Salta al contingut principal

L'Agència Tributària aborda un mercant amb 10 tones d'haixix

Operació Seifa

  • Detinguts els vuit tripulants del mercant ‘ELG’, de bandera moldava, tots ells de nacionalitat ucraïnesa
  • Les autoritats italianes, franceses i turques han col·laborat en la investigació
  • L'operació s'emmarca dins les actuacions del Servei de Vigilància Duanera contra el narcotràfic a través de la ‘Ruta del Mediterrani Oriental’

18 de juny de 2019.- L'Agència Tributària ha interceptat durant el dia d'ahir un mercant de bandera moldava que portava 10 tones d'haixix. En el marc de l'operació ‘Seifa’, els patrullers ‘Abanto’, amb base a Cartagena, i ‘Paíño’, amb base a Palma de Mallorca, amb el suport dels  mitjans aeris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, van abordar el mercant ‘ELG’, de 79 metres d'eslora, a les 13.00 hores d'ahir a 98 milles al sud-est de Cartagena.

En aquesta operació han estat detinguts els vuit tripulants del mercant, de bandera moldava. Tots els detinguts són de nacionalitat ucraïnesa.

La investigació ha estat desenvolupada per l'Àrea de Vigilància Duanera de Murcia, sota la coordinació de la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària i amb la col·laboració de les autoritats franceses, italianes i turques, així com del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i del Centre de Coordinació per a la Lluita Antidroga del Mediterrani (CECLAD).

La investigació arrenca fa sis mesos, quan l'Oficina d'Intel·ligència Marítima de Vigilància Duanera a Murcia comença a sospitar d'aquest vaixell i, a partir d'aquell moment, Vigilància Duanera segueix de prop els moviments del ‘ELG’.

D'aquesta manera, finalment ahir els mitjans aeris de Vigilància Duanera detecten el vaixell abarloado a diverses embarcacions semirígides i s'inicia un seguiment del ‘ELG’, essent finalment interceptat en la seva fugida pel patruller Abanto a 98 milles nàutiques al sud-est de Cartagena.

En el reconeixement posterior de l'embarcació els funcionaris de Vigilància Duanera descobreixen en el celler de proa a prop de 350 fardells dels utilitzats habitualment per al tràfic d'haixix, amb un pes aproximat d'uns 10.000 quilograms.

Immediatament, el vaixell ‘ELG’, la seva tripulació i la droga són escortats pels patrullers ‘Abanto’ i ‘Paíño’ al port de Cartagena, on han arribat aquest matí per a la seva posada a disposició de l'autoritat judicial.
 
La Ruta del Mediterrani Oriental per al tràfic d'haixix és una ruta habitual per al transport de grans quantitats d'aquesta substància il·lícita des de les costes del nord de l'Àfrica properes a l'Estret de Gibraltar fins al Mediterrani Oriental, per la qual cosa les rutes, les zones habituals de transbord i els vaixells sospitosos són sotmesos a vigilància per part de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, i per les autoritats franceses i italianes, de manera coordinada.

Només el 2018 es van executar sis operacions contra aquesta ruta, interceptant 37.146 quilograms de resina d'haixix. El 2019, el mes d'abril passat, les autoritats italianes van interceptar la velera espanyola ‘Lluna III’ amb 6.000 quilograms d'haixix en aigües properes a Sicília en una operació conjunta en la que també va tenir participació Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. Igualment, dins aquesta mateixa ruta, el mes de maig passat es va intervenir el veler espanyol ‘Ocean Sigui’ quan transportava 5.000 quilos d'haixix, i que finalment va ser traslladat al port d'Eivissa.