Salta al contingut principal

Més de 4,6 milions de contribuents han presentat ja la seva declaració, 745.000 més que l'any passat abans de l'inici de l'atenció en oficines.

Campanya de renda 2014

  • L'Agència Tributària ha tornat fins a la data 1.711 milions d'euros, un 49% més que l'any passat, a 2.946.000 declarants d'IRPF
  • El 69% de l'increment en les declaracions es concentra en les realitzades amb el programa PADRE, que aquest any s'han pogut presentar des del primer dia de campanya
  • L'assistència en oficines per a la confecció de la declaració comença avui i es mantindrà fins al 30 de juny, últim dia de campanya


11 de maig de 2015.- Més de 4,6 milions de contribuents han presentat la seva declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2014 (IRPF 2014) avui dia, quan l'Agència Tributària inicia l'atenció en oficines per als contribuents que requereixin assistència especialitzada. D'aquesta manera, a prop de 745.000 contribuents més que l'any passat han avançat per Internet la presentació de la seva declaració sense necessitat d'esperar a l'inici de l'atenció personalitzada, un increment directament vinculat amb la possibilitat, oberta per primera vegada aquest any, de presentar des de l'inici de la campanya declaracions confeccionades amb el programa ‘PADRE’ i altres serveis d'ajuda.

En paral·lel a aquest avenç en la presentació de declaracions (avui dia s'han presentat un 19% més de declaracions), s'està produint una molt sensible acceleració en les devolucions. La utilització d'Internet per a la presentació ja ha permès obtenir la seva devolució a 2.946.000 contribuents, un 65% més que l'any passat, per un import de 1.711 milions d'euros, un 49% més. El notable increment registrat en les presentacions assoleix igualment a aquelles amb resultat per ingressar, que augmenten un 34% respecte a l'any passat en el mateix període.

L'Agència Tributària preveu que aquesta campanya compti amb 19.275.000 declaracions, de les quals més d'un 24% ja s'han presentat. 14.255.000 declaracions donaran dret a devolució, per un import total de 10.550 milions d'euros, i 4.280.000 declaracions sortiran amb resultat per ingressar, per un import de 7.350 milions d'euros.

El servei d'atenció amb cita prèvia, que arrenca avui, es mantindrà fins al 30 de juny, últim dia de la campanya, però la via de presentació per Internet (sede.agenciatributaria.gob.es ) segueix a disposició dels contribuents que prefereixin agilitzar les seves gestions sense haver de desplaçar-se fins a les oficines de l'Agència o entitats col·laboradores.

Abans i més fàcil per a més contribuents

El fort avenç registrat fins a la data en la presentació de declaracions es concentra en les presentacions amb el PADRE i serveis equivalents. Un 69% de l'increment registrat en la presentació de declaracions es correspon amb contribuents que han utilitzat aquests serveis d'ajuda. Així, mentre les presentacions d'esborranys d'IRPF creixen un 7%, les efectuades amb el PADRE s'incrementen un 66%.

Al costat de la possibilitat de presentar la declaració des de l'inici de la campanya (dues setmanes abans que l'any passat, quan les declaracions amb PADRE no es podien fer efectives fins al 23 d'abril), aquests contribuents, que decideixen no optar per l'esborrany, o no poden fer ús del mateix pel seu perfil de rendes, es poden beneficiar de noves millores en el programa d'ajuda.

En aquest sentit, el PADRE d'aquesta campanya compta amb un trasllat automàtic de dades fiscals i personals que resulta aplicable a tots els contribuents. A diferència del que succeïa l'any passat, quan determinats perfils de declarants quedaven exclosos d'aquesta opció, ara només determinades dades hauran de ser incorporats amb la participació del contribuent. D'aquesta manera s'ofereix un producte per a la presentació de la Renda que compta amb la versatilitat del tradicional programa d'ajuda i la senzillesa de l'esborrany d'IRPF.

