Salta al contingut principal

Desarticulada l'organització criminal considerada com la major entitat financera del narcotràfic a Europa

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional i EUROPOL amb la col·laboració de EUROJUST

  • Han estat arrestades 32 persones i s'han intervingut gairebé 3.000.000 euros, 575 quilos d'haixix, 276 quilos de marihuana, onze vehicles d'alta gamma, set rellotges de luxe, una pistola semiautomàtica i s'ha desmantellat una plantació de marihuana amb 995 plantes
  • S'han bloquejat 19 comptes de criptomonedas amb un valor aproximat d'1.500.000 euros i durant l'operació s'ha desarticulat un taller de ‘caleteado’ de vehicles
  • Des de 2020 l'organització hauria dut a terme entregues i recollides de diners per finançar el narcotràfic retornant els guanys obtinguts, valorades en més de 32 milions d'euros a l'any, mitjançant sistemes de compensació, transport de diners i transaccions de criptomonedas entre Espanya i una vintena de països en quatre continents

14 d'octubre de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional i EUROPOL, i amb la col·laboració de EUROJUST, han desarticulat una organització criminal considerada com la major entitat financera del narcotràfic a Europa. Han estat arrestades 32 persones i s'han intervingut gairebé 3.000.000 euros, 575 quilos d'haixix, 276 quilos de marihuana, onze vehicles d'alta gamma, set rellotges de luxe, una pistola semiautomàtica i s'ha desmantellat una plantació de marihuana amb 995 plantes. S'han bloquejat 19 comptes de criptomonedas amb un valor aproximat d'1.500.000 euros i durant l'operació s'ha desarticulat un taller de ‘caleteado’ de vehicles. Les diligències han estat dirigides pel Jutjat Central d'Instrucció nº1 i la Fiscalia Especial Antidroga.

Des de l'any 2020 l'organització hauria dut a terme entregues i recollides de diners per finançar el narcotràfic i retornar els guanys obtinguts en quantitat que s'acredita en més de 32 milions d'euros a l'any, però s'estima que superaria els 300 milions, mitjançant sistemes de compensació, transport de diners i transaccions de criptomonedas entre Espanya i Itàlia, França, els Països Baixos, Alemanya, Finlàndia, Bèlgica, el Regne Unit, Suècia, Dinamarca, Polònia, Suïssa i Noruega, així com el Marroc, Emirats Àrabs.

Seu d'operacions en un restaurant de Cobo Calleja

Les indagacions es van iniciar quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal, composta en la seva majoria per ciutadans d'origen sirià, que era liderada per un home que presumptament operava des de Madrid i Toledo per finançar el tràfic de drogues de diverses organitzacions de narcotràfic que operaven a Espanya i a l'estranger.

Els investigadors van detectar que disposaven d'una seu d'operacions ubicada en un restaurant d'un polígon industrial en la localitat madrilenya de Fuenlabrada, on acudien cada dia els clientes per realitzar recollides de diners procedent principalment d'alguns negocis regentats per ciutadans xinesos de la zona. Per evitar possibles bolcades per part d'unes altres organitzacions o confiscacions amb motiu d'inspeccions policials, el restaurant era vigilat les 24 hores del dia i no acumulaven grans quantitats de diners en la caixa forta. L'organització dels ‘hawalladares’ també realitzava entregues i recollides de diners a domicili amb els membres més destacats dels principals grups criminals dedicats al narcotràfic.

Després d'investigacions dutes a terme durant dos anys, els agents han aconseguit intervenir 2.420.000 euros que eren transportats tant per membres de l'organització dels ‘hawalladares’, com per integrants la seva xarxa clientelar. També s'ha pogut acreditar com la trama estava finançant la compra contínua de partides d'estupefaents destinats a tot Europa, i se'ls ha vinculat amb dos contenidors intervinguts el 2020 i 2021 que portaven quatre tones de cocaïna.

Durant la investigació es desentramaron les estructures d'algunes de les organitzacions dedicades al narcotràfic més vinculats a l'organització siriana i es van dur a terme dues confiscacions de 105 quilos d'haixix i 275 quilos de marihuana, detenint als transportistes de la droga.

Transferència informal de fons monetaris a través de la ‘hawala’

La investigació ha pogut acreditar com l'organització de ‘hawalladares’ seria responsable del moviment de més de 32 milions d'euros a l'any utilitzant el sistema de la ‘hawala’, estimant-se que aquesta quantitat podria arribar a superar els 300 milions d'euros anuals. A més d'utilitzar aquest antic sistema de transferència monetària, l'organització hauria evolucionat a un més sofisticat, utilitzant monedes virtuals com canal alternatiu que els permetia eludir els mecanismes nacionals i internacionals de control.

Els agents van poder esbrinar que una vegada que l'organització colombià-libanesa obtenia els beneficis de la venda de la substància estupefaent introduït a Europa, sol·licitava a l'organització situada a Espanya la recollida dels diners en efectiu generat per la venda i l'enviament del mateix a través de criptomonedas. Atès que l'organització ubicada a Espanya no disposava de  l'estructura necessària per donar cobertura a aquells pagaments en criptomonedas, sol·licitava els serveis de terceres organitzacions que enviaven els diners virtual a les adreces aportades per part de l'organització colombiana-libanesa, tot això a canvi de rebre una comissió.

Creació d'una societat per emblanquinar beneficis

Les indagacions policials també van mostrar com el líder de l'organització, a través de la seva advocada i mà dreta, va crear una societat a nom seu i va adquirir diferents llicències i vehicles utilitzant els diners obtingut de les activitats il·legals de l'organització, aconseguint amb això no només emblanquinar els beneficis obtinguts, sinó també aconseguir un negoci plenament estructurat que els estaria servint al seu torn com sistema de transport de les compensacions de diners gestionades per l'organització i facilitant-los més seguretat en aquest transport. A més, el capitost també planejava l'adquisició d'habitatges de luxe a Dubayy (Unió dels Emirats Àrabs) per deslocalitzar així gran part dels beneficis econòmics obtinguts amb les activitats il·legals desenvolupades.

21 registres i 32 detinguts

Finalment, el mes de setembre passat, en un dispositiu en el que van participar més de 120 agents es van dur a terme 21 registres a les províncies de Madrid i Toledo, així com un desplegament policial que s'ha estès també a unes altres províncies com Málaga i Àlaba.

Com a resultat de l'operatiu s'ha detingut a 32 persones, i s'han intervingut 485.205 euros, que se sumen als més de 2,4 milions intervinguts prèviament, una pistola semiautomàtica, 470 quilos d'haixix, 1.235 quilos de cabdells de marihuana, una plantació amb 995 plantes de marihuana, onze vehicles d'alta gamma, set rellotges de luxe; a més també s'ha descobert un taller mecànic dedicat a la realització de ‘calanques’ i s'han bloquejat 19 comptes de monedes virtuals valorades en 1.500.000 euros.

S'ha decretat la presó amb i sense fiança per a onze dels investigats, entre ells el líder i l'advocada de l'organització.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-J5uRhNKBrL