Salta al contingut principal

Ampliat al 31 de març el termini per presentar sol·licituds d'abonament anticipat dels 'xecs familiars' amb dret a cobrament des de gener

Regulació dels nous supòsits

 

  • Entra en vigor l'Ordre Ministerial que fixa el procediment per al cobrament anticipat dels nous ‘xecs’
  • Les sol·licituds anteriors amb errors formals es poden completar, o substituir, si escau, de manera àgil per Internet, telèfon i amb cita prèvia en les oficines de l'AEAT

 

12 de març de 2015.- El Butlletí Oficial de l'Estat publica avui la modificació de l'Ordre Ministerial que amplia fins al 31 de març el termini per presentar sol·licituds d'abonament anticipat dels ‘xecs familiars’ amb dret a cobrament des de gener, i regula també el procediment i els requisits per sol·licitar l'abonament anticipat en els nous supòsits incorporats en el Reial Decret llei 1/2015.

Aquests nous supòsits afecten a famílies monoparentals amb dos fills i a perceptors de prestacions per desocupació (contributives i assistencials), o de pensions dels règims públics de previsió social i assimilades que formin part d'una família nombrosa, o que tinguin a càrrec seu ascendents o descendents discapacitats.

L'Ordre Ministerial també introdueix una modificació de caràcter tècnic en el model 143 de sol·licitud de pagaments anticipats, per aclarir que la data que han de fer constar els sol·licitants, en els apartats de deducció per descendent o ascendent amb discapacitat a càrrec, és la data d'efectes del reconeixement del grau de discapacitat.

 

Ampliació de termini

D'altra banda, l'Ordre regula l'ampliació de termini fins al 31 de març per presentar les sol·licituds d'abonament anticipat de les deduccions dret del qual s'hagi generat el gener, febrer i / o març. D'aquesta manera, per a tots els supòsits de beneficiaris dels ‘xecs familiars’, durant el mes de març encara es podrà sol·licitar el pagament anticipat de forma acumulada des de gener.

 

A partir d'abril es perdrà el dret al cobrament anticipat des del gener fins al març, però es podrà sol·licitar el pagament mensual durant la resta de l'any. De qualsevol forma, les quantitats que no s'haguessin percebut anticipadament, es podran deduir en la declaració de l'IRPF a presentar el 2016.

La sol·licitud del pagament anticipat es pot realitzar de manera individual o col·lectiva, si escau, mitjançant la presentació del model 143, per cadascuna de les deduccions a les que tinguin dret els beneficiaris (100 euros mensuals per família nombrosa, família monoparental amb dos fills, i per cada descendent i ascendent amb discapacitat; 200 euros en el cas de famílies nombroses de categoria especial).

Les deduccions són acumulables (excepte la de família nombrosa i família monoparental amb dos fills, que són incompatibles entre si), i es calculen de forma proporcional al nombre de mesos en què es compleixin els requisits.

 

A qui s'estén el ‘xec familiar ’?

Pensionistes i desocupats que formin part d'una família nombrosa i/o comptin amb ascendents o descendents discapacitats a càrrec:

  • Contribuents que percebin prestacions contributives i assistencials del sistema de protecció de la desocupació.
  • Contribuents que percebin pensions abonades pel Règim General i els Règims especials de la Seguretat Social o pel Règim de Classes Passives de l'Estat o que percebin prestacions anàlogues a les anteriors, reconegudes als professionals no integrats en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi, o autònoms per les mutualitats de previsió social que actuïn com a alternatives al règim especial de la Seguretat Social (sempre que es tracti de prestacions per situacions idèntiques a les previstes per a la corresponent pensió de la Seguretat Social.

Famílies monoparentals amb dos fills :

  • Ascendents separats legalment, o sense vincle matrimonial, amb dos fills, sense dret a percebre anualitats per aliments i pels quals tinguin dret a la totalitat del mínim per descendents previst en l'article 58 de la Llei  35/2006.