El PADRE inclou altres millores que impliquen oferir més informació al contribuent per a la confecció de la seva declaració. Entre elles, destaca la inclusió d'avisos en finalitzar el procés de descàrrega de dades fiscals per facilitar que els contribuents puguin exercir el seu dret a reduir la seva càrrega fiscal compensant saldos negatius amb rendes positives generades el 2014.

Comença el servei de cita prèvia

Tant la confirmació de l'esborrany de Renda per Internet, com la presentació telemàtica de la declaració a partir del programa PADRE o equivalents, accelera la devolució i evita al contribuent els desplaçaments a les plataformes habilitades per l'Agència Tributària i les entitats col·laboradores.

En qualsevol cas, per a una assistència més personalitzada, l'Agència Tributària posa a disposició del contribuent les seves oficines i serveis telefònics. Fins ara s'han concertat més de 860.000 cites prèvies per a la confecció de declaracions de Renda i s'han atès 1,3 milions de trucades telefòniques a través dels diferents serveis que ofereix l'Agència.

Com uns altres anys, i malgrat la creixent utilització d'Internet com via per agilitzar els tràmits de la Renda, durant les primeres setmanes de campanya es pot produir una alta demanda en el servei de sol·licitud de cita prèvia. Cap recordar que el calendari de cites prèvies es va obrint progressivament, de manera que es recomana als contribuents una utilització gradual del servei.

Al seu torn, i  per tal de mitigar en la mesura del possible una eventual pèrdua de cites en perjudici del conjunt dels contribuents, l'Agència Tributària vol recordar als ciutadans que poden modificar l'hora i dia assignats per a la seva cita, o comunicar, si escau a la pròpia Agència, que han decidit no fer ús de la mateixa. En unes altres campanyes, en més del 25% de les cites concedides amb més d'una setmana d'antelació el contribuent finalment no es presenta.

Qui no està obligat a declarar?

Es manté la mateixa regulació que l'any anterior quant als obligats a presentar la declaració de l'IRPF. En termes generals, no estan obligats els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals.

El límit anterior es redueix a 11.200 euros si els rendiments procedeixen de més d'un pagador (llevat d'excepcions), i també quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exempts, quan el pagador no està obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció.

Ambdós límits segueixen essent vàlids per no declarar si el contribuent compte, en el seu lloc, o a més, amb els següents rendiments:

Dividends, interessos i plusvàlues sotmesos a retenció amb un  límit conjunt de 1.600 euros.

Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivades de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb el límit conjunt de 1.000 euros.

Igual que l'any anterior, tampoc estaran obligats els contribuents que comptin amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i d'altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.

Qui poden utilitzar l'esborrany de Renda

En la campanya d'IRPF 2014 es manté el perfil ampliat d'usuari de l'esborrany de Renda que es va introduir en la campanya anterior. Així, a més dels contribuents que comptin amb rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte, podran utilitzar l'esborrany aquells que comptin amb pèrdues derivades de fons d'inversió, siguin perceptors de subvencions no destinades a activitats econòmiques, tinguin fins a vuit immobles no arrendats, siguin titulars de valors públics amortitzats amb rendiment zero o hagin percebut rendiments del capital mobiliari i immobiliari procedents d'entitats en atribució de rendes.

La deducció per adquisició d'habitatge habitual amb préstec hipotecari, la reducció per aportacions a plans de pensions i la deducció per donatius no exclouen del perfil d'usuari de l'esborrany.

Tots aquests contribuents, llevat que estiguin obligats a presentar la declaració per tenir una activitat professional, empresarial, agrícola o ramadera, arrendaments o guanys patrimonials sense retenció, podran utilitzar l'esborrany de la declaració.

Com obtenir ‘Clau PIN’ i el número de referència (REN0)?

