Salta al contingut principal

Intervingut en aigües al sud de les Canarias un pesquer sense identificació carregada amb 560 quilos de cocaïna

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Detinguts els vuit tripulants de l'embarcació, que navegava sense bandera ni signes identificatius visibles amb destinació Europa
  • L'abordatge, efectuat pel Vaixell d'Operacions Especials ‘Petrel’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, va venir precedit per una complexa cerca de l'objectiu en una àmplia zona de l'Atlàntic

7 de juny de 2022.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en el marc d'una operació conjunta amb Policia Nacional i Guàrdia Civil han interceptat a la matinada del 3 de juny en aigües al sud de les Illes Canàries un pesquer sense pavelló ni signes identificatius visibles que transportava 560 quilos de cocaïna amb destinació Europa. En la mateixa actuació s'ha procedit a la detenció dels vuit tripulants de l'embarcació, de nacionalitat brasilera.

L'operació, denominada ‘Blanco Brasil’, va portar a l'abordatge del vaixell, un pesquer de 19 metres d'eslora transformat per al transport il·lícit d'estupefaents, a unes 270 milles nàutiques al sud de les Canarias per al seu posterior trasllat i arribada al port de Las Palmas en el matí d'avui.

Les actuacions, dirigides i coordinades per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional, arrenquen, en el marc de la cooperació internacional, amb l'intercanvi d'informacions entre les agències investigadores, el MAOC-N (Centre d'Anàlisi i operacions de l'Atlàntic) i el CITCO (Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat), que van determinar l'existència d'una embarcació sospitosa de tràfic il·lícit d'estupefaents procedent d'Amèrica del Sud.

La cerca de l'objectiu

A partir d'aquell moment, el Direcció Adjunta de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en coordinació amb la Brigada Central d'Estupefaents de la Policia Nacional i la UTPJ de Guàrdia Civil, estableix l'oportú desplegament per a la localització, identificació i si escau l'abordatge de l'objectiu, que finalment duu a terme el Vaixell d'Operacions Especials ‘Petrel’ de l'Agència Tributària.

La tasca de cerca de l'objectiu estava revestida d'una gran complexitat en termes nàutics, donada l'escassa informació existent sobre la geolocalització del vaixell. Al seu torn, les condicions de navegació fins al moment de la intervenció havien resultat complexes per condicions meteorològiques adverses al pas per l'arxipèlag de Madeira a causa de la borrasca de les Açores.

Finalment, una vegada detectat el pesquer gràcies a la professionalitat de la tripulació del ‘Petrel’, es va dur a terme una actuació d'abordatge ràpida i clara en condicions tècniques de seguretat malgrat l'estat de la mar.

Durant el transcurs de la intervenció, es va trobar una important quantitat de fardells dels utilitzats habitualment per al tràfic de cocaïna. En aquell moment, es va procedir a la detenció dels vuit tripulants del pesquer sense identificació, així com a l'assegurament del vaixell.

Una vegada embarcats els detinguts en el ‘Petrel’, es va iniciar el remolc del pesquer i el seu trasllat al port de Las Palmas de Gran Canaria. Tant els detinguts, com l'embarcació, la droga i les diligències policials passaran a disposició del Jutjat Central d'Instrucció en funcions de Guàrdia de l'Audiència Nacional.

Aquesta operació és una més de les efectuades en el marc de la lluita contra el tràfic de drogues en la denominada ‘Ruta Atlàntica’ de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per pesquers que, procedents d'Amèrica del Sud, transborden les substàncies estupefaents a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

 https://we.tl/t-Rj3zmAACn8