 

Solució per a errors formals

Els sol·licitants que en mesos anteriors hagin presentat amb errors formals el model 143 de sol·licitud de pagament anticipat podran agilitzar el cobrament esmenant-los per Internet o per telèfon, o sol·licitar cita prèvia  per Internet per a atenció personalitzada en les oficines de l'Agència Tributària. En uns casos hauran de completar la sol·licitud ja presentada i en uns altres substituir-la per una nova. En el cas de les substitucions, podran aprofitar l'ampliació del termini per sol·licitar el pagament i tenir dret de cobrament anticipat des de gener.

Quan es tracti de completar una sol·licitud ja presentada (per exemple, quan no s'haguessin inclòs a tots els beneficiaris en les sol·licituds col·lectives), el defecte formal es pot resoldre accedint, amb ‘Cl@ve’, ‘PIN 24 hores’ o certificat electrònic dels beneficiaris que han d'adherir-se, al tràmit "Adhesió a sol·licitud col·lectiva (resta de sol·licitants)". S'ha de seleccionar la sol·licitud a la que li falta l'adhesió i, en la identificació del beneficiari no recollit en la sol·licitud inicial, s'ha de fer ‘clic’ en l'opció"Adherir-se".

Per al cas de consignació incorrecta de beneficiaris, el sol·licitant podrà donar de baixa la sol·licitud i presentar una nova. Per fer-ho, el sol·licitant ha d'entrar en el tràmit "Consulta de detall i tramitació" i, en l'apartat de "Serveis disponibles", fer ‘clic’ en l'opció"Baixa de sol·licitud". Posteriorment, ha de presentar una sol·licitud nova. Dos exemples d'aquest segon grup d'errors formals són la inclusió dels fills d'una família nombrosa com a beneficiaris quan els beneficiaris són els progenitors i les sol·licituds individuals en les que es consignen menys beneficiaris dels que realment tenen dret.

 

Procediment per a la sol·licitud del pagament anticipat

Una vegada emplenat, el model de sol·licitud es pot presentar per Internet en el web de l'Agència Tributària (sede.agenciatributaria.gob.es ) mitjançant ‘Cl@ve’, ‘PIN 24 hores’, DNI electrònic o certificat digital. La sol·licitud també es pot formalitzar en el telèfon 901 200 345 i en qualsevol oficina de l'Agència Tributària, previ emplenament en el web de l'Agència, impressió i signatura per part de tots els sol·licitants.

Quan existeixin diversos beneficiaris d'una mateixa deducció, l'abonament anticipat se sol·licita de manera col·lectiva o individual, elecció que es podrà modificar per a les diferents deduccions el gener de cada any.

En el cas de la sol·licitud col·lectiva, han de subscriure la sol·licitud tots els sol·licitants que poguessin tenir dret a la deducció. Qui figuri com primer sol·licitant ha de complir els requisits per a l'abonament de la deducció en el moment en què es presenti la sol·licitud i serà qui rebi la transferència bancària mensual. Si els beneficiaris opten, en canvi, per la sol·licitud individual, l'import de la deducció es divideix entre els diferents sol·licitants per parts iguals.

 

Requisits

  • Títol de família nombrosa i/o certificat de discapacitat : els sol·licitants han de comprovar que compten amb la  documentació acreditativa de família nombrosa i el certificat de discapacitat de l'ascendent o descendent. Les Comunitats Autònomes envien directament aquesta documentació a l'Agència Tributària.
  • Número d'identificació fiscal (NIF) de tots els sol·licitants que figurin en la sol·licitud, així com dels descendents i ascendents amb discapacitat. Per a menors de 14 anys que no comptin amb NIF es pot sol·licitar un NIF amb la lletra ‘K’ de menors en les oficines de l'Agència Tributària.
  • Alta a la Seguretat Social o mutualitat i terminis mínims de cotització (en les sol·licituds col·lectives n'hi ha prou que el requisit el compleixi qui figuri com primer sol·licitant), excepte pensionistes i desocupats.