Salta al contingut principal

L'Agència Tributària incauta més de 2.300 quilos d'haixix després d'abordar una 'narcollanxa' al mar d'Alboran

Operació contra el narcotràfic

  • L'operació va requerir una acció operativa coordinada i simultània de dos patrulleres del Servei de Vigilància Duanera amb base a Motril, prèvia alerta d'un dels mitjans aeris, que va detectar tres semirígides en alt mar en actitud d'espera
  • Detinguts els quatre tripulants de la llanxa que portava la droga després d'un intent de fuga desactivat gràcies al ràpid desplegament del dispositiu d'abordatge

20 de juliol de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han confiscat 2.384 quilos d'haixix en una operació contra el narcotràfic al mar d'Alboran i la costa de Granada. L'actuació ha conclòs amb la captura de la droga i la detenció dels quatre tripulants de la ‘narcollanxa’ que portava l'estupefaent.

L'operació es va iniciar a la matinada del dia 7 de juliol, quan un dels mitjans aeris de Vigilància Duanera, que es trobava en missió de patrulla, control i vigilància rutinària, va localitzar tres embarcacions semirígides parades i abarloadas a 15 milles al sud-est de la illa d'Alboran i va confirmar que una de les semirígides es trobava carregada amb un número indeterminat de fardells d'arpillera i ràfia dels comunament utilitzats per al transport de l'haixix, en actitud d'espera.

Immediatament, es va establir un dispositiu de seguiment i control dels objectius sospitosos, en què van participar mitjans aeronavals del Departament de Duanes de l'Agència Tributària, i al que es van incorporar els patrullers de Vigilància Duanera ‘Collimb II’ i ‘Fènix III’, ambdós amb base a Motril.

Ràpid desplegament operatiu

Durant la matinada, el patruller ‘Fènix III’ es va aproximar a l'embarcació pneumàtica semirígida equipada amb tres motors que transportava els fardells. En aquell moment els seus tripulants es van donar a la fuga i van començar a llançar al mar part de la càrrega que transportaven, fent cas omís als senyals acústics i lluminoses d'alt. Després de la fugida, el patruller ‘Fènix III’ va procedir a l'abordatge de l'embarcació contrabandista.

Immediatament es va procedir a la detenció dels quatre tripulants, tots de nacionalitat marroquina, i es va assegurar l'embarcació i la càrrega que transportava.

Paral·lelament, el patruller ‘Collimb II’ es va encarregar del rastreig i recuperació dels fardells llançats al mar.

Tot seguit, es va traslladar la droga, l'embarcació intervinguda i els detinguts fins a les dependències de la Base Marítima de Vigilància Duanera de Motril, on s'han instruït les corresponents diligències.

El total de la mercaderia intervinguda ascendeix a 68 fardells amb un pes total aproximat de 2.364 quilos de resina d'haixix, valor del qual en el mercat superaria els 15 milions d'euros.

Tant els detinguts com els gèneres intervinguts han passat a disposició del Jutjat de Motril en funcions de guàrdia, qui ha ordenat l'ingrés a la presó dels quatre detinguts.

L'operació forma part d'un dispositiu especial de vigilància que realitza el Departament de Duanes de l'Agència Tributària en les costes andaluses i sobre embarcacions potencialment susceptibles de dedicar-se a activitats il·lícites.

La investigació dels funcionaris de Vigilància Duanera a Motril continua oberta, per la qual cosa no es descarta que es produeixin noves detencions en els propers dies.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378.

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es