Salta al contingut principal

Interceptat per primera vegada un carregament marítim de MDMA des d'Europa amb destinació a Amèrica del Sud

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional en el marc de EMPACT

  • El veler que transportava l'estupefaent va ser interceptat quan iniciava la seva navegació des de Cádiz a l'Argentina amb 56 quilos d'èxtasi, quantitat que hagués permès produir entre 800.000 i 1.200.000 comprimits
  • S'ha detingut a cinc persones, tres a Marbella i dues més a Tarifa, quan iniciaven la navegació direcció les Canarias, on pretenien avituallar-se per navegar posteriorment fins a l'Argentina amb l'estupefaent
  • Aquesta operació treu a la llum una nova ruta de la droga, essent l'origen de l'estupefaent el territori europeu i la destinació països llatinoamericans, obrint les portes a les organitzacions criminals a un nou mercat amb milions de potencials consumidors

10 de desembre de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional en el marc del projecte ‘Empact’, ha interceptat per primera vegada un carregament marítim de MDMA des d'Europa amb destinació a Amèrica del Sud. El veler en el que es transportava l'estupefaent va ser interceptat pel patruller ‘Fènix V’ del Servei de Vigilància Duanera quan iniciava la seva navegació des de Cádiz a l'Argentina amb 56 quilos d'èxtasi, quantitat que hagués permès produir entre 800.000 i 1.200.000 comprimits.

S'ha detingut a cinc persones, tres a Marbella i dues més a Tarifa, quan iniciaven la navegació direcció les Canarias, on pretenien avituallar-se per navegar posteriorment fins a l'Argentina amb l'estupefaent.

L'operació es va iniciar a finals d'octubre passat, quan es va tenir coneixement de què existia una gran quantitat de drogues sintètiques que estarien essent ofertes a diverses organitzacions criminals de la Costa del Sol amb intenció de ser distribuïdes en època nadalenca.

Posteriorment, van esbrinar que aquest estupefaent anava a ser enviat, via marítima, des d'Europa fins a Amèrica del Sud. Aquesta dada va ser confirmat per la Gendarmeria Nacional l'Argentina, que va aportar informació sobre l'arribada a Espanya, des del Brasil, d'un ciutadà argentí per fer-se càrrec d'un veler que seria usat per a aquest transport internacional de drogues. També es va comptar amb la col·laboració de la Policia Judiciària de Portugal, Europol i de la National Crime Agency del Regne Unit, en el marc del projecte ‘Empact’.

Feien coincidir els seus moviments amb partits d'Espanya a Qatar

Els agents van observar que l'investigat, amb el suport de quatre nacionals més argentins, es va fer càrrec d'un veler ja relacionat amb un transport de cocaïna el 2020 que es va saldar amb 20 detinguts i la confiscació de gairebé 1.500 quilos de cocaïna, i que havia quedat abandonat a Espanya.

Els detinguts van reformar tant l'exterior com l'interior del veler entre fortes mesures de seguretat perquè no fora vinculat amb l'operació policial anterior, per la qual cosa no mantenien contacte amb terceres persones, no deixaven mai el veler sense ocupants i realitzaven càrregues de material i eines a hores intempestives, coordinant alguns dels seus moviments més sospitosos amb els horaris dels partits de la Selecció Espanyola en el Mundial de Qatar.

Els quatre investigats van reformar la zona interior de l'embarcació, mentre un cinquè argentí, assentat a Marbella, mantenia contacte constant amb ells, podent observar-se com proveïa d'eines, i planxes d'alumini i fusta als ocupants del veler. A finals de novembre, els detinguts van anomenar el veler i dos dels investigats van iniciar la navegació, havent de refugiar-se al port de Tarifa en patir una avaria. Una vegada finalitzades aquestes tasques, els tripulants van iniciar la navegació, direcció les Canarias, on pretenien avituallar-se per navegar posteriorment fins a l'Argentina.

Entre 800.000 i 1.200.000 pastilles de MDMA

En el moment en què l'embarcació va abandonar Tarifa, el patruller ‘Fènix V’ del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va interceptar el veler i, després de diverses hores de registre, els investigadors de Policia i del SVA, i els integrants del GOIT, van detectar un compartiment secret, creat amb planxes d'alumini, que es trobava sota d'un moble de la cuina.

Una vegada que van accedir a aquest compartiment, els agents van localitzar 28 paquets que contenien 56 quilos de MDMA, perfectament segellats i coberts de gasoil per emmascarar la seva olor. Els agents van ser procedents llavors a la detenció de les tres persones que s'havien quedat a Marbella i que havien col·laborat en el condicionament del vaixell.

La informació que manegen els investigadors és que la destinació d'aquesta droga era l'Argentina, on els investigats pretenien transformar el vidre de MDMA en pastilles per a la seva distribució, essent aquesta una substància molt més escassa a Amèrica del Sud que a Europa. Els 56 quilos interceptats podrien convertir-se en una importantíssima quantitat de pastilles de MDMA, entre 800.000 i 1.200.000, depenent de la puresa que busquessin els distribuïdors.

Nova ruta de la droga

Aquesta operació treu a la llum una nova ruta de la droga, essent l'origen de l'estupefaent el territori europeu i la destinació els països llatinoamericans, obrint a les organizacioneslas portes d'un nou mercat amb milions de potencials consumidors.L'altíssim valor de les drogues sintètiques en el continent americà seria una altra raó que explicaria l'obertura d'aquesta innovadora via de transport d'estupefaent.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-cHwNeYQtAC