Salta al contingut principal

L'Agència Tributària va regularitzar bases imposables per 3.000 milions d'euros a multinacionals per la seva fiscalitat internacional, un 67% més

Balanç 2020 de resultats de control tributari

  • La crisi sanitària va portar a prioritzar les actuacions més avançades quan va començar la pandèmia, com les comprovacions a grans empreses, que van créixer un 7,9%; al seu torn, es van reduir les que requereixen més presència física i les que es podien diferir sense problemes de terminis
  • S'han iniciada inspeccions a 126 contribuents seleccionats amb la nova eina per a la detecció de falsos no residents amb patrimonis rellevants
  • En l'àmbit del control de grans tecnològiques, s'han regularitzada bases imposables per més de 130 milions d'euros i s'ha revisat a l'alça fins a 800 milions el càlcul de bases assegurades per a anys que venen
  • Una campanya especial d'identificació de comerciants estrangers que venen a través de plataformes ‘en línia’ ha permès aflorar fins al moment bases d'IVA per 400 milions d'euros i donar d'alta fiscal a 7.700 empreses
  • S'ha posat en marxa un projecte basat en intel·ligència artificial per detectar facturació irregular

8 de juliol de 2021.- L'Agència Tributària va regularitzar l'any passat bases imposables per un import total de 3.076 milions d'euros en l'àmbit de la fiscalitat internacional, fet que suposa un 67% més que l'any anterior, a partir de 82 comprovacions inspectores realitzades amb el suport de l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional. Al seu torn, la ONFI va participar en la gestió de 54 Acords Previs de Valoració (AU) amb un resultat estimatori, més del doble que l'any anterior, fet que suposa garantir a futur bases imposables per un import de 3.477 milions d'euros, un 66% més que l'any passat.

En l'àmbit de la fiscalitat internacional també hi ha nous resultats en matèria d'actuacions sobre grans empreses tecnològiques, amb la regularització de bases imposables per un import superior als 130 milions d'euros i la revisió a l'alça fins a 800 milions d'euros en el càlcul de bases imposables assegurades per AU per als propers anys. Es tracta d'actuacions que, per la seva peculiaritat i el reduït del col·lectiu, resulten de difícil repetició en el temps.

L'adaptació a les circumstàncies sanitàries

Les actuacions inspectores sobre multinacionals, així com aquelles desenvolupades en l'àmbit de les grans empreses i els grups societaris, (un total de 21.729 actuacions, amb un increment interanual del 7,9%) es troben entre les actuacions d'inspecció que van registrar creixements el 2020, malgrat les dificultats derivades de la crisi sanitària, que va impactar de diversa forma en el conjunt de l'activitat de l'Agència Tributària.

En un context de suspensió de terminis administratius durant dos mesos i mitjà, i de limitacions de mobilitat amb diferent grau d'intensitat durant tot l'any, es va decidir prioritzar les actuacions que es trobaven més avançades a l'inici de la pandèmia, cas de les actuacions sobre grans empreses, i també aquelles que no requerien la presència dels contribuents o assessors. Així, es van realitzar 14.845 actuacions d'anàlisi d'informació (+29%) i 51.646 en l'apartat d'‘unes altres actuacions de control’ (+14%).

Al contrari, per la seva pròpia naturalesa va ser necessari diferir a 2021 bona part d'aquelles actuacions que requereixen presència física. Així, es van realitzar 27.921 comprovacions formals (-68%), on s'inclouen les derivades dels plans de visites, que van descendir un 52,7%. També es van diferir aquelles actuacions que podien continuar-se l'any següent sense problemes de terminis, el que explica descensos en les actuacions d'anàlisi patrimonial i societària (2.098; -14%), ocultació d'activitat i abús de formes societàries (4.346; -17%) o control d'activitats econòmiques (533.788; -2,7%).

En conjunt, l'Agència va realitzar més d'1.626.000 actuacions de control sobre tributs interns el 2020, fet que suposa un descens del 2,3%, malgrat que simplement el període de suspensió de terminis, sense tenir en compte les limitacions a la mobilitat posteriors, va representar el 21% del total de dies de l'any.

