Salta al contingut principal

Un informe del FMI valora el foment del compliment voluntari i la gestió de riscos fiscals i censals a l'Agència Tributària

Avaluació ‘TADAT'

  • S'avaluen nou grans àrees d'acompliment, desglossades en 28 indicadors, dels quals en més d'un 78% l'AEAT ha obtingut les puntuacions més altes
  • El mètode ‘TADAT’ permet un examen de l'acompliment de les administracions tributàries perquè puguin valorar en quin grau s'acomoden amb la qual cosa el FMI considera bones pràctiques internacionals en la matèria
  • L'Agència desenvoluparà un pla d'acció a partir de l'avaluació, amb propostes de millora en matèries com l'agilitació de les devolucions d'IVA i el temps de resolució de recursos de reposició 

22 de març de 2021.- L'Agència Tributària compta amb una bona gestió de riscos fiscals i control censal, fomenta de manera consistent el compliment voluntari i aconsegueix una adequada presentació i pagament dels impostos que gestiona, d'acord amb l'Eina d'Avaluació i Diagnòstic de l'Administració Tributària (‘TADAT’, per les seves sigles en anglès), un examen de l'acompliment de les administracions tributàries que el Fons Monetari Internacional, en col·laboració amb uns altres organismes internacionals, ofereix als països perquè puguin valorar en quin grau s'acomoden amb la qual cosa el FMI considera bones pràctiques internacionals en la matèria. 

L'Agència Tributària s'ha sotmès a l'examen de TADAT sota la modalitat d'autoavaluació assistida per funcionaris del FMI, durant el període comprès entre el setembre de 2019 i el novembre de 2020. L'AEAT és una de les primeres administracions tributàries europees a realitzar l'avaluació TADAT, utilitzada ja per més de 80 països i una sèrie de jurisdiccions subnacionals dels cinc continents per identificar les fortaleses i debilitats de les seves administracions, i definir possibles millores.

D'acord amb el que preveu el Pla Estratègic 2020-2023, l'Agència ha realitzat l'anàlisi TADAT i ara prendrà en consideració els resultats de l'avaluació per a l'actualització i desenvolupament dels seus instruments de planificació estratègica.

L'eina TADAT avalua nou grans àrees d'acompliment, desglossades, al seu torn, en 28 indicadors, dels quals en més d'un 78% l'AEAT ha obtingut les puntuacions més altes (‘A’ o ‘B)’.

Integritat de la base de dades i control de riscos

En l'apartat relatiu al grau d'exactitud i fiabilitat de la informació disponible sobre els contribuents, i al coneixement de la base de contribuents potencials, l'avaluació TADAT certifica que la base de dades de l'AEAT compta amb informació actualitzada que permet controlar els accessos i les accions realitzades. També destaca que s'ofereix un accés segur a empreses i particulars, i que totes les persones i entitats estan inscrites en el cens d'obligats tributaris a través d'un NIF únic.

Quant a la gestió eficaç del risc, l'examen subratlla l'existència de programes de mitigació de riscos de compliment fiscal, revisats contínuament des de l'àmbit directiu, i també valora molt positivament el sistema existent per al control de riscos en matèria laboral i d'infraestructures, entre d'altres.

Foment del compliment voluntari

La informació sobre drets i obligacions del contribuent es troba adequadament segmentada i actualitzada, s'aprecia el grau i agilitat de la informació i assistència disponible per al públic, i també l'existència de programes d'educació civicotributària. De la mateixa manera, l'informe valora les simplificacions tributàries i comptables vigents per a certs segments de contribuents, destacant també el contacte permanent de l'Agència amb contribuents, col·lectius i intermediaris tributaris per obtenir informació de retorn sobre els serveis prestats.

Presentació, pagament i control d'impostos

En l'avaluació TADAT per a l'Agència Tributària es considera alt el grau de puntualitat – presentació en termini – en la declaració d'impostos, la qual cosa vincula amb els esforços realitzats tant en l'àmbit censal i de control fiscal, com en el del foment del compliment voluntari. A més, valora que la totalitat de les declaracions i pagaments dels principals impostos es realitzin de manera electrònica.

També considera positiu TADAT el grau de puntualitat en els pagaments i aprecia la clara millora del deute pendent en els últims anys, destacant les dades del grau de cobrament del deute amb antiguitat superior a l'any.

En l'apartat d'exactitud de la informació declarada, es valora positivament l'abast de les mesures que es prenen per detectar i dissuadir del que TADAT denomina ‘declaracions inexactes’, i es destaca tant l'existència del sistema de consultes tributàries i resolucions vinculants per a l'Agència, com la creació de fòrums de compliment cooperatiu.

En matèria de resolució efectiva de litigis, s'aprecia com molt positiu el procés de resolució de litigis, destacant el seu esglaonament, la informació sobre el dret a recórrer que s'ofereix al contribuent i l'anàlisi i seguiment que l'Agència realitza sobre el resultat de les controvèrsies a l'efecte de modificació de procediments i possibles propostes de canvis normatius.

