Salta al contingut principal

L'Agència Tributària incauta cinc tones d'haixix en una operació especial de reforç de la vigilància en l'Estret de Gibraltar

Operació 'Marchoco'

  • En el lapse d'una setmana, 24 tripulacions del Servei de Vigilància Duanera repartides els 14 patrullers destacats a Andalucía han realitzat 12 persecucions, localitzat i monitorat 21 ‘narcollanxes’ i intervingut dos d'elles, obligant a la resta a llançar la seva càrrega al mar i desistir dels seus intents de partida

  • L'operació ha rebut suport satel·lital amb recursos d'última generació i ha comptat amb el suport de dos helicòpters i el suport com estació mòbil del Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ de l'Agència Tributària

23 de juny de 2022.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària ha decomissat cinc tones d'haixix en diverses actuacions realitzades en el lapse d'una setmana sobre embarcacions semirígides en aigües de l'Estret de Gibraltar i del Mar d'Alboran. Les actuacions, englobades en el marc de l'operació especial denominada ‘Marchoco’, de reforç de la vigilància en la zona, s'han desenvolupat en execució del que preveuen les directrius generals de control de l'Agència per a 2022, que estableix com prioritària la vigilància marítima per a la lluita contra el tràfic d'haixix procedent del nord de l'Àfrica.

L'operació, desplegada durant la primera setmana d'aquest mes de juny, ha comptat amb un ampli desplegament de mitjans navals i aeris i està dirigida a la implementació de nous procediments per a la repressió i lluita contra les activitats il·lícites de les màfies contrabandistes en les aigües de l'Estret i Alboran.

Com a resultat d'aquesta operació, s'han localitzat i monitorat en aigües internacionals 21 ‘narcollanxes’ dedicades al transport de grans quantitats d'haixix procedent del Marroc, s'han intervingut dues embarcacions semirígides i han confiscat més de cinc tones d'haixix.

Desestabilització de la logística de les organitzacions

Més enllà del volum de confiscacions, la rellevància de l'operació es troba també en la intensa desestabilització de la logística i activitat il·lícita que ha suposat en la zona, en realitzar els mitjans aeronavals del Servei de Vigilància Duanera un total de 12 persecucions de ‘narcollanxes’, que es van veure obligades a tornar buscant refugi en aigües marroquines després d'haver de desprendre's de les seves mercaderies llançant-les al mar, frustrant-se així les possibles partides.

Destaca, en el marc de l'operació, l'actuació protagonitzada pel patruller ‘Collimb II’ el dia 6 de juny, en coordinació amb l'helicòpter ‘Argós I’, amb una persecució coordinada a alta velocitat de dues ‘narcollanxes’ carregades amb grans quantitats d'haixix. En aquesta actuació es va aconseguir intervenir una de les embarcacions i es van decomissar un total de 150 fardells (uns 4.000 quilos d'haixix), llançats en bona part al mar durant la persecució i recuperats per les embarcacions auxiliars del vaixell ‘Fulmar’.

Ampli desplegament aeronaval

En l'operatiu han participat 24 tripulacions repartides els 14 patrullers destacats en les bases marítimes de la Unitat Operativa Regional d'Andalucía. A més, el ‘Fulmar’, que va partir del port de Cádiz a l'inici de la campanya, ha actuat com estació mòbil en la mar per a la posada en marxa de noves iniciatives relacionades amb la tàctica operacional. A més, han participat dos helicòpters de Servei de Vigilància Duanera destacades en bases aèries properes a les zones crítiques de confluència d'objectius a l'àrea d'Alboran i s'ha donat una major cobertura satel·lital amb recursos d'última generació.

Les actuacions de vigilància i control han estat planificades a nivell estratègic des del Direcció Adjunta de Vigilància Duanera. L'operatiu ha estat dirigit pels responsables aeronavals de la Subdirecció General d'Operacions i de la Delegació Especial de l'Agència Tributària a Andalucía, Ceuta i Melilla, coordinats a través del Centre de Coordinació Operativa Permanent del Servei de Vigilància Duanera.

Aquesta acció combinada dels mitjans aeronavals, reforçats amb el suport de les Oficines d'Intel·ligència Marítima del SVA, forma part de l'estratègia de lluita contra el narcotràfic previst en el Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2022 de l'Agència Tributària.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-Wik3ZERzdQ