D'aquell total d'actuacions, 29.567, pràcticament les mateixes que l'any anterior, es van adreçar a grans empreses, grans patrimonis de persones físiques, abusos societaris i economia submergida, consumint aquest tipus d'actuacions una elevada quantitat de recursos, caracteritzats, a més, per la seva alta qualificació.

En termes recaptatoris globals, i com a conseqüència de la seva tasca en la prevenció i la lluita contra el frau, el 2020 l'Agència ha obtingut uns resultats de 17.274 milions d'euros, si bé, atès que inclouen expedients de minoració de pagaments fraccionats per una quantia de 4.487 milions d'euros que seran de difícil repetició en uns altres exercicis, es considera més homogènia, a l'efecte de comparació, deduir la xifra del total, que quedaria en 12.787 milions d'euros.

Control de grans patrimonis i falsos no residents

El control que es realitza en relació amb les persones físiques titulars de grans patrimonis de persones físiques va portar l'any passat, malgrat les dificultats derivades de la situació sanitària, a liquidar deute per un import de 437 milions d'euros a aquest perfil de contribuent, fet que suposa un descens del 28% respecte a l'any anterior, però un increment del 25% respecte a les xifres de fa dos anys. Així, des de 2018-any de creació de la Unitat Central de Coordinació del Control de Patrimonis Rellevants - fins ara, s'han liquidat gairebé 1.400 milions d'euros en un total de 2.100 expedients.

Juntament amb el seu suport a les liquidacions sobre grans fortunes implementades pels diferents àmbits territorials del control inspector de l'Agència, la Unitat ha impulsat la nova eina basada en anàlisi ‘big data’ per a la detecció de falsos no residents amb patrimonis rellevants, a partir de la qual l'any passat ja es van iniciar actuacions de comprovació sobre 126 contribuents.

De la mateixa manera, segueix avançant en uns altres projectes ja iniciats, com la identificació automatitzada d'usuaris d'habitatges a Espanya d'alt valor formalment a les mans de societats estrangeres, o el catàleg de més de 570 proveïdors de béns i serveis de luxe d'anàlisi del qual es pot derivar l'aflorament d'irregularitats fiscals de grans fortunes i patrimonis directament ocults darrere de societats instrumentals.

Lluita contra l'economia submergida

En el marc de la lluita contra l'activitat no declarada, i malgrat les dificultats per iniciar actuacions per personació per la situació sanitària, l'any passat es van realitzar 2.157 inspeccions en les que es va posar de manifest l'existència de vendes ocultes, amb unes quotes liquidades de 521 milions d'euros.

Al mateix temps, es van liquidar quotes i sancions per un import de 332 milions d'euros, un 10% més que l'any previ, a partir d'actuacions realitzades en anys anteriors amb participació de les Unitats d'Auditoria Informàtica. En els últims cinc anys aquestes actuacions han portat a regularitzar 1.600 milions d'euros en més de 22.100 actes.

Un altre capítol de rellevància en la lluita contra l'activitat no declarada és el control de lloguers submergits, on segueix destacant l'efecte induït que està suposant l'enviament d'avisos de dades fiscals a presumptes arrendadors durant les últimes campanyes de l'IRPF. En cinc anys, aquests avisos han generat un increment de més de 252.000 declarants, amb una major base imposable declarada de més de 3.000 milions d'euros.

Detecció de factures falses

L'any passat, l'Àrea d'Informàtica de l'Agència Tributària va concloure la fase de desenvolupament d'un nou projecte per a la detecció de facturació irregular i els seus resultats s'han posat ja aquest any a disposició de l'Àrea d'Inspecció per a futures actuacions de control.

Utilitzant eines basades en intel·ligència artificial, i a partir de l'experiència de comprovacions inspectores anteriors, el projecte genera models predictius per facilitar als responsables dels òrgans de selecció de riscos la detecció d'emissors i receptors de factures irregulars, reforçant així la lluita contra el frau en aquest àmbit i, també, la lluita contra la competència deslleial.

