Salta al contingut principal

Menéndez anuncia que l'Agència Tributària preveu tancar 2015 amb 13.500 milions d'euros de resultats per lluita contra el frau

Compareixença del director general de l'AEAT en el Senat

 

  • L'Agència Tributària superaria així en 1.200 milions d'euros els resultats obtinguts l'any passat, que van ser els majors de la seva història
  • Menéndez ha recordat que des de 2012 fins al juny de 2015, l'Agència ha recaptat més de 40.000 milions d'euros per les seves tasques de control
  • El director de l'Agència Tributària subratlla la importància del patrimoni a l'exterior identificat a partir del model 720, més de 126.300 milions d'euros, a l'efecte de comprovacions presents i futures

 

25 de setembre de 2015.- El director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, ha anunciat avui en el Senat que els resultats de la lluita contra el frau podran assolir, a tancament de 2015, la xifra de 13.500 milions d'euros, el que suposaria superar en gairebé 1.200 milions els resultats obtinguts l'any passat, que van ser, va recordar, “els majors de la història de l'Agència”.

Durant la seva compareixença en la Comissió de Pressupostos de la Cambra Alta, Menéndez va destacar que aquesta previsió de resultats arriba després que, durant el primer semestre de l'any, l'Agència Tributària hagi obtingut 6.611 milions d'euros per les seves tasques de control, més que en tot l'any 2006, totalitzant des de 2012 més de 40.000 milions d'euros ingressats per la lluita contra el frau.

Per obtenir aquests resultats, va explicar Menéndez, han estat “molt rellevants” les mesures introduïdes en la llei antifrau de 2012, entre les que va destacar la limitació d'ús d'efectiu i la nova informació tributària de què disposa l'Administració gràcies a la declaració anual sobre béns i drets a l'exterior.


L'efecte del model 720

En aquest sentit, el director de l'Agència Tributària va recordar que la informació del model 720 permet a l'Agència tenir identificat un patrimoni a l'exterior dels contribuents que supera els 126.300 milions d'euros. Es tracta, va apuntar Menéndez, d'una informació que “segueix nodrint” la base de dades de l'Agència Tributària, a l'efecte de comprovacions presents i futures.

Així, el director de l'Agència va assenyalar que aquesta informació permet “eixamplar” les bases imposables dels impostos, atès que la presentació del model 720 indueix també a la correcta tributació en l'impost sobre el patrimoni i en l'IRPF. Igualment, permet afermar el cobrament de deutes tributaris. Menéndez va apuntar que la informació que obra en les bases de dades de l'Agència, incloent la informació obtinguda a través del model 720, ha permès la realització de més de 1.600 requeriments a tercers països des de 2013 fins a la primera meitat de 2015.


La lluita contra l'economia submergida

Durant la seva intervenció en el Senat, Menéndez va remarcar també la “intensificació” de les actuacions per a la lluita contra l'economia submergida que ve desenvolupant l'Agència Tributària i, en particular, d'aquelles intervencions realitzades per personació en les seus on es realitza l'activitat econòmica dels contribuents. Així, durant el primer semestre de 2015, l'Agència ha realitzat  més de 1.100 actuacions d'entrada i registre, una xifra “especialment  significativa”, va apuntar, tenint en compte que en tot l'any passat es van realitzar 1.800 actuacions d'aquestes característiques.

En aquest tipus d'actuacions s'observa que, a més del descobriment de vendes no declarades, es produeix una major difusió de la tasca de la Inspecció, va subratllar el director de l'Agència, “induint al compliment voluntari” de societats que operen en el mateix o en uns altres sectors d'activitat econòmica.


Col·laboració amb la justícia

Menéndez va remarcar també l'“excepcional i creixent” col·laboració de l'Agència Tributària amb els òrgans judicials. A tancament de juny, l'Agència manté a més de 1.400 funcionaris dedicats, a instàncies dels jutges, tribunals i òrgans del Ministeri Fiscal, a tasques d'auxili judicial i peritatge, davant els 900 funcionaris que dedicava a aquestes tasques l'any 2010.

Es posa així de manifest l'increment progressiu d'efectius que l'Agència Tributària dedica a aquests treballs, que poden prolongar-se durant llargs períodes de temps, va indicar Menéndez, qui va destacar, igualment, la rellevància del volum d'informació cedida per l'Agència als òrgans judicials. Durant l'any passat, l' Agència Tributària va tramitar més de 18.000 sol·licituds que afectaven a més de 34.000 contribuents en diferents períodes impositius.


Context econòmic i eficàcia de l'Agència

El director de l'Agència Tributària va dedicar també part de la seva intervenció a assenyalar el context econòmic en el que es presenten els pressupostos generals de l’Estat per a 2016. Menéndez va apuntar que l'evolució dels grans indicadors macroeconòmics ha tingut el seu reflex en la recuperació dels ingressos públics, amb un creixement de la recaptació del 5,2% fins a l'agost, en termes homogenis.

Aquesta recuperació dels ingressos ha permès, al seu torn, aprovar la reforma tributària, que ja “ha posat a les mans dels contribuents” 3.000 milions d'euros, va recordar el director de l'Agència, augmentant la renda disponible de les famílies, fomentant l'estalvi i la inversió i millorant la competitivitat de les empreses; i donant així un impuls addicional al creixement econòmic.

En aquest escenari, va recordar Menéndez, l'Agència Tributària comptarà amb 1.400 milions d'euros per realitzar la seva activitat el 2016. “Estic convençut”, va remarcar, de què el pressupost de l'Agència per a l'any vinent “permetrà afrontar amb èxit el compliment de la missió que l'Agència Tributària té encomanada”, seguint uns principis d'actuació basats en l'optimització dels mitjans humans i materials disponibles, i en la racionalització i perfeccionament de l'organització i els mètodes de treball. Tot això, va subratllar el director de l'Agència, “redundarà en una millora de la seva eficàcia i eficiència, contribuint a impulsar el creixement econòmic i la millora de la competitivitat”.