L'Agència Tributària desmantella una trama de frau a l'IVA que actuava en el sector de l'electrònica
Operació ‘Sith’
- La fase operativa de les actuacions s'ha completat amb la detenció de 19 persones, de les quals cinc es troben a la presó sense fiança, després d'11 registres a Guadalajara, Madrid, León, Valladolid, València i Alacant
- Els investigats van generar un frau de més de 25 milions d'euros en tres anys mitjançant una xarxa de testaferros i societats instrumentals radicades a Espanya i altres països europeus
- En el context de l'operació, que han desenvolupat 70 funcionaris de la ONIF, Inspecció i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'han bloquejat 90 comptes bancaris, embargat 11 vehicles d'alta gamma, e confiscat 165.000 euros en efectiu
1 de juny de 2017.- L'Agència Tributària ha desmantellat una organització dedicada al frau a l'IVA en el sector de la informàtica i l'electrònica que hauria arribat a defraudar més de 25 milions d'euros en un període de tres anys. La denominada operació ‘Sith’, en què han participat 70 funcionaris tant de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) com de diverses àrees regionals d'Inspecció i Vigilància Duanera, es va completar el passat 25 de maig amb la detenció de 19 persones, cinc d'elles a la presó sense fiança i registres en sis províncies, així com el bloqueig de comptes bancaris, embargament de vehicles d'alta gamma e confiscació d'efectiu.
En el marc de l'operació ‘Sith’, i sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 3 de Guadalajara, es van efectuar 11 registres a les províncies de Guadalajara, Madrid, León, Valladolid, València i Alacant, durant els quals es va obtenir abundant documentació en suport paper i informàtic sobre les operacions fraudulentes detectades, i anàlisi del qual permetrà afegir nous elements de prova als ja obtinguts en la investigació judicial desenvolupada amb caràcter previ.
Les investigacions, iniciades per la ONIF i la Dependència Regional d'Inspecció de Castella-la Mancha, s'han centrat en una trama d'empreses dedicades al frau de l'IVA en el sector informàtic i electrònic, i han estat desenvolupades conjuntament per la Dependència Regional d'Inspecció de Castella-la Mancha i la Direcció Regional Operativa de Vigilància Duanera de Castella-la Manxa.
Xarxa de societats instrumentals
Els investigats haurien creat una trama per a la defraudació de l'IVA en la comercialització de productes mitjançant una estructura complexa amb societats a Espanya i Portugal. La mercaderia objecte del frau viatjava directament des del proveïdor a Europa a magatzems logístics espanyols, des d'on, al seu torn, es distribuïa als canals de comercialització. Tanmateix, i amb l'única fi d'eludir el pagament de l'IVA, s'interposaven una sèrie de societats instrumentals creades a l'efecte en uns altres països europeus i a Espanya.
Atès que, d'acord amb la normativa de l'IVA, no és procedent pagar l'impost indirecte en les adquisicions intracomunitàries, però sí en les vendes interiors d'Espanya, les entitats que introdueixen la mercaderia a Espanya han d'ingressar unes quantitats d'IVA molt elevats, al no suportar l'impost en les seves compres i sí repercutir-ho en les seves vendes.
És aquí on s'inicia la comissió del presumpte frau investigat. La seva ràpida expansió ve motivada també per la possibilitat de reduir el preu dels productes que comercialitzen gràcies al marge que li proporciona la pròpia defraudació de l'IVA.
En la investigació duta a terme s'ha pogut constatar que les empreses instrumentals estrangeres i espanyoles, eren en realitat, dirigides i controlades per les mateixes persones. A més, per dificultar la seva detecció, periòdicament eren substituïdes per noves empreses, al capdavant de les quals es col·locaven testaferros.
Dins el context de l'operació s'han adoptada mesures cautelars patrimonials judicials per al bloqueig de 90 comptes bancaris de les empreses instrumentals i els supòsits implicats en la trama, l'embargament d'11 vehicles d'alta gamma, i també s'ha procedit a la confiscació de diners en efectiu per un import de 165.000 euros.
La investigació judicial arrenca amb una denúncia presentada per la Dependència Regional d'Inspecció de Castella-la Mancha, amb suport de la unitat de trames de la ONIF i de la Fiscalia, així com amb la col·laboració de les àrees regionals d'Inspecció de València i Castella León i les unitats operatives de Vigilància Duanera de Castella-la Mancha, Madrid, Castella León i València, en funcions de policia judicial. Avui dia l'operació segueix el seu curs i poden adoptar-se noves decisions judicials.
Un problema europeu
La tipologia de frau a l'IVA intracomunitari utilitzat per l'organització ara desmantellada existeix en els diferents països membres de la Unió Europea, generant rellevants pèrdues d'ingressos i greus distorsions de preus en els mercats dels sectors econòmics afectats, en perjudici dels comerciants legítims que compleixen amb les seves obligacions fiscals.
Aquesta situació ha determinat que les autoritats comunitàries, des de fa anys, hagin prestat especial atenció al denominat frau carrusel intracomunitari, o frau en cadena de l'operador desaparegut (missing trader fraud), mitjançant l'increment de la cooperació administrativa entre els Estats membres i l'augment de l'eficàcia dels sistemes de control d'IVA nacionals.
L'AEAT, pionera en diversos aspectes que afecten a la prevenció, detecció i lluita contra aquest frau específic, treballa en aquella línia des de fa anys mitjançant òrgans d'investigació especialitzats, i en aquest context s'emmarca l'operació desenvolupada.
Annex fotogràfic