Salta al contingut principal

Intervingut per contraban a l'aeroport d'Eivissa un dibuix atribuït a Picasso procedent de Suïssa

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • El viatger que portava l'obra va intentar la seva introducció a Espanya sense declarar i a requeriment de la Duana va aportar una factura manuscrita de 1.500 francs suïssos
  • Després d'una inspecció de l'equipatge, els investigadors van descobrir una altra factura d'una galeria de Zuric i per valor de 450.000 francs, que identifica l'obra com ‘Trois personnages’, de 1966
  • Les autoritats en matèria de Patrimoni Cultural i Bells Arts han considerat, de forma preliminar i a falta d'informes més exhaustius, que l'obra és original i que el preu facturat per la galeria s'ajusta al preu de mercat

18 de juliol de 2022.- Funcionaris de Duanes de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil, en el marc d'una operació conjunta, han intervingut per contraban, el passat 5 de juliol a l'aeroport d'Eivissa, un dibuix atribuït a Pablo Picasso. L'obra, ‘Trois personnages’ (1966), es trobava en l'equipatge d'un viatger procedent de Suïssa que intentava la introducció de l'obra a Espanya sense declarar.

Els investigadors van descobrir en el seu equipatge la factura d'una galeria suïssa de Zuric per un import de 450.000 francs suïssos (un import equivalent en euros). Les autoritats en matèria de Patrimoni Cultural i Bells Arts han considerat, de forma preliminar i a falta d'informes més exhaustius, que l'obra és original i que el preu facturat per la galeria s'ajusta al preu de mercat.

L'actuació té el seu origen en una informació remesa per la Duana de Suïssa al Centre de Coordinació Operativa Permanent del Departament de Duanes de l'Agència Tributària sobre un viatger que, amb origen al país helvètic, es trobava en vol comercial Zuric-Eivissa portant una obra d'art en circumstàncies que les autoritats suïsses van considerar sospitoses.

Després d'aquestes informacions es va disposar un operatiu, format per funcionaris de Duanes de l'Agència Tributària i agents de Guàrdia Civil, per intervenir l'obra en cas que el viatger intentés introduir-la sense declaració, sostraient-la així al control de les autoritats duaneres espanyoles.

Una factura manuscrita de 1.500 francs

En arribar a l'aeroport d'Eivissa, el viatger va negar a preguntes dels investigadors que tingués alguna cosa que declarar i va creuar el canal verd corresponent. Immediatament es va procedir a la comprovació del seu equipatge, trobant en l'interior una obra d'art amb signatura de Picasso. En aquell moment, el viatger va passar a al·legar que es tractava d'una còpia i va mostrar una factura manuscrita de 1.500 francs suïssos.

Tanmateix, en el registre amb deteniment del seu equipatge es va trobar una segona factura, en aquesta ocasió d'una galeria d'art de Zuric, per un valor de 450.000 francs suïssos, en concepte del qual apareix el títol de l'obra ‘Trois personnages’, de 1966, que es corresponia amb l'obra d'art objecte de les comprovacions duaneres.

En aquesta situació, i davant la sostracció de l'obra d'art a les autoritats duaneres, es va procedir a la intervenció de la làmina per un presumpte delicte de contraban, en haver-se introduït sense declaració des de Suïssa (territori no duaner de la Unió Europea) una obra d'art valor del qual superaria clarament els límits legals establerts.

En tractar-se d'un bé que supera els 150.000 euros i que ha estat introduït sense declaració duanera malgrat les preguntes expresses de les autoritats en relació amb si el passatger tenia alguna cosa que declarar, s'hauria comès un presumpte delicte de contraban, conforme al que disposa la Llei orgànica 12/1995, de Repressió del Contraban.

La introducció lícita de l'obra a Espanya hauria implicat haver de satisfer els drets aranzelaris i l'IVA a la importació, a més de les obligacions de declaració administrativa a les que estigués subjecta la mercaderia.

Anàlisi preliminar de l'obra

Després de la intervenció de l'obra es van realitzar gestions amb la Direcció General de Patrimoni Cultural i Bells Arts del Ministeri de Cultura, que es va posar en contacte per a l'examen de l'obra amb una experta en art contemporani, la directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, que ha informat positivament, amb caràcter preliminar, sobre l'originalitat de l'obra intervinguda i el seu valor de mercat, que es correspondria amb el preu facturat per la galeria suïssa.

Per a l'acreditació definitiva es requeriran informes més exhaustius que hauran de ser realitzats posteriorment per experts en l'obra de Picasso mitjançant tècniques avançades.

L'obra d'art es troba a disposició del Jutjat d'Instrucció 4 d'Eivissa, que s'encarrega de la investigació dels fets.