Salta al contingut principal

Agència Tributària i Guàrdia Civil investiguen un entramat societari que podria haver defraudat diversos milions d'euros a la Hisenda Pública

En relació amb la compra de drets econòmics de jugadors de futbol i amb el finançament de fitxatges i clubs

  • La investigació, iniciada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, està dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció núm. 5 de l'Audiència Nacional
  • Estan participant un centenar d'agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) i funcionaris de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'AEAT
  • La investigació se centra en les operacions dutes a terme a Espanya per un fons d'inversió amb seu a Malta, que va invertir en la compra de drets econòmics de jugadors de futbol

17 de juliol de 2019.- Funcionaris de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària i agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ‘Dean’, estan duent a terme diferents actuacions a les províncies de Madrid, Alacant, València, Astúries, Sevilla, Cádiz, Granada, Murcia i Illes Balears, per tal d'obtenir elements probatoris de presumptes delictes fiscals i de blanqueig de capitals.

Aquestes actuacions estan sota la direcció i coordinació del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, qui ha ordenat la realització de diversos registres en domicilis, així com requeriments de documentació a múltiples societats.

La investigació es va iniciar a principis de l'any passat centrant-se en les operacions dutes a terme a Espanya per un fons d'inversió constituït l'any 2011 amb seu a Malta.

Les activitats d'aquest fons van consistir en la compra de drets econòmics de jugadors de futbol amb projecció, perseguint aconseguir plusvàlues amb els seus traspassos a tercers equips. Així mateix, va finançar fitxatges i va facilitar liquiditat a clubs de futbol espanyols amb dificultats econòmiques, tot això sota l'assessorament de bufets d'advocats.

Els acords amb els clubs de futbol espanyols semblen haver estat negociats a Espanya per dos representants de futbolistes, els qui podrien haver simulat la seva residència fiscal fora d'Espanya, per no declarar a la Hisenda Pública els beneficis obtinguts.

Més de 5 milions d'euros

Per a la comissió dels fraus detectats s'ha utilitzat una complexa estructura societària que hauria permès ocultar els beneficis dels préstecs i de la venda dels drets econòmics dels jugadors de futbol, xifrant-se la quantitat suposadament defraudada a la Hisenda Pública espanyola en més de 5 milions d'euros.

De moment, són cinc les persones investigades i diverses desenes prestaran declaracions testificals. A més, a causa de la repercussió internacional, s'ha sol·licitada col·laboració a diversos països.