Salta al contingut principal

Interceptat un veler amb 2.000 quilos de cocaïna al mar Cantàbric a 30 milles de la costa espanyola

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • El patruller ‘Alcaraván I’ del Servei de Vigilància Duanera, amb base a Santander, ha realitzat l'abordatge en el marc d'en una operació internacional coordinada per MAOC-N i el CITCO
  • L'operació es va saldar amb la detenció dels quatre tripulants, de diferents nacionalitats
  • Una captura d'aquesta naturalesa és totalment excepcional en la zona de la costa del Cantàbric

02 d'agost de 2023.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Guàrdia Civil i la Policia Nacional, ha interceptat a 30 milles nàutiques de Santander un veler tipus ‘sloop’ de 13 metres d'eslora, de nom ‘Night Falls’, amb bandera del Regne Unit, quan transportava aproximadament 2000 quilos de cocaïna valorats en uns 70 milions d'euros.

L'operació es va iniciar, com a conseqüència de la col·laboració internacional, a través de l'intercanvi d'informació entre el MAOC-N (Centre d'Anàlisi i Operacions de l'Atlàntic), el CITCO (Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat), que ha estat objecte d'investigació per part dels tres cossos policials (Servei de Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil). En l'operació ha col·laborat la National Crime Agency (NCA) del Regne Unit.

Fruit d'aquell intercanvi d'informació es va determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de tràfic il·lícit d'estupefaents procedent d'Amèrica del Sud i que acabaria de creuar l'Atlàntic per arribar a costes espanyoles.

Com a conseqüència d'això, el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va establir l'oportú dispositiu aeronaval per tal de localitzar aquest objectiu que va involucrar diferents recursos de Galícia, Cantabria i el País Basc. La cerca de l'embarcació es va estendre durant més de 48 hores i, finalment, com a resultat de la mateixa el patruller ‘Alcaraván I’, amb base a Santander, va localitzar i duc a terme l'abordatge del veler en la mitjanit del dia 1 al 2 d'agost.

Veler pendent de possible transbord

L'embarcació no navegava amb un rumb determinat, sinó que es trobava parada en un punt situat a 30 milles al nord de la costa. Aquest fet va resultar molt cridaner, no només per les condicions meteorològiques en la zona, sinó perquè coincideix amb la pràctica habitual en aquest tipus d'operacions, en les que les embarcacions que transporten cocaïna des d'Amèrica del Sud o el Carib realitzan un transbord a una altra embarcació per tal de la seva arribada a la destinació final per fer més difícil la seva detecció detectada per les autoritats. Per això, es presumeix que el veler ‘Night Falls’ estaria en aquelles coordenades esperant realitzar un transbord de la droga.

Des del primer moment de l'abordatge es va poder observar que a bord d'aquesta embarcació havia una quantitat important de fardells dels habitualment utilitzats per al tràfic de cocaïna, repartits per gairebé la totalitat de l'embarcació.

En aquell moment, es va procedir a la detenció dels quatre tripulants, un d'ells de nacionalitat espanyola, un altre de nacional colombiana i dos més de nacionalitat veneçolana. Es va dur a terme igualment la captura del vaixell, que va ser traslladat al port de Santander per a la realització de les diligències oportunes.

L'operació ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional. Tant els detinguts, com l'embarcació i la substància estupefaent passaran a disposició del seu Jutjat Central d'Instrucció corresponent.

Aquesta operació, totalment excepcional en la zona de la costa del Cantàbric, és una més de les efectuades en la lluita contra el tràfic de drogues en la denominada ‘Ruta Atlàntica de la cocaïna’, coneguda per ser utilitzada per velers que procedents d'Amèrica del Sud transborden les substàncies estupefaents a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

Filmació de l'operatiu  (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-fOM9kAOiIh