Administració eficient i rendició de comptes

D'altra banda, l'avaluació TADAT aprecia la contribució de l'administració tributària al procés pressupostari amb previsions i seguiment de la recaptació. També valora que el sistema de comptabilitat es trobi totalment automatitzat i subjecte a auditories internes i externes. Al seu torn, considera adequat el disseny i verificació del sistema de devolucions d'IVA, així com el tracte diferenciat que s'ofereix als contribuents inclosos en el Subministrament Immediat d'Informació (SII) i en el Règim de Devolució Mensual.

Quant a l'àmbit de la rendició de comptes, l'avaluació determina que l'Agència Tributària compta amb instruments sòlids d'auditoria interna i de seguretat de la informació. També valora l'existència d'òrgans de supervisió externa i subratlla que l'Agència presa en consideració les enquestes que mesuren la confiança del públic a l'Administració Tributària. De la mateixa forma, es destaca el model de direcció per objectius a partir d'instruments de planificació estratègica, la rendició periòdica de comptes del Director General davant el Parlament i les publicacions anuals de directrius de control, resultats i memòria de l'Agència.

Pla d'acció

Existeixen altres indicadors de la metodologia TADAT que porten a l'AEAT, depenent de cada supòsit, a establir un pla acció amb mesures de millora, o a sostenir la idoneïtat de les seves actuacions si considera que la situació present suposa un benefici per al contribuent.

Quant al pla d'acció, el model TADAT adverteix sobre els temps de resolució dels recursos de reposició, encara que reconeix l'efecte desestimatori que es produeix en el termini d'un mes de no mitjançar resolució expressa. En qualsevol cas, en el pla d'acció, l'Agència incorpora el seguiment dels terminis de resolució amb metodologia TADAT per reduir aquells temps.

En matèria de devolucions d'IVA, i a partir del diagnòstic de TADAT, l'Agència es compromet en el pla d'acció a accelerar les comprovacions i els estudis de risc, i amb això també les devolucions, subratllant al temps l'esforç realitzat ja en els últims anys per agilitzar les devolucions a contribuents SII.

Sobre el deute pendent de cobrament, el pla d'acció assenyala que se seguirà actuant en la línia marcada pel Pla Estratègic 2020-2023 sobre les causes que produeixen litigiositat i sobre els temps mitjans de resolució, sens perjudici de continuar amb les millores en els procediments recaptatoris per agilitzar el cobrament.

En relació amb el grau d'exactitud de la informació declarada pels contribuents, l'Agència subratlla en el pla d'acció la seva aposta pel mesurament del compliment voluntari a partir de la comparació de magnituds fiscals i econòmiques relacionades, però també apunta que ha donat suport a la decisió recent de les administracions tributàries europees d'estendre els estudis actuals sobre la bretxa fiscal (‘tax gap’) a IVA a uns altres impostos.

Dins l'anàlisi sobre la idoneïtat del sistema de comptabilitat dels ingressos, la metodologia TADAT requereix una imputació comptable immediata, mentre que el sistema espanyol històricament comptabilitza per quinzenes. Aquest ingrés es realitza en comptes restringits que són indisponibles, però, de qualsevol forma, el pla d'acció assenyala que avaluarà novament el procediment.

En l'àmbit de la formació, l'avaluació TADAT reclama programes específics de formació tributària per a emprenedors, una línia en la qual l'Agència Tributària es compromet a analitzar amb l'Institut d'Estudis Fiscals la preparació de material formatiu i possibles cursos virtuals per a contribuents que inicien una activitat econòmica. També destaca el pla d'acció unes altres iniciatives que ja està desenvolupant l'Agència en el context de l'estratègia ‘Right from the start’ de l'OCDE per millorar els serveis que s'ofereixen a aquests contribuents, cas dels assistents en matèria censal.

Manteniment de mesures en benefici del contribuent

En canvi, hi ha altres matèries assenyalades per l'avaluació TADAT que l'Agència considera convenient no revisar en oferir la situació actual un major benefici per al contribuent. Exemple d'això és la menor valoració atorgada en l'examen pel fet que l'import dels pagaments realitzats en termini no arribi al 90%. Aquesta ràtio ve condicionada per l'existència del sistema d'ajornaments sense garantia per a deutes de fins a 30.000 euros, un important instrument de liquiditat per a nombroses persones físiques i pimes que es considera convenient preservar.

També és el cas del termini diferent de declaració per a les societats amb exercici partit (no coincident amb l'any natural). De comptar amb el mateix termini de presentació que la resta d'empreses, aquestes entitats tindrien problemes de compliment, atès que la comptabilitat – l'impost societari espanyol és un impost de base comptable – només pot tancar-se quan finalitza l'exercici i, per tant, exercici comptable i fiscal han de coincidir.

L'Informe d'Avaluació de l'Acompliment TADAT i les mesures del pla d'acció de l'Agència Tributària es troben disponibles en el web de l'Agència, sede.agenciatributaria.gob.es