Salta al contingut principal

Avortat l'intent d'obrir una via d'entrada de cocaïna a través del Port de Málaga

Operació conjunta de l'Agència Tributària i de la Policia Nacional

  • Entre els vuit detinguts es troben diversos treballadors de les instal·lacions portuàries
  • Han confiscat vuit quilos de cocaïna que havien estat remesos com primer enviament de prova mitjançant la modalitat del “ganxo cec”
  • Un dels arrestats presumptament facilitava la infraestructura necessària per dur a terme l'extracció de la droga del contenidor contaminat, gràcies al treball que desenvolupa en el recinte portuari 

09 d'agost de 2019.-Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han avortat l'intent d'obrir una via d'entrada de cocaïna a través del Port de Málaga. En l'operació han estat detingudes vuit persones – entre les que es troben cinc treballadors del recinte portuari - i s'han realitzat sis registres.

A més, han confiscat vuit quilos de cocaïna que havien estat remesos com primer enviament de prova mitjançant la modalitat del “ganxo cec”. El carregament va ser retirat el mes de juliol passat de l'interior d'un contenidor registrat al Port de València. L'enviament tenia com destinació final el Port de Málaga, lloc on l'organització va intentar sense èxit extreure la mercaderia il·lícita.

Gràcies a les informacions analitzades pels investigadors es va tenir coneixement de què una organització estava intentant obrir una nova via d'entrada de cocaïna al nostre país. Per aconseguir-ho havien mantingut contactes, des de finals de 2018, amb significats treballadors el Port de Málaga, els qui presumptament s'haurien mostrat disposats a col·laborar en el seu objectiu.

Vuit quilos de cocaïna amb destinació al Port de Málaga

El mes de juny passat de 2019, els investigadors de la Policia Nacional, de manera coordinada amb l'Agència Tributària, van coordinar els seus esforços per detectar la partida dels possibles contenidors que poguessin transportar la cocaïna que els membres de l'organització haurien introduït al Brasil, utilitzant el mètode del “ganxo cec”, amb destinació final al Port de Málaga.

Així es va identificar una partida de 12 contenidors que tenien el seu origen en el port brasiler de Santos i que es trobaven a València a l'espera de ser traslladats en un altre vaixell fins a la seva destinació final a Málaga. El precinte d'un dels enviaments no coincidia amb el que figurava en el coneixement d'embarcament procedent del Port de Salvador (Brasil). Després de la seva obertura es va observar una bossa de ràfia en interior del qual havia vuit paquets, envoltats en cinta adhesiva, que ocultaven un total de vuit quilos de cocaïna.

Pretenien obrir una nova via d'entrada de cocaïna a Espanya

L'organització estava perfectament estructurada per dur a terme totes les tasques necessàries que els permetrien obrir una nova via d'entrada habitual de cocaïna a Espanya a través del Port de Málaga, fins al moment al marge dels circuits dels més habituals utilitzats pels càrtels de la droga.

Després de les investigacions, s'han pogut determinar els diferents rols jugats pels investigats. Així es va localitzar a l'encarregat de proporcionar i donar sortida, a través dels seus associats al Brasil, de la cocaïna que seria introduïda en el contenidor amb destinació a Espanya. Igualment es va aconseguir identificar al seu enllaç amb la resta dels investigats, així com al seu home de confiança.

Un altre paper molt rellevant ha desenvolupat un treballador del Port de Málaga que, gràcies al treball que desenvolupa, presumptament facilitava la infraestructura necessària en aquesta instal·lació per dur a terme l'extracció de la droga del contenidor contaminat. Finalment es va poder identificar també a diversos treballadors que gràcies a les tasques que realitzan podien moure's amb llibertat per tot el recinte portuari, inclosa la zona on s'ubiquen i disposen els contenidors.

Cal destacar les extremes mesures de seguretat empleades per alguns investigats quant a les seves comunicacions es refereix, els qui des de l'inici i durant la investigació han usat sistemes de comunicació xifratges.

Un dels detinguts també cultivava marihuana

En el transcurs de les investigacions es va poder determinar que un dels implicats també es dedicava al cultiu de marihuana per a la seva posterior venda i distribució i que havia instal·lat una plantació en una zona camperola pròxima a la localitat de Cártama (Málaga).

Els investigadors van establir un dispositiu de vigilància en l'entorn del seu habitatge i van observar com un camió amb matrícula alemanya carregava diversos béns, abans de partir rumb a França. Davant la possibilitat que transportés substància estupefaent, i per no perjudicar la investigació sobre el tràfic de cocaïna, es va contactar amb els agents francesos parell que interceptessin el vehicle. El camió va ser registrat en el peatge de Benesse Maremne, localitzant en el seu interior 37 quilos de marihuana.

NOTA : Els mitjans de comunicació que el desitgin podran obtenir imatges en el següent enllaç:

http://premsa.policia.és/aladin.rar