Salta al contingut principal

L'Agència Tributària posa en marxa una operació contra el frau fiscal en el sector de la venda de materials de construcció

Operació ‘Argamassa’

  • Més de 300 funcionaris de l'Agència s'han personat durant el dia d'ahir en 71 locals situats en 14 CA després de detectar signes externs de riquesa no justificades i ràtios econòmiques anormalment baixes en les empreses seleccionades
  • L'operació ha suposat l'inici d'actuacions inspectores en relació amb 74 societats i 25 persones físiques vinculades
  • Les actuacions s'engloben en un pla integral de control del sector de la construcció que també inclou l'enviament a unes altres empreses de cartes avís i la realització de visites de l'Àrea d'Inspecció

27 d'abril de 2023.- L'Agència Tributària ha iniciat durant el dia d'ahir una operació coordinada en 14 Comunitats Autònomes contra el frau fiscal en el sector de la venda de materials de construcció. L'operació, denominada ‘Argamassa’, comporta l'inici de comprovacions inspectores a 74 societats i 25 persones físiques vinculades (socis, administradors i persones de l'entorn familiar), mitjançant la personació de més de 300 funcionaris de l'Agència en un total de 71 locals.

El dispositiu desplegat assoleix a locals situats a Andalucía (8), Aragón (4), Astúries (5), les Balears (3), les Canarias (4), Cantabria (1), Castilla-La Mancha (1), Castilla y León (6), Catalunya (11), Extremadura (2), Galícia (8), Madrid (9), Murcia (1) i Comunitat Valenciana (8).

L'operació ‘Argamassa’ ha estat coordinada pel Departament d'Inspecció de l'Agència Tributària, comptant amb la participació de més de 280 funcionaris de l'Àrea d'Inspecció, incloent personal de les Unitats d'Auditoria Informàtica, i més d'una vintena de funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència, així com amb el suport d'agents policials.

Una sèrie d'indicis d'existència d'economia submergida, sumats a la pròpia evolució experimentada en els últims anys en l'àmbit de la construcció i les reformes, han portat a  fixar aquest sector com a objectiu d'aquesta operació.

Marges sensiblement inferiors als del seu sector

Les empreses afectades per l'operació ‘Argamassa’ són, fonamentalment, societats dedicades a la venda de materials de construcció. La facturació d'aquestes empreses s'ha incrementat en els últims anys, assolint el 2021 un import pròxim als 280 milions d'euros, si bé mostren uns marges nets sensiblement inferiors als del conjunt del seu sector.

Més enllà de l'àmbit del petit comerç, que no és objecte d'aquesta operació, el sector de venda de materials de construcció presenta unes especials característiques quant al seu funcionament econòmic. Es tracta d'un sector amb escàs ús de pagament a través de targetes (el pagament amb targeta representa menys d'un 8% de la facturació).

Si bé això no implica necessàriament un ús intensiu de l'efectiu, atès que es tracta d'un sector amb gran volum d'operativa comercial amb uns altres empresaris, aquella particularitat de l'escàs ús del cobrament amb targetes, sumada a les també escasses imposicions d'efectiu en comptes (menys d'un 6% de la facturació) mereixen especial atenció i un examen més exhaustiu sobre la correcta declaració dels ingressos.

Signes externs de riquesa

Un altre element que s'ha considerat per a la selecció d'aquestes empreses és el fet que en les persones físiques associades amb aquestes empreses s'han trobat diversos casos de signes externs de riquesa que podrien constituir indicis d'ocultació d'ingressos, com el lloguer de caixes de seguretat i l'ús de targetes personals d'alt import.

Amb personacions com les realitzades en els locals seleccionats, l'Agència aconsegueix accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real existent, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació, amb l'objectiu de confirmar i quantificar el volum d'activitat no declarada per les empreses. En alguna de les personacions realitzades ahir, fins i tot, ja s'ha detectat l'existència i utilització de ‘programa’ d'ocultació de vendes o ‘doble ús’. Les inspeccions, que es desenvoluparan en els propers mesos a partir d'aquesta obtenció de proves inicial, analitzaran tota la documentació obtinguda.

Les personacions com eina de lluita contra el frau fiscal

L'experiència d'operacions realitzades amb anterioritat posa de manifest que la personació de l'Administració en els locals o domicilis on es realitza l'activitat econòmica, o on es duu a terme la gestió del negoci, permet una lluita més efectiva contra l'economia submergida o qualsevol altra incompliment susceptible de regularització.

Les Directrius del Pla de Control de 2023 recalquen en la necessitat de reforçar la presència inspectora en les seus on es realitza, de manera efectiva, l'activitat econòmica per reduir les irregularitats de caràcter merament formal, recollint que la necessitat d'aconseguir una millora del comportament dels contribuents incomplidors, determinarà que les actuacions puguin ser coordinades a l'àmbit nacional.

En particular, les Directrius estableixen que l'Agència Tributària mantindrà, durant aquest any, presència en aquells sectors i models de negoci en els que s'apreciï alt risc d'existència d'economia submergida, i s'esmenta en particular el supòsit del sector de la construcció i les reformes, àmbit en el qual aquesta operació s'està acompanyant de ‘cartes avís’ a unes altres empreses, informant de la conveniència de revisar les seves magnituds econòmiques i tributàries declarades, així com de visites (‘pentinats fiscals ’) per al control in situ de les obligacions formals i registrals.

Les macrooperacions sectorials

Amb l'operació ‘Argamassa’ són ja 22 les macrooperacions sectorials coordinades desplegades per l'Agència en l'última dècada. Aquest tipus d'actuacions, a més de facilitar la detecció i regularització del frau fiscal, permeten transmetre un missatge dissuasiu als col·lectius involucrats en aquestes pràctiques, que tenen impacte en les arques públiques i distorsionen greument la competència en el propi sector afectat.