Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta un pesquer espanyol amb 2.500 quilos de cocaïna que s'adreçava a Galícia

Lluita contra el narcotràfic

  • Detenidos els set tripulants del pesquer ‘Gure Leire’, tots ells de nacionalitat espanyola
  • De manera simultània al desenvolupament de l'operatiu marítim, s'ha procedit al registre de tres domicilis en les localitats biscaïnes d'Ondarroa i Berriatua
  • La operació, denominat ‘Tauró’, està dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció NÚM. 1 de l'Audiència Nacional i la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional

3 de juny de 2019.- L'Agència Tributària ha interceptat a unes 1.000 milles a l'oest de Vigo un pesquer de bandera espanyola de nom ‘Gure Leire’ quan transportava 84 fardells de cocaïna amb un pes aproximat de 2.500 quilos. El pesquer, que tenia Galícia com destinació constatada pels investigadors, va ser abordat el passat 27 de maig pel Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ de l'Agència Tributària i els seus set tripulants, tots ells de nacionalitat espanyola, han estat detinguts.

L'operació, denominat ‘Tauró’, està dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció NÚM. 1 i la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional i té el seu origen en una investigació desenvolupada per l'Àrea de Vigilància Duanera de Galícia de l'Agència Tributària, en coordinació amb la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials i durant el desenvolupament de l'operatiu ‘Pascal Atlántico 2019’ de vigilància aeronaval conjunta entre els serveis duaners francesos i espanyols.

En el marc d'aquesta operació s'ha comptat, a més, amb la col·laboració de les autoritats britàniques (NCA) i del Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC-N) de Lisboa, a més del suport del Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Destinació Galícia

La investigació arrenca el mes d'abril passat, quan l'Oficina d'Intel·ligència Marítima de Vigilància Duanera a Galícia detecta l'entrada del pesquer al port d'A Coruña, despertant la sospita dels funcionaris de Vigilància Duanera. A partir d'aquell moment s'inicia una vigilància sobre l'embarcació, que acaba carregant la droga en algun punt de l'Atlàntic Nord.

D'acord amb la investigació, la droga tenia el seu origen a Amèrica del Sud i el pesquer s'adreçava a les costes gallegues per a la descàrrega. Prèviament, un vaixell d'abastament que hauria sortit de les costes de Surinam hauria traslladat la càrrega al pesquer en un punt acordat, seguint així la pràctica del transbord, habitual entre les organitzacions criminals que utilitzen la via marítima per a la introducció d'estupefaents a Europa.

Establert l'oportú dispositiu aeronaval destinat a la intercepció, de forma acordada entre els serveis duaners espanyols i francesos, el vaixell ‘Fulmar’ de l'Agència Tributària va localitzar el pesquer, una embarcació de 22 metres d'eslora sobre la qual ja existien sospites des de feia diversos anys per la seva possible vinculació amb organitzacions dedicades al narcotràfic.

La dotació de presa del ‘Fulmar’, composta per funcionaris d'operacions especials de Vigilància Duanera, acaba interceptant l'embarcació i detenint als seus set tripulants, tots ells de nacionalitat espanyola.

Després de localitzar la droga en les cambres frigorífiques de l'embarcació, el ‘Fulmar’ va iniciar la travessia cap al port de Vigo en unes condicions marítimes difícils que van portar a la necessitat de remolcar el pesquer a baixa velocitat durant diversos dies per risc d'enfonsament.

Registres a Biscaia

Mentre es desenvolupava l'operatiu marítim, personal de Vigilància Duanera era procedent, sota autorització judicial, al registre de tres domicilis a les localitats d'Ondarroa i Berriatua (Biscaia).

L'embarcació decomissada, juntament amb els detinguts i la droga, han estat llocs a disposició judicial per a la pràctica de les actuacions a realitzar sota la coordinació del Jutjat Central d'Instrucció NÚM. 1 de l'Audiència Nacional. L'operació i les investigacions continuen obertes.