Salta al contingut principal

Decomissades 449.980 paquets de tabac de contraban a València

Operació ‘Túria’, conjunta d'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • La partida s'ocultava dins un contenidor procedent de Bangkok, Tailàndia, que, segons la documentació aportada, havia de transportar tabac, i que estava destinat a una empresa de Manises
  • Els contrabandistes van ser sorpresos en un polígon industrial de Villamarchante, València, en el moment de la descàrrega del contenidor, quan intentaven transvasar el tabac a un camió de gran tonatge matriculat a Estònia i a dos vehicles més de lloguer
  • En el curs de l'operació han estat detingudes 9 persones, una espanyola i vuit més de països de l'est d'Europa.

1 d'agost de 2017.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de València i agents de l'Equip Territorial de Policia Judicial de Guàrdia Civil de Riba-roja del Túria, han intervingut el passat dia 19 de juliol en Villamarchante, València, un total de 449.980 paquets de tabac de contraban que venien ocultes en un contenidor procedent de Bangkok (Tailàndia) que, d'acord amb el que declara en la documentació presentada en la Duana, havia de transportar calçat.

Les actuacions de la denominada operació ‘Túria’ es iniciaroncuando la Subdirecció General d'Operacions de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va alertar a la seva Àrea Regional de València sobre la possible arribada d'un important carregament de tabac de contraban en un dels contenidors que anava a descarregar el vaixell ‘Basle Express’ de la naviliera ‘Camar’, al Port de València i procedent de Tailàndia.

Després de confirmar-se l'arribada del vaixell el passat dia 16, i iniciada la descàrrega en el moll, es localitzava el contenidor sospitós, ordenant-se immediatament el seu control a través de la Unitat d'Anàlisi de Riscos de la Duana. L'organització criminal responsable d'aquest delicte va presentar davant laAduana una sol·licitud per a la importació d'aquest contenidor declarant sabates i fixant com destinació una empresa de Manises (València).

Seguiment del contenidor

El transport del contenidor a destinació es va fer sota vigilància discretade els funcionaris de Vigilància Duanera i de la Guàrdia Civil, arribant finalment, no a la seva destinació declarada a Manises, sinó auna nau del polígon industrial d'un poble pròxim, Villamarchante, on fueronsorprendidos nou individus en plena descàrrega del contenidor quan estaven passant la càrrega a un camió de gran tonatge amb matrícula d'Estònia i a dos vehicles més que l'organització havia llogat per a l'ocasió.

Al lloc de la descàrrega es va comprovar l'existència d'una petita quantitat de caixes de zapatosdispuestas al principi del contenidor, després de les portes, i darrere de les caixes, amagada, la resta de la càrrega composta per un altre tipus de caixes, 900 en total, en interior del qual es va descobrir el tabac de contraban, sumant el total de 449.980 paquets.

En aquell moment es procedeix a la detenció d'un total de nou persones, una d'ella espanyola i directament relacionada amb l'empresa importadora, i vuit originàries més de països de l'est d'Europa.

Possible falsificació

El tabac, aparentment de la marca ‘American Legend’, es fabrica a la Unió Europea i, tanmateix, l'origen dels paquets decomissades esTailandia, de manera que no es pot descartar que es tracti d'una falsificació, per la qual cosa se sol·licitarà de les autoritats competents un informe que dictamini la seva falsedat o autenticitat.

Les 449.980 paquets de tabac decomissades tenen un valor de mercat, de preu venda al públic, pròxim als 1,8 milions d'euros, i els impostos corresponents superen àmpliament el milió i mig.

Del començament d'any ençà, es tracta de la segona intervenció de paquets de tabac a gran escala quan s'intentaven introduir il·legalment en contenidors per via marítima a través del Port de València. Laprimera es va fer el passat 3 de maig, quan es va interceptar una partida de 300.000 cajetillasde la marca ‘Dunston’ frau del qual en impostos hagués assolit els 1,2 milions d'euros.

Els detinguts van passar a disposició judicial el matí del dia 21 de juliol i per resolució del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Lliria van quedar en llibertat amb càrrecs. Així mateix, han quedat a disposició de l'òrgan judicial els vehicles intervinguts, el camió amb matrícula d'Estònia i dos turismes, més 24.700 euros en metàl·lic confiscats als investigats en el moment de la seva detenció.