L'obtenció de Clau PIN requereix dos passos, un registre previ únic i una sol·licitud posterior amb vigència d'un dia natural. El registre previ es podrà efectuar per dues vies:

Presencialment en les oficines de l'Agència Tributària aportant el DNI, un correu electrònic i un número de telèfon mòbil, sense necessitat de cita prèvia ni documentació alguna, llevat de l'exhibició del propi document d'identificació.

A través d'Internet, seguint les instruccions de la carta que l'Agència remetrà als qui la sol·licitin a través de l'opció oferta en la icona de la pàgina web de l'AEAT ‘Clau PIN’. En aquest cas, a més del DNI i el número de mòbil, el contribuent ha d'aportar els dígits de l'IBAN d'un compte bancari de la que sigui titular com informació de contrast.

Una vegada registrat en el sistema, quan el contribuent desitgi realitzar algun tràmit, des de l'enllaç disponible en el propi tràmit o a través de la icona ‘Clau PIN’ podrà sol·licitar-ho. Per això haurà de consignar el NIF, la data de caducitat del DNI i una contrasenya de quatre caràcters a elecció seva que definirà el contribuent per a cada sol·licitud. A continuació, rebrà per SMS un PIN de tres dígits que, juntament amb la contrasenya, constitueixen el codi d'accés que podrà utilitzar durant aquell mateix dia natural.

Per a la utilització del servei REN0 se sol·licitarà el NIF i primer cognom del contribuent, la casella 415 de la Renda 2013 i un número de mòbil al que s'enviarà un SMS amb el nombre de referència. Als no declarants en l'exercici anterior i als nous declarants, en lloc de la casella 415 se'ls sol·licitarà el codi d'un compte bancari de la que sigui titular el contribuent.

Modificació i confirmació de l'esborrany de Renda

Sempre resulta convenient revisar l'esborrany de Renda, atès que en el moment de la seva confecció l'Agència podria no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent hagi d'incorporar a l'esborrany.

Alguns casos típics que aconsellen aquesta revisió són els següents:

  • Immobles i les seves referències cadastrals
  • Circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2014)
  • Aportacions a plans de pensions
  • Aportacions de quotes sindicals
  • Percepcions per subvencions
  • Deducció per maternitat
  • Deducció per inversió en residència habitual
  • Deducció per lloguer d'habitatge habitual
  • Deduccions autonòmiques

Existeixen diverses vies per confirmar l'esborrany, segons sigui el resultat per retornar o per ingressar, i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda o confirmar l'esborrany qualsevol dia, fins al 25 de juny, però el pagament no es farà efectiu fins al 30 de juny, últim dia de la campanya de Renda. La domiciliació no impedeix fraccionar el pagament en dos terminis (el segon, el  5 de novembre).

Vies no presencials (sense desplaçament a oficines), fins al 30 de juny (25 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació):

VIES DE CONFIRMACIÓ

Casos en què es pot utilitzar aquesta via

Per Internet

sede.agenciatributaria.gob.es

TOTS
Per telèfon (VRU), servei automàtic
901 12 12 24 (les 24 hores)
A tornar
Per SMS, al 638444147
Renda (espai) nombre de justificant d'esborrany (espai) NIF

(Si és declaració conjunta s'afegeix un (espai) NIF del cònjuge

A tornar
Per telèfon (operador)
901 200 345 (DL.-DV., de 9 a 21 hores)
A tornar i a ingressar (domiciliant el pagament)
Per banca electrònica i telefònica Per retornar i ingressar
(sense domiciliar)
En caixers  automàtics de certes entitats Per retornar i ingressar
(sense domiciliar)

Vies presencials, fins al 30 de juny (25 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 30 de juny):

VIES DE CONFIRMACIÓ Casos en què es pot utilitzar aquesta via
En les oficines de les entitats financeres col·laboradores Per retornar i ingressar
(sense domiciliar)
En les oficines de l'AEAT o CA Per retornar i ingressar
(domiciliant el pagament)

Principals serveis d'assistència i informació

  • Internet: sede.agenciatributaria.gob.es

    (ofereix informació i gestions sense horaris).

