Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intervé 220 quilos de metanfetamina a Madrid i desmantella el laboratori on es processava

Una de les majors captures de metanfetamina a Espanya

  • Detingut el responsable de fabricar el producte

  • El preu de la metanfetamina en el mercat negre podria haver assolit els nou milions d'euros

  • L'organització introduïa la droga per via aèria, oculta en enviaments de maons de construcció

12 de desembre de 2019.- L'Agència Tributària ha desmantellat a Madrid un laboratori dedicat a processar metanfetaminas per a la seva transformació en ‘vidre’. En l'operació s'han decomissat 220 quilos de metanfetamina, fet que suposa una de les majors captures d'aquest tipus de droga realitzada a Espanya. A més, en l'operació, coordinada amb les autoritats duaneres dels Estats Units, s'ha detingut a la persona responsable de la fabricació de les substàncies estupefaents.

Els funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Madrid van localitzar dos habitatges de l'organització en el barri madrileny de Vallecas, malgrat les mesures de seguretat utilitzades per l'organització delictiva, que vigilava els moviments de les persones en la zona. En un d'aquests pisos es trobava el laboratori i l'altre era utilitzat per a la distribució de la droga.

Una vegada localitzat l'habitatge que podia allotjar el laboratori, i extremant la prudència a l'hora de vigilar la zona, els investigadors van aprofitar l'arribada a Espanya d'un enviament de metanfetamina procedent dels Estats Units per iniciar l'operatiu d'entrada. En aquest punt, i per tal d'evitar la destrucció de les proves, es va detenir al receptor abans que s'introduís novament en l'habitatge.

Amb l'autorització judicial corresponent es va registrar el pis, trobant en el seu interior droga ja elaborada, restes de metanfetaminas i els béns necessaris per a la seva elaboració. També es van trobar fins a 100 quilos de substàncies químiques utilitzades per processar el producte, com àcid clorhídric, toluè, acetona i insípida càustica; tot això en bots industrials. L'emmagatzematge d'aquests productes en un habitatge particular i la seva manipulació sense les corresponents mesures de seguretat és perillós i podria causar incendis.

Droga oculta en maons

L'organització investigada introduïa a Espanya la metanfetamina per via aèria, oculta en enviaments de maons de construcció, utilitzant diverses adreces d'entrega per evitar els possibles controls dels investigadors. La mercaderia tenia el seu origen a Mèxic i s'enviava als Estats Units per a la seva posterior introducció a Espanya, per la qual cosa la investigació s'ha coordinat amb les autoritats duaneres dels Estats Units (HSI). L'operatiu desplegat pels funcionaris de Vigilància Duanera ha comptat també amb la participació del Laboratori Central de Duanes de l'Agència Tributària.

En l'operatiu s'ha detingut a una persona – el responsable del processament de la droga –, s'han intervingut un total de 220 quilos de metanfetaminas i uns 100 quilos de substàncies per al seu processament, així com els útils per a les barreges, borses i una bàscula on preparaven les dosis.

El preu de la metanfetamina en el mercat negre hauria assolit una xifra aproximada de 8.800.000 euros (uns 40 euros per gram). El ‘vidre’ és una substància altament addictiva i molt potent que causa greus danys en el sistema nerviós i neuronal del consumidor.

L'èxit de l'operació radica no només en la quantitat de metanfetamina intervinguda, sinó en el descobriment del laboratori on s'elaborava i la detenció de la persona responsable de la fabricació del producte. Les investigacions segueixen obertes.


Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i  delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378.

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es


Filmació de la droga i el material de processament confiscat (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-YlhZFMUIAA