Salta al contingut principal

L'Agència Tributària activa una macrooperació coordinada a l'àmbit nacional contra el frau fiscal en el sector de l'estètica

Operació ‘Nassus'

    • El resultat d'anteriors comprovacions en centres d'estètica i dermatologia, juntament amb nova informació demanada han portat a llançar una macrooperació que afecta a 90 societats i 70 metges especialistes
    • Més de 440 funcionaris de l'Agència s'han personat en 92 locals de les 15 CA de règim comú
    • A prop d'un 40% dels especialistes subjectes a comprovació compten amb caixes fortes i es tem que en alguns locals ni tan sols es permeti al clienta el pagament amb targeta, com ja s'ha detectat en casos anteriors

17 d'octubre de 2019.- L'Agència Tributària ha posat en marxa durant el dia d'avui una gran operació les 15 CA de règim comú contra el frau fiscal en el sector de la cirurgia estètica i la dermatologia. L'operació, denominada ‘Nassus’, implica l'inici d'inspeccions a 90 societats i 70 persones físiques, fonamentalment metges especialistes, però també persones del seu entorn personal i familiar, mitjançant la personació de funcionaris de l'àrea d'Inspecció de l'Agència durant aquesta jornada en 92 clíniques d'aquest sector.

El dispositiu desplegat afecta a locals situats a Andalucía (12), Aragón (4), Astúries (2), les Balears (3), les Canarias (6), Cantabria (1), Castilla-La Mancha (4), Castilla y León (3), Catalunya (16), Extremadura (1), Galícia (10), Madrid (11), Murcia (3), La Rioja (1) i Comunitat Valenciana (15).

L'operació ‘Nassus’ ha estat coordinada pel Departament d'Inspecció Financera i Tributària, comptant amb la participació de 370 funcionaris de l'àrea d'Inspecció, incloent personal de les Unitats d'Auditoria Informàtica, les UAI, així com el suport d'agents policials i de 79 funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària.

Antecedents

L'operació iniciada avui, i que continuarà durant els propers mesos amb el propi desenvolupament de les inspeccions que ara comencen, sorgeix d'una anàlisi detallat dels resultats d'una sèrie de comprovacions realitzades en els últims anys en diferents punts del territori nacional a societats i professionals del sector de la cirurgia estètica i la dermatologia, sumat a l'obtenció de nova informació sectorial amb rellevància tributària.

Cal tenir en compte, a més, el fort creixement registrat pel sector en els últims anys: Espanya ocupa el dotzè lloc en el rànquing mundial d'intervencions d'estètica, el quart d'Europa, amb a prop de 400.000 intervencions a l'any.

L'anàlisi realitzat pels investigadors de l'Agència Tributària va posar de manifest l'existència d'un important volum d'ocultació de l'activitat econòmica real en les societats i especialistes inspeccionats, ocultació que es veia afavorida per l'ús d'efectiu com principal mitjà de pagament.

En alguns casos, fins i tot, i malgrat les elevades sumes que arriben a abonar-se per sufragar les operacions de cirurgia estètica, els professionals ni tan sols admetien el pagament amb targeta bancària, una cosa que els investigadors de l'Agència temen que es reprodueixi en diversos dels locals ara inspeccionats.

Així, l'experiència acumulada va fer aconsellable la realització d'aquesta actuació coordinada a l'àmbit nacional, amb l'objectiu d'accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real existent en les clíniques i consultes mèdiques, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació.

Efectiu i caixes fortes

Per a la selecció de les societats i persones físiques objecte dels registres i inspeccions, l'Agència va tenir en consideració una sèrie de ràtios econòmiques (algunes de les societats arribaven a declarar pèrdues en els últims anys, mentre els seus socis i administradors – els metges – mostraven clars signes externs de poder adquisitiu no d'acord amb aquella situació econòmica de la societat).

Al mateix temps, per a un ús tan estès de l'efectiu com a mitjà de cobrament, que lògicament dificulta la traçabilitat de les operacions, els professionals comptaven amb l'avantatge d'una característica comuna a la majoria dels seus clientes: són particulars sense dret a la deducció de despesa algun pels tractaments rebuts.

Per la informació de la que disposa l'Agència, alguns dels professionals ara inspeccionats no feien cap cobrament amb targeta: tot era en efectiu o, en menor mesura, per transferència. En uns altres casos, en canvi, el percentatge de cobrament amb targeta era especialment elevat, el que podria posar de manifest l'ocultació de part dels ingressos en efectiu.

De qualsevol forma, i independentment de la diferent proporció dels mitjans de cobrament empleats en cada local, l'ús de l'efectiu entre els inspeccionats està clarament estès. Mostra d'això és que un 40% aproximadament de les persones físiques afectades per l'operació compten amb caixes fortes de la seva propietat.

Efecte dissuasiu

Durant les comprovacions que ara comencen, es regularitzaran les quotes tributàries que corresponguin, tant a IVA com en l'IRPF i l'impost sobre societats, analitzant la possible interposició de societats en el procés de facturació de les operacions, així com les conseqüències fiscals derivades d'ostentar, si escau artificialment, la titularitat d'actius i patrimonis d'ús personal a través d'estructures societàries.

Però, a més de facilitar la detecció i regularització del frau fiscal, operacions sectorials coordinades com la que ara comença persegueixen addicionalment dos objectius d'interès per a l'Agència Tributària. D'una banda, contrastar amb fets i proves el funcionament 

del sector, disposant d'informació sobre les ràtios econòmiques reals, l'estructura de costos, els mitjans de cobrament, etc; per un altre, transmetre un missatge dissuasiu als col·lectius involucrats en aquestes pràctiques, que no només tenen impacte en les arques públiques, sinó que també distorsionen greument la competència en el propi sector, de manera que s'aconsegueixi reconduir el seu comportament cap al correcte pagament de les seves obligacions tributàries.

Amb aquests objectius l'Agència ha desenvolupat en els últims anys un total de 17 macrooperacions sectorials coordinades a l'àmbit nacional (sense comptabilitzar encara l'operació Nassus), amb més de 1.600 expedients iniciats, dels quals s'han finalitzat ja més de 1.100, amb un import total liquidat de 258 milions d'euros. L'Agència preveu fer un seguiment del comportament d'aquests contribuents en els anys posteriors a les inspeccions.