  • Telèfon Assistència: 901 200 345

    (per gestionar l'esborrany; de 9 a 21 hores, de dilluns a divendres).

  • Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33.

    (per resoldre dubtes; de 9 a 19 hores, de dilluns a divendres).

IRPF 2014 (Dades a 11 de maig)

Dades nacionals

IRPF 2013

IRPF 2014

2014/2013 (%)

 

(1) SOL·LICITUDS RENO TRAMITADES

7.990.129

8.529.224

6,75%

(2) ESBORRANYS I DISPOSICIÓ FINAL VISUALITZATS

9.490.894

10.023.561

5,61%

(3) DECLARACIONS PRESENTADES

3.902.239

4.647.638

19,10%

Esborranys confirmats

3.123.853

3.354.668

7,39%

Resta de Declaracions

778.386

1.292.970

66,11%

(4) DECLARACIONS PER INTERNET

3.696.885

4.437.583

20,04%

Esborranys confirmats

2.918.514

3.144.746

7,75%

Resta de Declaracions

778.371

1.292.837

66,10%

(5) DECLARACIONS PER INGRESSAR

298.107

400.817

34,45%

Import (milions d'€)

216,812

328,151

51,35%

(6) DEVOLUCIONS SOL·LICITADES

3.516.042

4.139.958

17,74%

Import (milions d'€)

2.718,770

3.195,077

17,52%

(7) DEVOLUCIONS PAGADES

1.786.894

2.946.132

64,87%

Import (milions d'€)

1.146,277

1.711,086

49,27%

Notes:

(5) i (6) La suma de les declaracions per ingressar i les devolucions no coincideix amb les declaracions presentades perquè falten per incloure les declaracions negatives i les declaracions amb renúncia a la devolució, que sumen 106.863.

Campanya per delegacions

DELEGACIONS  ESPECIALS

Declaracions presentades IRPF 2013

Declaracions presentades IRPF 2014

VARIACIÓ  2014/2013 (%)

Número

Número

Número

ANDALUSIA

756.411

893.947

18,18%

ARAGÓ

124.512

143.567

15,30%

ASTÚRIES

113.408

125.905

11,02%

ILLES BALEARS

76.178

89.605

17,63%

LES CANÀRIES

183.321

210.334

14,74%

CANTÀBRIA

54.955

64.019

16,49%

CASTELLA-LA MANXA

165.193

205.349

24,31%

CASTELLA I LLEÓ

234.243

270.019

15,27%

CATALUNYA

654.204

792.205

21,09%

EXTREMADURA

84.454

98.596

16,75%

GALÍCIA

199.400

238.805

19,76%

MADRID

720.356

873.539

21,26%

MÚRCIA

137.763

163.276

18,52%

NAVARRA

247

336

36,03%

PAÍS BASC

584

720

23,29%

LA RIOJA

27.036

32.171

18,99%

VALÈNCIA

369.974

445.245

20,34%

TOTAL NACIONAL

3.902.239

4.647.638

19,10%

 

