Salta al contingut principal

Desmantellada una xarxa de narcotràfic que simulava avaries en velers per introduir haixix a Espanya

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • L'operació ha finalitzat amb la detenció de dues persones al Puerto de Santa María (Cádiz) i la confiscació de 172 quilos d'haixix
  • Un dels arrestats realitzava una travessia marítima en veler fins a les costes marroquines, on carregava la substància estupefaent que ocultava en les cabines per a, una vegada de tornada i en aigües territorials, sol·licitar assistència marítima de socors després de fingir avaria o accident
  • Una vegada a Espanya, traslladaven la droga en petites partides fins a un traster que era utilitzat com guarderia a l'espera de ser transportada fora del país

10 de febrer de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Guàrdia Civil i Policia Nacional, amb la col·laboració internacional de la Policia Judiciària de Portugal, han intervingut en un traster de Cádiz 172 quilos d'haixix introduïts a Espanya en la cabina d'un veler. L'operació, emmarcada dins el Pla Meridional i el Pla Especial de Seguretat per al Campo de Gibraltar destinat a la lluita contra el narcotràfic al Campo de Gibraltar, ha finalitzat amb la detenció de dues persones al Puerto de Santa María (Cádiz).

Per introduir la droga, un dels arrestats realitzava una travessia marítima en veler fins a les costes marroquines, on carregava la substància estupefaent que ocultava en les cabines; una vegada en aigües territorials sol·licitava assistència marítima de socors, fingint una avaria o accident, per entrar a port remolcat. Una vegada a Espanya, traslladaven la droga en petites partides fins a un traster, situat en el municipi gadità que utilitzaven com guarderia a l'espera de transportar l'estupefaent fora del país.

La investigació va començar a l'estiu de 2021 quan els agents van detectar una embarcació tipus veler i a diversos individus, amb antecedents per tràfic de drogues, realitzant moviments sospitosos compatibles amb activitats relacionades amb el narcotràfic.

El juny de 2021 el principal investigat – i propietari de l'embarcació – va atracar en el port esportiu de Barbate després d'haver patit un supòsit atac d'orques quan creuava l'Estret de Gibraltar. L'incident va provocar un canvi de l'embarcació utilitzada, no aconseguint, tanmateix, allunyar el focus de la investigació a la que estava essent sotmès.

Després de diverses indagacions, els investigadors van tenir coneixement de l'existència de desplaçaments habituals del principal investigat a Lisboa, motiu pel qual van sol·licitar col·laboració a la Policia Judiciària de Portugal. Arran d'això, van establir un dispositiu integrat per funcionaris de Vigilància Duanera i agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, que va permetre detectar una reunió entre l'investigat espanyol i un ciutadà portuguès. Els agents de la Policia Judiciària lusitana van identificar a aquesta persona, coneguda pels seus nombrosos antecedents relacionats amb el tràfic de drogues i la tinença il·lícita d'armes.

Els investigadors van poder documentar diverses trobades que van permetre assignar a l'objectiu portuguès el paper de propietari de la substància estupefaent i la persona que finançava totes les operacions necessàries per concloure el tràfic de drogues; mentre, el ciutadà espanyol era qui navegava fins a un punt en aigües internacionals, on es carregava l'estupefaent, tornant a la seva base en un port esportiu de la zona.

Un traster com guarderia de la droga

Fruit de les actuacions i seguiments, duts a terme de manera conjunta i coordinada entre l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil, es va tenir constància que, després de tornar d'una travessia, novament ‘accidentada’, en què van haver d'entrar a port remolcats, els investigats anaven a moure una quantitat de notòria importància entre un traster, que feia les vegades de guarderia, i el país veí.

Per tot això i després de tenir constància que estaven traslladant la droga fins al traster controlat, es va procedir a la seva detenció i a sol·licitar de l'autoritat judicial els corresponents manaments d'entrada i registre, els quals van permetre confiscar 160 bonys en forma de maó, d'haixix, que posteriorment van llançar un pes de 172 quilos, més de 63.000 euros en efectiu ocults en una caixa forta, telèfons mòbils, un vehicle i un ordinador portàtil, i nombrosa documentació que evidenciava l'existència d'aquestes operacions il·lícites des de l'any 2016, amb un pla dissenyat expressament per introduir substància estupefaent a Europa mitjançant el treball d'embarcacions a vela.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-rebO6sA3Cx