Salta al contingut principal

Espanya, primer país europeu a ratificar el Protocol de l'OMS contra el comerç il·lícit de tabac.

Jornada sobre contraban de tabac

  • L'Organització Mundial de la Salut premia a Espanya per la tasca de l'Agència Tributària en la seva lluita contra el contraban i anima als països a accelerar el procés de ratificacions per a la seva ràpida entrada en vigor 

  • El protocol de l'OMS preveu millores en els instruments disponibles pels països per combatre el contraban, la falsificació i la fabricació il·legal de tabac

  • En l'última dècada, l'Agència Tributària ha decomissat més de 116 milions de paquets de contraban i més de 280 contenidors de tabac il·lícit

29 de maig de 2015.- L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat avui en valor la forta aposta en la lluita contra el contraban de tabac que ve mantenint Espanya, primer país europeu a ratificar, juntament amb Àustria, el Protocol de l'OMS contra el comerç Il·lícit de tabac. En el marc d'una jornada celebrada a Madrid, el Govern d'Espanya, i en el seu nom el director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, ha estat premiat per l'OMS en reconeixement a la tasca desenvolupada per l'Agència per combatre el comerç il·lícit de productes de tabac.

Aprovat el novembre de 2012, el Protocol de l'OMS per a l'eliminació del comerç il·lícit dels productes del tabac ja ha estat signat per 54 països, però fins a la data únicament vuit l'han ratificat. Espanya va ser procedent el desembre de 2014 a la ratificació del protocol, que entrarà en vigor als tres mesos de l'assumpció formal del seu contingut via ratificació per, com a mínim, 40 països.

Durant la jornada, coorganitzada per l'Agència Tributària i l'Organització Mundial de la Salut, amb la participació del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i l'Organització Mundial de Duanes, l'OMS ha fet una crida als països a “seguir l'exemple ”d'Espanya i adoptar el protocol per millorar la lluita contra el contraban de tabac, una activitat il·legal que produeix considerables pèrdues d'ingressos públics, al mateix temps que contribueix al finançament d'activitats criminals transnacionals.

Característiques bàsiques del protocol de l'OMS

L'objectiu del protocol és l'eliminació de totes les formes de comerç il·lícit de tabac, millorant els instruments disponibles pels països per combatre el contraban, la falsificació i la fabricació il·legal de tabac. En particular, el protocol té com a objectiu primordial la protecció de la cadena de subministrament, exigint que durant els cinc anys següents a seu entrada en vigor s'estableixi un règim mundial de seguiment i localització que permeti la traçabilitat de qualsevol producte del tabac fabricat o importat en els diferents països que adoptin el protocol.

A més, i amb el mateix objectiu de garantir la protecció de la cadena de subministrament, el protocol estableix una bateria de mesures referides, entre altres matèries, a la concessió de llicències, la diligència deguda els operadors del sector, l'àmbit sancionador i la destrucció dels productes confiscats, així com a la cooperació internacional i l'assistència mútua entre els països que adoptin el protocol.

En paral·lel al procés obert de ratificació prèvia a seu entrada en vigor, Espanya està treballant en la preparació de les modificacions normatives que exigeix el protocol. Al mateix temps, l'Agència, per a qui la lluita contra el contraban de tabac és una prioritat essencial, ve millorant els instruments dedicats a la seva repressió, incloent noves eines normatives, com el reforç del règim sancionador vinculat amb el contraban de tabac que preveu la reforma de la Llei general tributària, actualment en tràmit parlamentari.

Durant la jornada, el director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, va subratllar la “triple conseqüència negativa” que causa el contraban de tabac: un perjudici econòmic directe a la Hisenda Pública estatal i al Pressupost de la UE, un risc per a la seguretat pública en zones geogràfiques deprimides, on aquest fenomen es desenvolupa més intensament, i un risc també per a la salut pública en tractar-se, a vegades, d'un producte no controlat al que tenen fàcil accés els menors i d'altres col·lectius desprotegits.

La lluita contra el contraban a Espanya

En l'última dècada, l'Agència Tributària ha aconseguit evitar el consum de més de 116 milions de paquets de tabac introduït il·legalment a Espanya i més de 280 contenidors carregats de tabac de contraban. Només el 2014, l'Agència ha decomissat 9,6 milions de paquets de tabac i ha procedit a la detenció de 131 persones per contraban.

Com actuacions més destacades en els últims anys per part de l'Agència Tributària en la seva tasca repressora del contraban, la directora de Duanes, Pilar Jurado va destacar el desmantellament de sengles fàbriques clandestines de cigarrets a Madrid i el País Basc           (2013-2014), amb la intervenció de 55 tones de picada de tabac llista per a la fabricació il·legal de cigarrets, així com la confiscació el 2011 a València, en una única operació, de set contenidors carregats amb 35 tones de picada de tabac procedents de la Xina.

Igualment rellevant ha estat la intervenció, el desembre de 2013, d'una embarcació contrabandista en aigües properes a les Illes Balears quan pretenia introduir tres contenidors de cigarrets carregats en el port de Famagusta (Xipre). En aquesta ocasió, no es tractava del tradicional enviament de tabac contenerizado per al seu pas ocult per Duanes, sinó d'una embarcació dedicada específicament al transport il·legal per a la seva posterior partida en les costes, en línia amb els sistemes comunament utilitzats per al tràfic d'estupefaents.

Per combatre aquesta activitat il·legal, el Departament de Duanes de l'Agència Tributària ve planificant una estratègia basada, entre altres directrius, en l'augment dels controls en recintes i dipòsits duaners, increment de la vigilància marítima i operacions de control sobre el mercat detallista.