Salta al contingut principal

Detingudes 22 persones i desmantellats dos centres de fabricació il·legal de paquets de tretze marques diferents de tabac

Operació conjunta de la Policia Nacional amb l'Agència Tributària i el Ministeri d'Interior de Bulgària

  • Els arrestats transportaven el tabac a granel des de Bulgària i, una vegada a Espanya, era transformat en cigarrets en les diferents fàbriques que disposaven a Catalunya que comptaven amb la maquinaria precisa per realitzar la fase primària – barreja del tabac segons la marca - i fase secundària – transformació del tabac picat i barrejat en paquets i, finalment, en cartrons.
  • Distribuïen els cigarrets per diversos països de la Unió Europea-principalment Alemanya, el Regne Unit i Espanya - i emblanquinaven els beneficis econòmics a través d'un entramat d'empreses
  • El líder de l'organització, que havia teixit una xarxa d'empreses dedicades a la construcció d'habitatges, al transport per carretera de tota mena de mercaderies i a la compra d'empreses a l'estranger, comptava amb més de 200 treballadors dedicats a la construcció d'habitatges
  • Durant l'època de campanya, els treballadors vivien a l'interior de les naus amb les portes tancades, sense finestres i tan incomunicats amb l'exterior que, fins i tot, desconeixien el país en el que es trobaven

13 de maig de 2019.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior de Bulgària, han desarticulat a Catalunya una organització criminal internacional d'origen búlgar que s'havia especialitzat en la fabricació il·lícita de cigarrets i en la seva posterior distribució per diferents països de la Unió Europea. L'operació ha permès la detenció de 22 persones, 15 d'elles de nacionalitat ucraïnesa, dos de nacionalitat búlgara, tres espanyols, un moldau i un marroquí. En l'operació s'han registrat nou immobles, tots ells a Catalunya.

Elaboració de tabac il·legal

Les investigacions van començar el juny de 2017 quan els investigadors van tenir coneixement de l'existència d'un grup de delinqüència procedent de Bulgària, organitzat per cometre activitats presumptament delictives i constitutives de delictes de contraban, contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública.

Les informacions rebudes indicaven que membres de l'organització es desplaçarien des de Bulgària fins a Espanya amb la finalitat d'establir diverses fàbriques d'elaboració de tabac il·legal i crear una xarxa de distribució d'aquest producte a l'àmbit nacional i internacional. Transportaven des de Bulgària el tabac a granel, sense passar els pertinents controls duaners, i utilitzaven naus instal·lades a Espanya per a l'emmagatzematge de picada de tabac i per al muntatge de fàbriques dedicades a la seva transformació en cigarrets.

Posteriorment, els distribuïen per països de la Unió Europea, principalment Alemanya, el Regne Unit i Espanya. Tant la primera matèria com la maquinària necessària per al muntatge d'aquestes fàbriques van ser desplaçades des de Bulgària fins a Espanya per via terrestre o marítima. El benefici econòmic obtingut d'aquesta activitat il·lícita era blanquejat a través d'un entramat d'empreses instrumentals. També van usar targetes de crèdit per cometre frau en diferents establiments.

Més de 200 persones treballaven per al líder de l'organització

Arran d'aquesta informació inicial, es va iniciar una investigació conjunta que va determinar com l'organització criminal disposava a Espanya de tres naus industrials. Dos d'elles es trobaven en la localitat barcelonina de San Quirico del Vallès i eren empleades com magatzems, mentre que la tercera se situava a Constantí, a la província de Tarragona. Aquesta última albergava la fàbrica il·lícita de cigarrets i en ella es treballava per campanyes d'escassos mesos, el que va dificultar la seva localització.

Durant els dos anys que va durar la investigació, els agents van comprovar que el líder del grup desarticulat estava perfectament assentat a Espanya i havia desenvolupat una xarxa de negocis legals en els que emparava la seva activitat criminal. Aquesta persona, unida a unes altres de la seva confiança entre els que es trobaven un espanyol i un moldau, havia teixit una xarxa d'empreses dedicades a la construcció d'habitatges, al transport per carretera de tota mena de mercaderies i a la compra d'empreses a l'estranger. Aquesta persona comptava amb més de 200 treballadors dedicats a la construcció d'habitatges de luxe tant a Espanya com a Bulgària i amb camioners d'empreses nacionals i internacionals de logística.

A més, el líder de l'organització havia adquirit una empresa de transport per carretera a Mali i mantenia negociacions amb ciutadans sud-africans, el que posa de manifest l'especial interès a invertir part dels seus guanys a l'Àfrica.

En mantenir una activitat legal tan àmplia, els investigadors es van veure obligats a realitzar un treball minuciós per desxifrar quina part de l'activitat de l'organització era legal i quina part no ho era. Com exemple d'això, l'organització utilitzava els camions de fruita dirigits a Sevilla per transportar carregaments de tabac amb destinació a la província andalusa.