DELEGACIONS

Declaracions presentades IRPF 2014

ALMERIA

75.397

CADIS

118.103

CÒRDOVA

75.760

GRANADA

87.681

HUELVA

59.611

JAÉN

59.404

MÀLAGA

146.493

SEVILLA

219.994

JEREZ

36.055

CEUTA

7.851

MELILLA

7.598

ANDALUSIA

893.947

OSCA

18.467

TEROL

10.362

SARAGOSSA

114.738

ARAGÓ

143.567

OVIEDO

84.527

GIJÓN

41.378

ASTÚRIES

125.905

ILLES BALEARS

89.605

ILLES BALEARS

89.605

LAS PALMAS

115.814

STA CRUZ DE TENERIFE

94.520

LES CANÀRIES

210.334

CANTÀBRIA

64.019

CANTÀBRIA

64.019

ALBACETE

36.247

CIUDAD REAL

50.377

CONCA

15.304

GUADALAJARA

33.374

TOLEDO

70.047

CASTELLA-LA MANXA

205.349

ÁVILA  

15.290

BURGOS

41.350

LLEÓ

52.171

PALÈNCIA

17.570

SALAMANCA

36.566

SEGÒVIA

15.028

SÒRIA

9.160

VALLADOLID

68.131

ZAMORA

14.753

CASTELLA I LLEÓ

270.019

BARCELONA

615.529

GIRONA

62.900

LLEIDA

35.500

TARRAGONA

78.276

CATALUNYA

792.205

BADAJOZ

60.634

CÀCERES

37.962

EXTREMADURA

98.596

LA CORUNYA

106.242

LUGO

25.906

OURENSE

24.867

PONTEVEDRA

44.306

VIGO

37.484

GALÍCIA

238.805

MADRID

873.539

MADRID

873.539

MÚRCIA

118.981

CARTAGENA

44.295

MÚRCIA

163.276

NAVARRA

336

NAVARRA

336

ÀLAVA

162

GUIPÚSCOA

186

BISCAIA

372

PAÍS BASC

720

LA RIOJA

32.171

LA RIOJA

32.171

ALACANT

144.115

CASTELLÓ

52.516

VALÈNCIA

248.614

C. VALENCIANA

445.245

TOTAL NACIONAL

4.647.638

 

 

DELEGACIONS

Dev. pagats IRPF 2013

Dev. pagats IRPF 2014

Var. 2014/2013 (%)

