Salta al contingut principal

L'AEAT participa en la primera reunió de directors d'administracions tributàries de països de la UE

Grup ‘Tadeus’

  • El fòrum sorgeix amb l'objectiu de reforçar la cooperació de les administracions tributàries europees i desenvolupar una coordinació a nivell estratègic a llarg termini
  • Entre les matèries debatudes figura la necessitat d'obtenció d'informació de les plataformes digitals generadores d'ingressos per als seus usuaris

2 d'octubre de 2019.- L'Agència Tributària ha participat en la primera reunió plenària del grup ‘Tadeus’ (Cimera Europea d'Administracions Tributàries), celebrada els passats 17 i 18 de setembre a Hèlsinki. El fòrum ha comptat amb la presència del director general de l'AEAT, Jesús Gascón, els seus homònims de la Unió Europea i el director general de Fiscalitat de la Comissió Europea, Stephen Quest.

‘Tadeus’ sorgeix dels debats oberts l'any passat per la Comissió Europea, els països membres i les seves administracions tributàries sobre la conveniència de crear un fòrum d'agències tributàries al màxim nivell que permeti reforçar la cooperació de les administracions i establir una coordinació estratègica d'accions en el llarg termini.

Durant la trobada es va dedicar especial atenció a l'evolució de tres projectes d'estudi considerats prioritaris. En el primer d'ells, referit a l'obtenció d'informació de les plataformes digitals que faciliten transaccions generadores d'ingressos per als seus usuaris, Gascón va explicar l'experiència espanyola en relació amb la vigent obligació informativa per a plataformes de lloguer vacacional.

Els altres dos projectes analitzats es refereixen a la determinació del nivell de maduresa de la gestió dels recursos humans en les administracions tributàries europees, i a la millora tant de la confiança del contribuent en les seves administracions, com del seu compliment voluntari.

De la mateixa manera, en les reunions es van estudiar nous possibles projectes, cas d'una proposta francesa sobre mesurament de l'execució de la cooperació administrativa, en què Espanya s'ha mostrat interessada a participar. També es va fer un repàs de l'estat de totes les iniciatives de cooperació administrativa que estan actualment en marxa a la UE, del seu desenvolupament normatiu i del paper que podria tenir ‘Tadeus’ en el disseny de la seva estratègia i dels possibles passos futurs.

Els directors presents en la primera reunió plenària de ‘Tadeus’ van signar la declaració final de la cimera (s'adjunta en document a part) i van fixar la propera reunió per a l'any 2020 a Alemanya.