Salta al contingut principal

Desmantellada a Málaga la major fàbrica il·legal de tabac per a 'pipa' descoberta a Espanya

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • Tres persones han estat detingudes i tres investigades més durant els quatre registres duts a terme en naus industrials i magatzems en el terme municipal de Vélez-Málaga
  • Han confiscat més de cinc tones de tabac, així com diversa maquinària, vehicles i altres efectes
  • L'organització fabricava i comercialitzava el tabac a tot Europa, amb una capacitat potencial de producció de 250 quilos diaris

1 de març de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Guàrdia Civil, han desmantellat en la localitat de Vélez - Málaga la major fàbrica il·legal de tabac per a ‘pipa’ detectada fins a la data a Espanya. En aquesta operació, denominada ‘Reveno-Glicerina’, han estat detingudes tres persones i tres més han estat investigades, com presumptes membres d'un grup criminal que distribuïa nacional i internacionalment el tabac de ‘shisha’ o comunament denominat tabac per a ‘pipa’.  S'estima que l'organització comptava amb una capacitat de producció potencial de 250 quilos al dia. Als detinguts se'ls imputen els delictes de contraban de tabac, contra la propietat industrial, contra els drets dels treballadors, contra la salut pública, pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals.

Les investigacions van començar a mitjan 2021, arran d'un enviament d'aquest producte a França des d'algun lloc de Vélez-Málaga. Després de nombroses comprovacions, els investigadors van aconseguir identificar la instal·lació des de la qual es va realitzar l'enviament.

Segmentació de l'activitat en quatre naus

Després d'una estreta vigilància, es va determinar per part dels investigadors que existia una cuidada cadena de producció distribuïda en quatre naus. En una primera nau rebien els enviaments de tabac que ocultaven amb uns altres materials com roba o sabatilles esportives. En una segona nau, molt pròxima a la primera, estava instal·lada la fàbrica, en què no existia gran quantitat de tasques del tabac.

Al seu torn, es va detectar una tercera nau que feia les vegades de subministradora de primeres matèries per a la producció i que comptava fins i tot amb sistema de videovigilància per part del grup criminal. Finalment, en una quarta nau els agents van poder desmantellar el centre logístic, que servia de magatzem tant de ‘strip’ de tabac (full trossejat i tractat), com de producte semielaborat, envasos i cartonatge, a més de magatzem del producte acabat per a la seva comercialització.

Registres i detencions

La vigilància realitzada als implicats va permetre als investigadors interceptar un dels enviaments, el que va motivar l'actuació dels agents. En aquell moment es van realitzar quatre registres en naus industrials i magatzems a Vélez-Málaga en els que es va aconseguir detenir a tres persones, dos de nacionalitat jordana i una egípcia, podent acreditar el ‘rastre econòmic’ de l'activitat il·lícita i desmantellar l'entramat amb el qual operava el grup criminal.

Entre els diversos efectes decomissats a l'organització delictiva, es troba una fàbrica de tabac de ‘pipa’ (trituradora, esmoladora, cisternes, etc.), 2.432 quilos de ‘strips’, 6.000 quilos de tabac per a ‘pipa’ de diferents marques i gustos, divers material empleat per a l'embalatge i emmagatzematge del tabac, més de 51.000 etiquetes de diferents productes i marques en diferents idiomes, una furgoneta i tres vehicles d'alta gamma. A més dels detinguts, tres persones més van resultar investigades.

Els investigadors estimen que l'organització podia haver comercialitzat en l'últim any més de 65.000 quilos d'aquest producte, de gran consum al nord d'Europa, de la qual valoració en el mercat podria superar els tres milions d'euros.

L'operació ha estat duta a terme per funcionaris de l'Àrea d'Investigació de la unitat Combinada de Málaga del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, així com per agents de la Patrulla Fiscal i Fronteres de la Guàrdia Civil d'Algarrobo (Málaga).

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web)

https://we.tl/t-nTZlR7L1Rl