha.

Les investigacions, que va iniciar l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) en col·laboració amb la Direcció Regional Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Madrid, han permès constatar l'existència d'una trama per a la defraudació de l'IVA en la comercialització de productes informàtics i electrònics (telèfons, tauletes i televisors, entre altres productes), creant una estructura societària complexa amb societats a Espanya, Portugal, i Hongria.

La mercaderia objecte del frau viatjava directament des del proveïdor a Europa a magatzems logístics espanyols i, des d'allà, era ja enviada als comercialitzadors finals. Tanmateix, per fer efectiva la defraudació de l'IVA, l'organització interposava una sèrie de societats creades en uns altres països europeus i a Espanya.

La mecànica del frau consistia en què els productes, malgrat viatjar directament a Espanya, eren facturats pels proveïdors reals a societats instrumentals creades en uns altres països europeus. Aquelles societats instrumentals eren nominalment les primeres receptores de les mercaderies, limitant-se a refacturar el producte a unes altres societats espanyoles, també instrumentals, que finalment facturaven a les societats distribuïdores reals.

 

Testaferros i sales d'oci per al blanqueig

En la investigació s'ha detectat que una part important de l'organització criminal es dedicava a la contínua creació de societats instrumentals, per a la qual cosa contactaven amb testaferros o homes de palla als que feien figurar com a administradors d'aquestes societats fictícies. Paral·lelament, la trama també arribava a acords amb sales d'oci per emblanquinar els guanys derivats de la seva activitat fraudulenta.

El grup investigat utilitzava les societats durant uns quants mesos  i mantenia moltes cauteles en les seves comunicacions i reunions, el que dificultava la investigació del modus operandi, d'una banda, i la determinació dels autèntics cervells de la trama, per un altre. Finalment, les investigacions realitzades van permetre reconstruir l'entramat després d'analitzar als clientes i proveïdors de les diferents societats que s'anaven utilitzant per defraudar, així com els  moviments dels diners.

El gènere amb el que comerciava l'organització era material original i de qualitat,  el que els posava en una situació d'avantatge davant uns altres proveïdors del mercat, atès que la trama jugava amb el marge que els donava el frau a Hisenda.

 

Bloqueig de comptes bancaris

L'operatiu desplegat ha vingut acompanyat de mesures per al bloqueig de saldos en comptes bancaris i altres actius financers, prohibicions de disposar de béns mobles (cotxes) i immobles de totes les persones i entitats implicades, confiscació de diners i mercaderia.

En el domicili del responsable de l'organització s'han intervingut a prop de 300.000 euros en efectiu. També s'han bloquejat comptes a l'estranger per un import d'uns 700.000 euros. Està pendent d'avaluació el saldo confiscat als comptes d'Espanya.

En els registres s'ha intervingut també documentació, tant en paper com en suport digital, que permetrà detallar en major mesura l'operativa comercial. Els detinguts aniran passant a disposició judicial en les properes hores. La investigació segueix oberta i no es descarten noves detencions i imputacions.