Salta al contingut principal

Operació antifrau de l'Agència Tributària contra la venda en negre de peces de recanvi de vehicles

Operació ‘Ballesta’

  • Més de 250 funcionaris de l'Agència Tributària completen una actuació de dos dies en set CA amb registres en 60 locals pertanyents a 45 empreses

  • Els centres de desaigüe ocultaven un 50% de la venda de peces de recanvi a tallers i particulars, generant un frau en l'impost sobre societats i l'IVA estimat en 70 milions d'euros anuals

  • Els marges de benefici arribaven a ser fins i tot negatius i l'activitat declarada per venda de recanvis era pràcticament inexistent en alguns casos

  • S'han iniciada actuacions inspectores sobre totes les empreses i deu dels seus socis i administradors

10 de juny de 2015.- L'Agència Tributària ha completat durant el dia d'avui una operació antifrau contra les vendes en negre de peces de recanvi de vehicles per part de centres de desaigüe de set comunitats autònomes. Les empreses inspeccionades podrien haver ocultat a la Hisenda Pública un 50% de les seves vendes de recanvis, generant un frau en l'impost sobre societats i l'IVA estimat en a prop de 70 milions d'euros a l'any.

L'operació, denominada ‘Ballesta’, implica l'inici d'actuacions inspectores sobre 45 societats dedicades al comerç a l'engròs de ferralla i a la venda de recanvis, activitat, aquesta última, on es concentra l'activitat defraudatòria. Des del dia d'ahir més de 250 funcionaris de l'Agència Tributària estan procedint al registre d'aquests Centres Autoritzats per al Tractament de vehicles al final de la seva vida útil (CAT), situats a Andalucía, Aragón, les Balears, Castilla-La Mancha, Catalunya, Galícia i Madrid.

Paral·lelament a les entrades i registres, s'han iniciat també actuacions inspectores sobre deu persones físiques que són socis i administradors de les societats investigades.

Vendes en negre

En el transcurs de les investigacions prèvies, iniciades el 2014, l'Agència Tributària ha pogut constatar que aquests centres de desaigüe ocultaven part dels ingressos procedents de les vendes de peces o accessoris dels vehicles que adquirien per al seu aferrallament, eludint amb això la deguda tributació tant en la imposició directa (impost sobre societats) com indirecta (IVA).

Els centres CAT reben o recullen vehicles al final de la seva vida útil per realitzar en ells les operacions de descontaminació i tractament que regula la normativa corresponent i, posteriorment, procedeixen a la venda a l'engròs d'aquells vehicles com ferralla, o bé venen peces i elements de recanvi tant a particulars, com a tallers d'automoció i centres de reparació.

És en aquesta segona activitat on l'Agència Tributària ha detectat les vendes en negre. Gran part dels pagaments de peces de recanvi sol efectuar-se en efectiu, el que facilitava a les empreses investigades la possibilitat d'ocultació de les operacions. Entre aquestes societats es troben desaigües de gran mida, que arriben a adquirir cada any desenes de milers de vehicles per al seu aferrallament o venda de recanvis.

Marges d'activitat negatius

De les investigacions practicades amb caràcter previ a les entrades i registres d'aquests dos dies, l'Agència Tributària ha pogut determinar l'existència d'uns marges de benefici sobre vendes declarades anormalment baixos en les empreses investigades, marges fins i tot negatius en molts dels casos.

Al seu torn, es va detectar una asimetria molt important entre el perfil d'activitat declarada per aquestes empreses, i el real. Els desaigües inspeccionats aparentaven concentrar la seva activitat en la venda majorista de ferralla, que en alguns casos arribava a suposar pràcticament tota l'activitat declarada. Tanmateix, realment la principal activitat en aquests centres de desaigüe és la venda de recanvis, que pot suposar, d'acord amb les estimacions realitzades, el 60% de les vendes totals reals d'aquest sector.

Les actuacions desenvolupades, coordinades des del Departament d'Inspecció Financera i Tributària de l'Agència Tributària, han comptat amb la intervenció de les dependències d'Inspecció de set delegacions de l'Agència, així com de la Unitat Central d'Auditoria Informàtica de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), amb el suport de personal de Vigilància Duanera i Mossos d’Esquadra en la preparació del dispositiu d'entrada i registre, a què s'ha sumat també la Guàrdia Civil  en la seva realització efectiva.

L'operació ‘Ballesta’ s'emmarca en les directrius del Pla de Control Tributari dissenyat per l'Agència Tributària per a aquest any 2015, que considera prioritàries, en la seva lluita contra l'economia submergida, la potenciació de les intervencions realitzades mitjançant personació de la Inspecció Tributària en les seus i domicilis on es realitza l'activitat econòmica dels obligats tributaris, amb l'objectiu de detectar i regularitzar aquestes operatives defraudatòries.