La informació de l'exterior

El control inspector sobre contribuents dels que s'ha rebuda informació de comptes financers a l'exterior a través de la directiva europea ‘DAC2’, l'estàndard CRS de l'OCDE i l'acord ‘Fatca’ amb ELS EUA ha permès liquidar en quatre anys més de 630 milions d'euros a gairebé 1.900 contribuents, dels quals 195 milions a gairebé 700 contribuents s'han concentrat el 2020.

Al temps, l'any passat es van seguir complementant aquestes actuacions inspectores amb els controls extensius sobre rendes comunicades a través d'una directiva europea anterior, la denominada ‘DAC1’, informació que l'Agència ve utilitzant també per fomentar el compliment en període voluntari de declaració d'IRPF a través dels ‘avisos’ en dades fiscals.

En aquesta altra fase, la de la comprovació gestora, les actuacions realitzades han generat liquidacions de l'Agència Tributària i declaracions extemporànies dels contribuents per un import conjunt de 46 milions d'euros a través de gairebé 15.000 expedients, de manera que les xifres acumulades en el bienni 2019-2020 en què s'ha explotat aquesta informació en l'àmbit extensiu suma ja més de 100 milions d'euros i 41.000 expedients.

També amb l'objectiu d'aflorar fons ocults a l'estranger s'han continuat les liquidacions a partir de la informació demanada per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau sobre utilització de targetes emeses a l'exterior (‘targetes offshore ’). Aquesta informació ha permès a les diferents dependències territorials de l'Agència liquidar deute per un import de 37 milions d'euros el 2020 i un total de 133 milions des de 2018. A més, l'any passat es van donar d'alta expedients que afecten a 40 contribuents amb targetes ‘offshore’ i que oferiran resultats addicionals en el futur.

Actuacions sobre el comerç electrònic

Una tasca rellevant també en el camp de la prevenció i el control tributari és la correcta identificació a efectes fiscals de contribuents estrangers que generen activitat subjecta a impostos a Espanya.

En aquell àmbit, el 2020 ha donat els seus primers fruits un procés d'identificació que ha permès censar ja a 7.700 comerciants estrangers (la gran majoria, empreses) que venen a través de plataformes ‘en línia’. Arran d'aquesta campanya, han regularitzat bases imposables d'IVA per un import de 400 milions d'euros. L'Agència Tributària confia en estendre la relació cooperativa oberta en aquest camp amb les plataformes de comerç electrònic.

Control recaptatori

Dins l'àrea de Recaptació, s'han continuat impulsant les actuacions més qualificades per aconseguir el cobrament efectiu dels deutes tributaris. Destaca especialment el creixement del 39% registrat en el nombre d'accions judicials (579) exercitades el 2020 per l'Agència per a la consecució del pagament de deutes. Es tracta d'accions, molt especialment els penals, que tenen per objecte judicializar l'exigència de cobrament en situacions especialment greus d'insolvències aparents, alçaments i, en general, pràctiques d'ocultació complexes.

Al seu torn, es van realitzar 26.746 derivacions de responsabilitat a tercers, un 13,6% més, s'han tramitat 665 expedients de prohibició de disposar d'immobles de societats participacions de les quals o accions han estat majoritàriament embargades per pertànyer a un deutor (8,8% més), i es van tramitar també 72.495 expedients (34% més) per a la investigació patrimonial de deutors que puguin estar utilitzant diverses figures defraudatòries, com la interposició de societats o la utilització de testaferros.

D'altra banda, durant l'any passat també es van desenvolupar les habituals tasques de control d'impostos especials i mediambientals, control duaner i en matèria de contraban, narcotràfic, blanqueig i altres delictes econòmics. Al mateix temps, s'ha mantingut l'activitat habitual de col·laboració amb la justícia i amb unes altres administracions en l'àmbit nacional i internacional, i s'ha impulsat la prevenció del frau mitjançant les eines d'informació i assistència i els fòrums cooperatius en els que participa l'Agència Tributària.