Salta al contingut principal

Descoberts 464 quilos de cocaïna oculta a l'interior d'una màquina trituradora d'11 tones

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Per a l'extracció de la droga va ser necessària la intervenció dels bombers, que van utilitzar eines especials per a cort de metall
  • L'organització va introduir la maquinària, procedent de Colòmbia, pel port de València i després d'una sèrie de transbords va ser interceptada en la localitat de Sueca
  • S'han registrat tres domicilis a Alacant i s'ha detingut a quatre persones com responsables dels fets

28 de gener de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han decomissat 464 quilos de cocaïna que es trobaven ocults a l'interior d'una màquina trituradora d'11 tones que va arribar al port de València i que tenia com destinació declarada una empresa domiciliada a Tres Cantos (Madrid).

En el marc de l'operació s'han realitzat tres registres en domicilis d'Alacant i s'ha procedit a la detenció de quatre persones com responsables dels fets, un d'ells de nacionalitat argentina i els tres restants espanyols. L'extracció de la droga de la maquinària s'ha realitzat amb gran dificultat durant els últims dies, fins al punt de requerir equips especialitzats, donada les característiques del sistema d'ocultació i el pes de la maquinària.

Les actuacions es van iniciar com a conseqüència d'una petició de col·laboració internacional emesa per la Policia Nacional de Colòmbia i la fiscalia colombiana (Direcció de Fiscalia Nacional Especialitzada contra el Narcotràfic) per a l'execució d'una entrega controlada internacional sol·licitada a la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional espanyola, que va dirigir les primeres fases de la investigació. En l'operació es va comptar també amb la cooperació de la Direcció Nacional de Control de Drogues de República Dominicana.

D'acord amb informacions complementàries rebudes, una vegada ocultada la droga dins la maquinària industrial, es transportaria des de la zona de Cali (Colòmbia), fins al port de Santa Marta en el mateix país. Allà seria introduïda en un contenidor marítim i despatxat per a l'exportació amb destinació al port de València. Un grup criminal compost per ciutadans espanyols amb vincles a Colòmbia seria l'encarregat d'organitzar l'exportació del contenidor amb la maquinària ja contaminada amb la cocaïna oculta en el seu interior.

Fruit de les investigacions realitzades i prèviament a l'arribada del contenidor a Espanya, els investigadors havien aconseguit identificar als principals responsables de l'organització criminal establerta a la Comunitat Valenciana, supòsits destinataris de la droga, i diversos magatzems vinculats amb empreses controlades per l'organització, que podrien ser la destinació del contenidor una vegada arribés a territori espanyol.

Intercepció del contenidor, registres i detencions

Després de la sortida del contenidor del port de València, funcionaris de Vigilància Duanera i agents de la Guàrdia Civil van dissenyar una entrega vigilada autoritzada per la Fiscalia Especial Antidroga de l'Audiència Nacional.

El contenidor va ser traslladat fins a un dipòsit ubicat en Cadira (València), on l'organització va descarregar el seu contingut. Posteriorment, la maquinària es va tornar a carregar en un nou vehicle que la va transportar fins a una nau localitzada en La Nucía (Alacant). L'organització va realitzar allà un nou transbord a un altre vehicle, que la va traslladar la mercaderia al lloc on finalment es van realitzar les actuacions operatives: una nau ubicada en la localitat de Sueca (València). Tots aquests transbords generaven dificultat afegida als investigadors per completar el seguiment amb èxit i sense que l'organització advertís la seva presència.

En la nau de Sueca, es va dur a terme la detenció de dues persones que estaven esperant per rebre la maquinària. A continuació, es va procedir a l'extracció d'un total de 14 cilindres metàl·lics que formaven part de l'aparell industrial, una màquina trituradora d'11 tones. A l'interior dels cilindres es trobava la droga, per a de la qual extracció es va sol·licitar la col·laboració d'una unitat de bombers de la localitat. Aquesta tasca es va prolongar durant tota la jornada i la de l'endemà, donada la complexitat de l'operació. Els cilindres van ser finalment traslladats a les instal·lacions de la Duana de València per al seu dipòsit, custòdia i posterior anàlisi pericial.

Una vegada comprovat que la substància amagada a l'interior dels cilindres era cocaïna, es van dur a terme tres registres domiciliaris amb el resultat de la detenció de dues persones més, que ja estaven sota vigilància, com màxims responsables de l'organització criminal. A més, es van intervenir tres vehicles, una furgoneta, diners en efectiu, un dron, dos telèfons mòbils i divers material informàtic.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 12 de València. Per a tres d'ells es va decretar presó provisional. El quart va ser lloc en llibertat amb prohibició de sortir del territori nacional.

Antecedent recent a Lleida

Aquest mètode d'ocultació de cocaïna en maquinària industrial ha estat utilitzat en unes altres ocasions per intentar introduir droga al nostre país. De Fet, molt recentment l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han realitzat una altra operació, sense vincles amb aquesta, en què el sistema d'ocultació de la droga era similar. Al començament de l'any es van decomissar al port de Barcelona 620 quilos de cocaïna que es trobava oculta en un rotor de 12 tones. La Unitat d'Anàlisi de Riscos de la Duana de Barcelona va detectar possibles anomalies en el carregament que tenia per destinació Lleida. Després d'aconseguir la seva obertura gràcies a pesada maquinària industrial, es van localitzar a l'interior del cilindre del rotor 537 paquets de cocaïna valor del qual en el mercat rondaria els 20 milions d'euros.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-dJNsGdQERT