Salta al contingut principal

Montero presideix l'acte d'entrega del nou helicòpter del Servei de Vigilància Duanera

Millora de mitjans per a la lluita contra el narcotràfic

  • La flota aèria de l'Agència Tributària passa a comptar amb quatre helicòpters, a què se sumarà un cinquè de la qual adquisició es troba establerta en els PGE de 2022
  • L'helicòpter ‘batejat‘ avui és una versió modernitzada del AS365 existent en la flota, amb equips d'aviònica i navegació actualitzats i una consola de missió completament digital dissenyada i fabricada a Espanya
  • La flota del SVA, amb a prop de 2.400 hores de vol a l'any, desenvolupa una tasca bàsica per a la lluita contra el narcotràfic, tant en matèria de vigilància i control, com participant activament en intervencions en el mar en àrees d'especial sensibilitat com l'estret de Gibraltar, les ries gallegues i el Mediterrani
  • La ministra ha recordat que la lluita contra el frau, l'evasió i el blanqueig és una de les prioritats del Govern i ha anticipat els positius resultats del balanç de 2021 de l'activitat del Servei de Vigilància Duanera

21 de gener de 2022.- La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha presidit avui a Sevilla l'acte d'entrega del nou helicòpter del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. El nou aparell és una versió modernitzada del AS365 ja existent en la flota de Duanes, amb equip actualitzat i un sistema digital de missió dissenyada i fabricada a Espanya. La ministra d'Hisenda i Funció Pública ha ressaltat la importància d'aquest fet: “Creo que és un exemple clar que parla molt bé del lideratge del nostre país en un sector tan competitiu i especialitzat”, ha destacat Montero.

Amb aquesta adquisició, la flota de Vigilància Duanera compta amb quatre helicòpters, a què se sumarà un cinquè aparell de la qual adquisició està prevista en els pressupostos generals de l’Estat de 2022.

L'helicòpter ha estat entregat aquest matí durant un acte celebrat en les instal·lacions d'Airbus a Sevilla, sota la presidència de la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, i amb la presència del delegat del Govern a Andalucía, Pedro Fernández; l'alcalde de Sevilla, Antonio Muñoz; el secretari d'Estat d'Hisenda, Héctor Izquierdo; el director general de l'Agència Tributària, Jesús Gascón, i representants del Departament de Duanes i de la Delegació Especial de l'AEAT a Andalucía, així com del fabricant de l'aparell.

El nou helicòpter, ja llest per entrar en servei, compta amb equips d'aviònica i navegació més moderns que els de la flota preexistent, així com amb una consola de missió completament digital que ha estat dissenyada i fabricada a Espanya. Aquest sistema digital permet a l'operador controlar el monitor, el radar, la cambra tèrmica i les comunicacions tàctiques i satel·litals de forma més intuïtiva i eficient.

El ‘AS365 N3+’, amb 13,7 metres de longitud, velocitat de creuer de 148 nusos, una autonomia de més de quatre hores de vol i un abast de 427 milles nàutiques, s'ha configurat per a patrulla marítima, disposant de flotabilitat d'emergència a més dels sistemes de localització i cerca corresponents.

Noves inversions

Amb aquesta incorporació, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària avança en l'estratègia de renovació de la seva flota aèria, que preveu ampliar a partir de les noves inversions que es plantegen en els PGE de 2022.

María Jesús Montero ha anticipat que la flota de Vigilància Duanera, a més de reforçar-se amb un cinquè helicòpter de la mateixa categoria que el que s'ha entregat aquest divendres, també sumarà també cinc noves embarcacions: quatre interceptadoras i un patruller. Això suposa una inversió total de 24 milions d'euros perquè el Departament de Duanes i Impostos Especials compti amb els mitjans més moderns per complir amb les seves funcions: perseguir pràctiques delictives que erosionen la convivència i l'Estat del Benestar; combatre la xacra del narcotràfic en termes vitals i a nivell socioeconòmic; i ajudar a construir una societat més justa.

Així mateix, la ministra ha enumerat els esforços addicionals que s'estan realitzant per reforçar els mecanismes de captació d'informació, enfortir les oficines d'intel·ligència marítima, redefinir les estratègies d'investigació del contraban i blanqueig de capitals i intensificar la col·laboració amb uns altres serveis policials i duaners, tant nacionals com internacionals.

Flota aèria de Vigilància Duanera

La flota aèria del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària vola a prop de 2.400 hores a l'any, desenvolupant una tasca bàsica per a la lluita contra el narcotràfic tant en matèria de vigilància i control de les costes i aigües jurisdiccionals espanyoles, com participant activament en intervencions en el mar en àrees d'especial sensibilitat com l'estret de Gibraltar, les ries gallegues, la ‘Ruta del Mediterrani Oriental’ o el canal d'Eivissa.

Els helicòpters són el mitjà principal sobre el qual se sustenten la major part de les intervencions en els espais marítims fronterers, en permetre una detecció primerenca dels objectius fins a unes cent milles de distància del litoral. Així, guien el conjunt del planejament integral dels serveis de la flota naval, que es reprogramen diàriament en funció del resultat de cada vol, i formen part essencial de l'execució operativa amb el seu suport als patrullers en les actuacions i abordatges en la mar.

El servei de vigilància aeri s'estructura mitjançant tres bases fixes ubicades a Algesires (la principal, amb major nivell d'activitat i de la qual operativitat es considera crítica pel paper que juga la zona de l'Estret i del Campo de Gibraltar en la lluita contra el narcotràfic), Almería i Vigo, bases per les quals van rodant les aeronaus en funció de criteris tant operacionals, com de manteniment.

Des d'aquestes bases, i en funció de les necessitats operatives, els helicòpters realitzan destacaments puntuals allà on la participació d'un mitjà aeri resulta vital per al desenvolupament de l'actuació.

Balanç de 2021

La ministra d'Hisenda i Funció Pública ha destacat que la lluita contra el frau, l'evasió fiscal i el blanqueig de capitals és objectiu prioritari del Govern i ha recordat mesures com la prohibició de l'ús de narcollanxes, l'aprovació de la Llei de lluita contra el frau, així com el component 27 del Pla de Recuperació, dedicat íntegrament a aquesta matèria i que inclou actuacions per a la prevenció i lluita contra el frau, el contraban, el narcotràfic i delictes econòmics relacionats.

Montero ha avançat algunes xifres provisionals del balanç de l'any 2021 en termes de lluita contra el frau del Servei de Vigilància Duanera: l'any passat van confiscar de 167 tones d'haixix i 32 de cocaïna, fet que suposa un increment del 8% en ambdós respecte als resultats de 2020. La ministra ha qualificat aquest resultat de “positiu” i ha mostrat el seu agraïment a la tasca que desenvolupen els 2000 funcionaris dels diferents cossos i especialitats del Servei de Vigilància Duanera, en col·laboració amb les forces policials i la justícia.