Salta al contingut principal

Desmantellada una organització criminal polonès-danesa dedicada al tràfic de drogues des d'Espanya a la resta d'Europa

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Un total de 16 persones han estat detingudes a Alacant, Barcelona, Málaga i Murcia, algunes de les quals havien estat condemnades prèviament per delictes violents efectuats a Polònia
  • El grup desarticulat va contactar a Espanya amb una dona coneguda pels seus vincles amb el tràfic internacional de cocaïna, amb què van intentar establir una línia d'enviament d'estupefaents per via aèria des de Colòmbia fins als Països Baixos
  • Durant la investigació, va confiscar un enviament de 200 quilograms de marihuana dirigida als països escandinaus, el que va permetre la detenció de cinc persones

8 d'octubre de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han desmantellat una organització criminal polonès-danesa dedicada presumptament al tràfic de drogues des d'Espanya fins a la resta d'Europa. Un total de 16 persones han estat detingudes en les localitats malaguenyes d'Alhaurín de la Torre, Fuengirola, Marbella i Málaga, en els municipis murcians dels Alcázares, Mazarrón i Murcia, en les localitats barcelonines de Premià de Dalt i Barcelona, i en la població alacantina d'Oriola.

Les investigacions van començar durant l'estiu de 2020, quan els agents van rebre una informació confidencial que alertava sobre una dona d'origen colombià que vivia des de feia dècades a Marbella, i que estaria preparant un important enviament de cocaïna des d'Amèrica del Sud fins a Espanya. Aquesta dona, que gaudia d'un alt nivell de vida, vivia en una mansió de més de 3.000 metres quadrats valorat en uns tres milions d'euros.

A causa de la seva alta capacitat econòmica i a les relacions que va tenir en el passat amb importants delinqüents nacionals i estrangers, la investigació es va centrar en ella amb l'objectiu de reunir indicis no només de l'activitat relacionada amb el tràfic de drogues, sinó també amb el blanqueig de capitals que podia derivar dels delictes contra la salut pública que s'estaven investigant. Aquestes gestions policials van vincular a la investigada amb un home de nacionalitat alemanya que va ser condemnat el 2014 per introduir 200 quilos de cocaïna a Dinamarca, i que avui dia formava part d'una organització polonesa assentada a Espanya, especialitzada a realitzar enviaments de grans quantitats d'estupefaents per carretera des d'Espanya als països nòrdics i centreeuropeus, havent-se identificat enviaments a Alemanya, Polònia, Noruega i Dinamarca, entre d'altres.

El líder del grup comptava amb un ampli historial delictiu

L'organització estava conformada per ciutadans polonesos. Alguns d'ells comptaven amb antecedents en el seu país d'origen per haver pertangut a diferents grups criminals dedicats al tràfic de drogues i que feien ús de la violència en la seva activitat criminal.

Al capdavant d'aquesta organització se situava un ciutadà danès establert a Barcelona. Aquest individu comptava amb un ampli historial delictiu en el seu país d'origen, per la qual cosa es trobava en el punt de mira de l'autoritat policial de Dinamarca. A més, el seu patrimoni il·lícit, ocult darrere un complex entramat empresarial, era investigat tant per les autoritats espanyoles com per les daneses.

En els més de dos anys que ha durat la investigació, es van demanar indicis sobre un enviament de cocaïna per via aèria que els investigats havien preparat a finals de l'any 2020. Per aquest enviament, la investigada hauria rebut una important quantitat de diners en efectiu com avenç.

El 2021, els funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Madrid i els agents de la Policia Nacional van localitzar a tres persones dedicades al tràfic de cocaïna a Murcia i Alacant. El seu proveïdor va resultar ser un dels contactes de la dona investigada.

Aquell mateix any es va detectar una compravenda de droga en un pub de Londres. Aquesta acció havia estat coordinada per un investigat d'origen britànic que es trobava a Málaga, qui va enviar a un subaltern amb la droga perquè realitza les gestions amb el clienta.  Aquesta informació, remesa a través de la National Crime Agency del Regne Unit, va permetre alertar a la Policia Metropolitana de Londres, que va detenir a dues persones quan intercanviaven un quilo de cocaïna i cinc de marihuana.

El febrer de 2022, va confiscar una partida de 200 quilos de cabdells de marihuana que anaven dirigits a Noruega. En aquesta operació es va detenir a quatre membres de l'organització polonesa, just quan preparaven l'enviament en una finca de la província de Málaga.

Confiscades una arma i un criptomonedero, a més de diverses drogues

A través dels mecanismes de coordinació policial internacional, es va tenir coneixement de què les autoritats daneses acreditaven que el ciutadà danès estava darrere de l'enviament de 40 quilos de cocaïna rebuts des de Barcelona a mitjan 2020, iniciant-se una cooperació policial destinada a aconseguir que aquest individu fos jutjat tant a Espanya com a Dinamarca pels seus delictes.

Fruit de l'explotació final es va detenir a onze persones. En els registres realitzats es va intervenir, entre altres productes, una arma curta, més d'un quilo de cocaïna, més d'un quilo i mitjà d'haixix, un criptomonedero i diversos vehicles.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-FloLto5FtP