Salta al contingut principal

Desmantellada una xarxa de narcotraficants que introduïa cocaïna en contenidors a través del port d'Algesires

Investigació conjunta de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i la Policia Nacional

  • S'han intervingut un total de 4.844 quilos d'aquest estupefaent, 43 vehicles, 87 propietats immobiliàries valorades en 16 milions d'euros, 4 embarcacions essent una d'elles de 43 metres d'eslora, 4 armes curtes, 2 escopetes i 1 silenciador i 6 milions d'euros en efectiu entre altres efectes de gran valor
  • L'organització criminal estava assentada a Cádiz i Sevilla, des d'on distribuïa enormes quantitats de droga procedent de Centreamèrica i Amèrica del Sud
  • Han estat detingudes 32 persones al nostre país en el transcurs de les tres fases de l'operació que va iniciar el 2017

8 de juny de 2019.- Funcionaris de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desmantellat una xarxa de narcotraficants que introduïa cocaïna en contenidors a través del port d'Algesires. L'organització criminal estava assentada a Cádiz i Sevilla, des d'on distribuïa enormes quantitats de droga embarcada en contenidors marítims en el continent americà.

Han estat detingudes 32 persones en el transcurs de les tres fases de l'operació que va iniciar el 2017. S'han intervingut un total de 4.844 quilos de cocaïna, 43 vehicles, 87 propietats immobiliàries valorades en 16 milions d'euros, 4 embarcacions essent una d'elles de 43 metres d'eslora, 4 armes curtes, 2 escopetes, 1 silenciador i 6 milions d'euros en efectiu entre altres efectes de gran valor. En l'operació s'han immobilitzada propietats immobiliàries per valor de 16 milions d'euros i s'han intervingut 6 milions d'euros en metàl·lic.

Operació iniciada el 2017

El començament de la investigació es remunta al primer trimestre de 2017 quan es va conèixer de l'existència d'una organització sospitosa d'introduir en la península grans partides de cocaïna a través de contenidors procedents d'Amèrica del Sud i Centreamèrica per ser distribuïda una vegada superats els diferents controls duaners.

Una vegada analitzada la informació en poder dels tres organismes intervinents es va coordinar l'explotació operativa en tres fases, a cadascuna de les quals s'ha atacat a les diferents estructures que conformaven l'organització fins a aconseguir la plena desarticulació tant de la seva estructura operativa com de la directiva i financera.

En una primera fase les indagacions van conduir als investigadors fins a un empresari establert a Barcelona i titular d'un entramat societari a Espanya i el Brasil, que li facilitava l'establiment de contactes per a la negociació en origen d'importants partides de cocaïna que estaven essent introduïdes en territori espanyol a través del Port d'Algesires.

L'estret control exercit sobre l'investigat i el seu entorn va aconseguir detectar a finals del desembre de 2017 moviments sospitosos de diversos vehicles entre l'esmentat port i dues naus industrials de Marbella. Els agents van interceptar una furgoneta que va resultar contenir 1.100 quilograms de cocaïna en nombrosos paquets, en vista de la qual cosa es va estendre el registre a les naus industrials, on es van localitzar d'altres 2.400 kg. i es van produir cinc detencions. Es tracta d'una de les majors confiscacions de cocaïna realitzades a Espanya fora de recinte portuari.

Xarxa criminal ubicada a Amèrica i diverses províncies espanyoles

La segona fase operativa va estar marcada per l'increment de les precaucions, ja de per si elevades, de la resta d'investigats. Arribant a la pràctica paralització de les activitats de l'organització durant els mesos següents a les detencions realitzades. Els investigadors van focalitzar els seus esforços a descobrir el funcionament de l'estructura perifèrica de l'organització, tant dels negociadors i representants a l'estranger com dels seus distribuïdors en la península. La xarxa criminal va resultar estar fortament deslocalitzada entre nombrosos països de Centreamèrica i Amèrica del Sud, així com per multitud de províncies espanyoles, entre les que destaca l'entramat immobiliari que posseïen a Málaga, Cádiz, Madrid i Sevilla, essent majoritàriament en la capital andalusa on es custodiava la droga fins a la seva distribució final.

Una vegada identificats tots els integrants de l'organització al començament del gener de 2019, per ordre del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, es va dur a terme l'execució operativa de la segona fase investigativa.

Es va procedir a la detenció de 18 persones i a la pràctica de 26 registres en els que van confiscar més de cinc milions d'euros en efectiu, 90 quilograms de cocaïna, un d'heroïna, cinc armes de foc, una embarcació de luxe de 43 metres d'eslora i nombroses evidències que van permetre la imputació dels detinguts per tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Detenció del capitost

Els mesos dedicats a la investigació del grup criminal van permetre establir una composició clara del seu organigrama, delimitar els rols de tots les seus integrants i definir amb claredat les diferents estructures que la conformaven. Reparant finalment en l'entramat dedicat a extreure la mercaderia il·lícita de les dependències portuàries i transportar-la fins als diferents magatzems i domicilis de seguretat establerts principalment a les províncies de Málaga i Sevilla.

Dins aquesta branca de l'organització destacava la figura d'un empresari gadità establert en Sotogrande, peça clau en la distribució i logística de les activitats il·legals. A principis de març d'aquest any es va detenir a aquest capitost al costat de vuit integrants més, en el transcurs dels deu registres duts a terme a la província de Cádiz, concretament en Sotogrande, Algesires i Alcalá de los Gazules.

Van ser intervinguts un total de 1.254 quilograms de cocaïna, més de vuit-cents mil euros en efectiu, una arma de foc, una embarcació, nombrosos vehicles d'alta gamma i sent procedent-se al bloqueig de 17 immobles amb un valor superior als sis milions d'euros i 103 vehicles, sota la titularitat dels detinguts i de les nombroses empreses que administraven.

Dels 32 detinguts en el marc d'aquesta investigació, 25 han ingressat a la presó preventiva.

Filmació de l'operació (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):


https://we.tl/t-vxik7dQvvw