Salta al contingut principal

L'Agència Tributària ofereix més terminis de pagament per flexibilitzar els ajornaments i facilitar la liquiditat dels contribuents

Facilitats de pagament

  • Dues instruccions de l'Àrea de Recaptació, juntament amb l'elevació a 50.000 euros per Ordre Ministerial del límit exempt de garanties, beneficiaran a més de 750.000 contribuents
  • Les concessions d'ajornaments automatitzades es resoldran en el moment de la sol·licitud amb terminis màxims de 24 mesos per a persones físiques i 12 per a jurídiques, el doble que fins ara
  • Els terminis màxims en sol·licituds amb aval bancari passen de 36 a 60 mesos, i amb immobles urbans sense càrregues passen de 24 a 36 mesos
  • Totes les modificacions entraran en funcionament per a les sol·licituds que es presentin a partir del 15 d'abril

5 d'abril de 2023.- L'Agència Tributària flexibilitzarà els ajornaments de pagament de deutes per facilitar la liquiditat dels contribuents. La combinació de l'Ordre Ministerial que amplia de 30.000 a 50.000 euros el límit exempt d'aportar garanties i dues instruccions que desenvolupen l'esquema a aplicar a partir d'ara permetran oferir més terminis de pagament als contribuents en un ampli ventall de situacions.

Els beneficiaris potencials d'aquestes mesures, estimats en més de 750.000 contribuents, són persones físiques i jurídiques en general. Les noves regles per als ajornaments s'aplicaran per a sol·licituds que es presentin a partir del 15 d'abril, data d'entrada en vigor de l'Ordre Ministerial.

El doble de termini màxim en sol·licituds automatitzades

La nova instrucció d'ajornaments amplia sensiblement els terminis màxims de pagament per a les sol·licituds de tramitació automatitzada, les que estan exemptes d'aportar garanties. Per a persones físiques els terminis màxims s'eleven de 12 a 24 mesos, i per a persones jurídiques passen de 6 a 12 mesos.

Al seu torn, en ampliar-se el perímetre d'aplicació del sistema automatitzat amb exempció de garanties de 30.000 a 50.000 euros, seran molts més els casos en què el contribuent es podrà beneficiar d'una concessió gairebé instantània del seu ajornament, minimitzant-se així els costos indirectes de tramitació per al ciutadà.

Després de la sol·licitud a través de l'‘app ’o la seu electrònica de l'Agència Tributària, es resol l'expedient en qüestió de segons. Si el sol·licitant s'ha subscrit al sistema d'avisos de l'Agència, se li remet un avís immediat amb la resolució de la sol·licitud via notificació ‘push’ en la pròpia ‘app’, per correu electrònic a la direcció que faciliti o per SMS al número de telèfon mòbil que proporcioni.

Altres millores

La flexibilització dels terminis assoleix, igualment, a supòsits de sol·licitud d'ajornament per damunt de 50.000 euros i que, per tant, requereixen aportació de garanties. Així, per als casos en què s'aporti un aval bancari o assegurança de caució, els terminis màxims passen de 36 a 60 mesos, mentre que si la garantia aportada és un immoble urbà sense càrregues els terminis màxims s'eleven de 24 a 36 mesos.

Amb el mateix objectiu de guanyar en flexibilitat, s'amplia de 48 a 60 mesos el límit per a supòsits excepcionals en què es poden superar els terminis màxims generals establerts, prèvia autorització.

Al seu torn, es permetrà acceptar com a garantia béns immobles urbans que sí tinguin càrregues prèvies quan, descomptant aquelles càrregues, l'import superi el 115% del deute. En la instrucció prèvia, amb caràcter general, aquells béns no s'acceptaven com a garantia.

La instrucció sobre garanties d'ajornaments també incorpora la novetat de què la garantia aportada per un deutor principal, si és suficient, beneficiï igualment als declarats responsables per derivacions de responsabilitat i als coobligats al pagament del deute.