Salta al contingut principal

L'Agència Tributària culmina el seu major captura històrica de tabac de contraban amb la confiscació de tres milions de paquets en aigües de Cádiz

Operació ‘Escut’

  • El tabac es trobava en sis contenidors transportats per un remolcador i un carguero que s'adreçaven a la costa de Huelva
  • La quantitat confiscada suposa, per si sola, entre la quarta i la tercera part de les confiscacions anuals de paquets de tabac de contraban que efectua l'Agència
  • L'operació, que ha comptat amb la cooperació de les autoritats britàniques i Frontex, s'ha saldat amb la detenció dels sis tripulants del comboi, de nacionalitats italiana, croat i romanesa

7de  juliol de 2017.- L'Agència Tributària ha confiscat a la matinada de dimecres passat, en aigües pròximes a la badia de Cádiz, més de tres milions de paquets de tabac de contraban que es trobaven allotjades en sis contenidors transportats per un remolcador i un carguero amb direcció a la costa de Huelva. La captura, realitzada en el marc de la denominada operació ‘Escut’, és la major efectuada per l'Agència Tributària en la seva història i representa, per si mateixa, entre una quarta part i un terç del total de tabac manufacturat que decomissa l'Agència en un any a tot Espanya.

Per a la intervenció, l'Agència Tributària ha comptat amb el suport de les autoritats britàniques i la participació de l'Agència Europea per a la Gestió de la Cooperació Operativa en les Fronteres dels Estats membres de la Unió (Frontex).
L'operació Escut arrenca el passat 24 de juny, quan, en aigües internacionals, a 50 milles al nord de Tunísia, s'albirava a tres embarcacions que es trobaven realitzant operacions de transbord de tabac.

Els investigadors van poder comprovar llavors que el tabac estava essent traslladat a un carguero, el ‘Falkvac’, que per les seves característiques no podia per sí sol efectuar una travessia marítima, i que, de fet, estava essent dirigit per un remolcador, el ‘Eisvogel’.

Aquesta mecànica de transbord, completament impròpia d'una activitat normal i lícita de transbord de tabac, va despertar immediatament les sospites dels investigadors del Departament de Duanes de l'Agència Tributària, que van instar a la captura i anàlisi de la càrrega i documentació de transport. Després d'aquesta anàlisi es va poder constatar que l'organització criminal internacional, dedicada al contraban de cigarrets, disposa d'un important nombre d'embarcacions, de diferents capacitats, dedicades a aquest tràfic il·lícit.

Després d'un sigil·lós seguiment del remolcador i el carguero, el dia 5 de juliol, a les 1.15 hores, un patruller de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va procedir a interceptar les dues embarcacions en aigües pròximes a la badia de Cádiz, quan s'adreçaven, suposadament, a una drassana de la costa de Huelva.

Un carguero sense tripulació ni capacitat per navegar

Una vegada que els agents de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van abordar ambdues embarcacions van comprovar que el vaixell Falkvag portava sis contenidors, però viatjava sense tripulació i mancava de les condicions elementals per a la navegació. Al mateix temps, van poder constatar també que el remolcador ‘Eisvogel’ infringia la legislació nàutica. En el remolcador viatjaven sis persones, totes elles detingudes, de les quals tres de nacionalitat italiana, dos croats i un de nacionalitat romanesa.

Una de les peculiaritats del ‘modus operandi ’empleat per aquesta organització criminal internacional consisteix en l'ús d'una embarcació, mancat de màquina i de capacitat de navegació, utilitzada únicament com equipament flotant per traslladar el tabac de contraban. Aquella embarcació és conduïda per un remolcador, sota la falsa cobertura d'un contracte de remolc, amb el qual l'organització intenta evitar les responsabilitats i penes pels delictes comesos.

Una vegada traslladat el comboi a port, els funcionaris de Vigilància Duanera van reconèixer la mercaderia que es trobava en els contenidors, més de 6.000 caixes de tabac que sumaven un total de més de 3.200.000 paquets de tabac de contraban i podrien assolir un valor de mercat d'al voltant de 12 milions d'euros.

Totes les actuacions, juntament amb les embarcacions, la mercaderia confiscada i els detinguts,  han estat posades a disposició del Jutjat d'Instrucció, en funcions de Guàrdia, de Cádiz.


Nota: Inclou Annex fotogràfic