Salta al contingut principal

Interceptat en la costa gallega el primer "narcosubmarí" detectat a Europa

Operació d'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Hi ha dues persones de nacionalitat equatoriana detingudes i es busca a una tercera
  • Transportava tres tones de cocaïna en 152 fardells de la qual procedència encara s'investiga 

27 de novembre de 2019.- L'Agència Tributària, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ja han reflotat  el submarí interceptat dissabte passat amb 3.000 quilos de cocaïna a escasses milles de la platja de Hío, en la comarca de la Patacada (Pontevedra). Una vegada finalitzat el recompte durant la passada matinada s'han intervingut un total de 152 fardells. El submergible, des del qual pretenien traspassar la droga a una altra embarcació, ja es troba en el port de Aldán, a Cangas (Pontevedra), lloc on s'ha extret la droga de l'interior de l'aparell.

Es tracta del primer “narcosubmarí” detectat en el continent europeu. En l'operació han estat detingudes dues persones-de nacionalitat equatoriana - i hi ha una tercera fugida i parador del qual encara es desconeix.

Les investigacions van començar quan el Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC) va alertar al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), sobre una embarcació sospitosa que s'adreçaria a Espanya per l'Atlàntic carregada de cocaïna. En aquesta primera fase, la col·laboració amb els cossos policials del Regne Unit ha estat fonamental per a la posterior intercepció del submarí. En l'operació també han participat policies de Portugal, els Estats Units i el Brasil.

Des d'aquell moment es va desplegar un dispositiu policial amb mitjans aeronavals procedents d'A Coruña i Pontevedra, a la vegada que es va reforçar la presència policial en tota la zona de costa.

Quan finalment el submarí va arribar dissabte a la nit a la Península de la Patacada (Pontevedra), una patrulla amb mitjans de visió nocturna va poder albirar l'arribada de l'aparell i la fugida posterior dels seus tripulants.

Davant la situació de temporal en el mar, el semisubmergible no va ser capaç d'entregar la droga a una tercera embarcació, obligant-li a desplaçar-se fins a la costa on els detinguts van provocar el seu enfonsament i van abandonar la mateixa.

En aquell moment es va detenir a una persona que va aparèixer equipada amb vestit de neoprè-. A les 9 del matí de diumenge s'aconsegueix detenir a un segon narcotraficant. El tercer tripulant ha fugit i es troba actualment en parador desconegut.

La investigació continua oberta per poder determinar tant l'origen de la droga com l'organització que anava a rebre la droga a Espanya. Encara que l'ús de submarins és molt habitual a Amèrica, es tracta de la primera vegada que es detecta aquest sistema de transport de droga a Europa. Es tracta d'un artefacte de fabricació artesanal, realitzat en fibra, amb capacitat i autonomia per transportar entre tres i cinc tones de cocaïna.

Filmació de l'operatiu (per descarregar els vídeos s'han d'introduir les adreces següents web):

Imatges nocturnes de l'helicòpter de Vigilància duanera, exploració i arribada a port

https://we.tl/t-oB1zb4i80W

Imatges de l'exploració del submergible i arribada a port

https://we.tl/t-t7hgTlBPL1 

Fotografies de l'operatiu

https://we.tl/t-QpH6uFAhHX