L'organització usava comunicacions xifrades a través d'aplicacions específiques per a dispositius mòbils i, en els seus desplaçaments, utilitzaven potents inhibidors que eren capaços d'“escombrar ”fins a 16 freqüències diferents, el que denota l'alta especialització del grup.

9 registres i dos centres desmantellats

Una vegada que els agents desentramaron l'activitat il·lícita de la legal, es va planificar un dispositiu coordinat per procedir a la detenció dels membres d'aquesta organització criminal.

L'operatiu, que es va traduir en 9 entrades i registres amb manament judicial, va permetre la detenció de 22 persones, el desmantellament de dos centres destinats a la fabricació clandestina de paquets de 13 marques diferents de tabac i la confiscació d'abundant material per a la fabricació dels cigarrets, a més de paquets, tabac ja elaborat, tabac picat, cotxes d'alta gamma, diners en efectiu i abundant documentació.

En el moment del registre de la fàbrica clandestina, es trobaven treballant en el seu interior 14 ciutadans ucraïnesos i un procedent de Moldàvia. A més, exercia d'encarregat o controlador un ciutadà búlgar. Mentrestant, a Sabadell (Barcelona), Galícia i Sevilla van ser detinguts tres camioners que realitzaven habitualment les tasques de distribució del producte final. Un camió va ser intervingut en Mercasevilla amb 437.500 paquets de tabac de tres marques diferents.

La nau destinada a fàbrica clandestina tenia en el seu interior una altra estructura construïda per tal d'insonoritzar el soroll de les màquines. A més, es trobava condicionada amb zona d'habitatge dels treballadors, composta per habitacles per a l'estada (llits, lavabos, dutxes) i una zona comuna amb cuina. D'altra banda, el controlador o capatassa búlgar se situava a l'exterior d'aquesta estructura interna, amb un habitacle diferenciat i utilitzat només per ell.

La fàbrica comptava amb maquinària per a la qual cosa es coneix com “fase primària” (barreja del tabac que va en els cigarrets segons les marques) i “fase secundària” (transformació del tabac picat i barrejat en cigarrets, després en paquets i, finalment, en cartrons de 10 paquets). Es va trobar una segona nau amb maquinària auxiliar per al tractament de la picada i abundant material per envasar tabac destinat a fumar en pipes.

Les naus estaven completament tancades com a mesura de seguretat

Durant la campanya, els treballadors vivien a l'interior de les naus en total clandestinitat, amb les portes tancades de l'estructura interna i sense finestres. D'aquesta manera, els treballadors no es podien comunicar amb l'exterior. Fins i tot, els havien retirat els telèfons mòbils i alguns d'ells van afirmar que desconeixien el país en el que es trobaven. Tot això forma part de les mesures de seguretat adoptades per l'organització criminal. Aquestes persones es trobaven en situació d'estada en territori nacional i, per tant, no estaven habilitades per treballar. Havien estat introduïts a Espanya per carretera després d'arribar a espai de la Unió Europea en vols procedents d'Ucraïna.

La capacitat de producció era tan important que es falsificaven 13 marques diferents de cigarrets amb llegendes en castellà e anglès. També es falsificava tabac de pipa d'aigua o shisha d'una prestigiosa marca àrab. Consultades fonts del sector durant l'operació, van confirmar que mai abans s'havia desmantellat una fàbrica clandestina que falsifiqués productes tabaquers d'aquesta quantitat de marques. Es tracta d'una mica extraordinari i inaudit fins a la data en territori espanyol.

En un dia, la fàbrica era capaç de manufacturar paquets suficients per completar la càrrega d'un camió com l'intervingut a Sevilla, que transportava un total de 437.500 paquets.

El tabac intervingut tenia un valor de 6.586.401,65 euros, fet que suposa un frau a la Hisenda Pública de 5.140.886,50 euros, al que cal sumar al valor de la maquinària intervinguda per a la producció dels cigarrets quan es procedeixi a l'oportuna peritatge.

L'escombraries i les restes generats pel sistema de producció eren emmagatzemats en grans caixes situades en palets de la nau ubicada al carrer Penedès de la localitat de San Quirico del Vallès (Barcelona). Probablement, es trobaven a l'espera de la seva recollida i trasllat a una altra ubicació per un dels camions que usava l'organització. Aquesta nau també era empleada com magatzem del material necessari per a l'empaquetat de tabac, com ara palets de cartonatge falsificat de diverses marques de tabac i bobines de paper (blanc, plata i transparent).

Finalment, el producte final era distribuït posteriorment mitjançant camions que realitzaven trajectes a Galícia, Andalucía, el Regne Unit i Alemanya amb nombroses mesures de seguretat, arribant a realitzar canvis de remolc en zones despoblades.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Sabadell.

Filmació de les instal·lacions (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-RzKPmSkXLe