Número

Import

Número

Import

Número

Import

ALMERIA

30.769

15,524

50.643

22,923

64,59%

47,66%

CADIS

55.238

41,410

79.352

51,990

43,65%

25,55%

CÒRDOVA

29.342

17,144

46.970

24,671

60,08%

43,90%

GRANADA

32.582

20,621

52.695

29,360

61,73%

42,38%

HUELVA

26.357

15,005

41.759

20,259

58,44%

35,01%

JAÉN

20.769

11,326

35.920

17,721

72,95%

56,47%

MÀLAGA

58.654

39,440

92.036

54,590

56,91%

38,41%

SEVILLA

89.911

57,804

141.108

82,159

56,94%

42,13%

JEREZ

15.958

10,324

24.681

14,360

54,66%

39,09%

CEUTA

2.690

1,767

5.303

3,430

97,14%

94,15%

MELILLA

2.286

1,534

4.873

3,114

113,17%

103,01%

ANDALUSIA

364.556

231,899

575.340

324,578

57,82%

39,97%

OSCA

7.132

3,961

11.532

5,864

61,69%

48,04%

TEROL

3.798

2,027

6.281

3,011

65,38%

48,57%

SARAGOSSA

44.843

28,012

70.671

39,960

57,60%

42,66%

ARAGÓ

55.773

34,000

88.484

48,836

58,65%

43,64%

OVIEDO

35.848

26,134

55.440

35,852

54,65%

37,18%

GIJÓN

17.118

11,507

26.539

16,324

55,04%

41,87%

ASTÚRIES

52.966

37,641

81.979

52,176

54,78%

38,61%

ILLES BALEARS

31.467

18,650

53.294

29,641

69,36%

58,93%

ILLES BALEARS

31.467

18,650

53.294

29,641

69,36%

58,93%

LAS PALMAS

43.518

25,331

75.006

42,371

72,36%

67,27%

STA CRUZ DE TENERIFE

38.971

22,996

62.412

34,262

60,15%

48,99%

LES CANÀRIES

82.489

48,327

137.418

76,633

66,59%

58,57%

CANTÀBRIA

24.529

16,332

40.684

24,991

65,86%

53,01%

CANTÀBRIA

24.529

16,332

40.684

24,991

65,86%

53,01%

ALBACETE

12.206

7,376

23.242

12,829

90,41%

73,92%

CIUDAD REAL

18.731

11,780

32.787

18,643

75,04%

58,25%

CONCA

5.139

3,045

9.360

4,769

82,14%

56,63%

GUADALAJARA

12.914

9,176

22.359

14,414

73,14%

57,08%

TOLEDO

27.387

17,581

46.075

27,446

68,24%

56,11%

C. LA MANXA

76.377

48,958

133.823

78,101

75,21%

59,53%

ÁVILA  

5.815

3,298

9.464

4,704

62,75%

42,64%

BURGOS

14.732

9,428

24.553

14,581

66,66%

54,66%

LLEÓ

19.956

11,858

32.980

18,546

65,26%

56,40%

PALÈNCIA

6.888

3,909

11.225

6,109

62,96%

56,26%

SALAMANCA

14.852

8,529

22.996

11,987

54,83%

40,55%

SEGÒVIA

5.302

3,159

8.989

4,738

69,54%

49,99%

SÒRIA

3.336

1,749

5.685

2,780

70,41%

58,95%

VALLADOLID

27.725

18,335

43.994

26,206

58,68%

42,93%

ZAMORA

5.756

3,067

9.115

4,509

58,36%

47,04%

C. I LEON

104.362

63,332

169.001

94,161

61,94%

48,68%

BARCELONA

226.272

156,779

378.546

233,028

67,30%

48,63%

GIRONA

20.704

12,513

35.762

19,911

72,73%

59,12%

LLEIDA

12.066

6,730

21.692

11,019

79,78%

63,72%

TARRAGONA

27.540

18,041

46.733

27,189

69,69%

50,70%

CATALUNYA

286.582

194,064

482.733

291,146

68,44%

50,03%

BADAJOZ

25.182

12,989

38.649

17,792

53,48%

36,98%

CÀCERES

14.640

7,348

23.858

10,824

62,96%

47,31%

EXTREMADURA

39.822

20,337

62.507

28,616

56,97%

40,71%

LA CORUNYA

39.494

23,812

66.823

35,613

69,20%

49,56%

LUGO

9.029

4,325

15.922

7,003

76,34%

61,90%

OURENSE

8.377

4,060

14.922

6,501

78,13%

60,11%

PONTEVEDRA

16.017

9,002

27.080

13,481

69,07%

49,75%

VIGO

14.000

8,770

24.158

13,474

72,56%

53,63%

GALÍCIA

86.917

49,970

148.905

76,071

71,32%

52,23%

MADRID

334.704

241,542

573.080

377,993

71,22%

56,49%

MADRID

334.704

241,542

573.080

377,993

71,22%

56,49%

MÚRCIA

45.687

26,234

75.117

38,133

64,42%

45,36%

CARTAGENA

19.270

12,056

29.448

16,457

52,82%

36,50%

MÚRCIA

64.957

38,290

104.565

54,590

60,98%

42,57%

NAVARRA

55

0,032

129

0,051

134,55%

59,96%

NAVARRA

55

0,032

129

0,051

134,55%

59,96%

ÀLAVA

44

0,020

89

0,028

102,27%

38,17%

GUIPÚSCOA

33

0,014

82

0,038

148,48%

160,68%

BISCAIA

86

0,034

187

0,081

117,44%

141,78%

PAÍS BASC

163

0,068

358

0,147

119,63%

115,20%

LA RIOJA

10.733

6,448

18.525

10,196

72,60%

58,13%

LA RIOJA

10.733

6,448

18.525

10,196

72,60%

58,13%

ALACANT

56.813

31,369

89.759

45,800

57,99%

46,00%

CASTELLÓ

19.449

10,557

32.016

16,114

64,62%

52,64%

VALÈNCIA

94.180

54,461

153.532

81,246

63,02%

49,18%

C. VALENCIANA

170.442

96,387

275.307

143,160

61,53%

48,53%

TOTAL NACIONAL

1.786.894

1.146,277

2.946.132

1.711,086

64,87%

49,27%

Imports en milions d'euros.