Salta al contingut principal

Intervinguts 2000 quilos de cocaïna oculta en el tanc d'un vaixell al port de Santa Cruz de Tenerife

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • La detecció de l'estupefaent va requerir una exhaustiva inspecció del mercant durant més de 15 hores a causa de les dimensions del vaixell i la dificultat del registre
  • La droga es trobava oculta en un tanc de llast del mercant, que havia estat manipulat a l'efecte
  • Detingudes sis persones de nacionalitat estrangera, de les quals cinc eren tripulants del vaixell

 

28 de desembre de 2023.- L'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional, en el marc d'una actuació conjunta, han confiscat al port de Santa Cruz de Tenerife 2000 quilos de cocaïna que es trobava oculta en el tanc de llast d'un mercant. Les característiques del vaixell i el mètode d'ocultació han fet necessària una inspecció exhaustiva de l'embarcació durant més de 15 hores per a la detecció de la droga. L'actuació, realitzada el passat 18 de desembre, s'ha saldat amb la intervenció de la droga i la detenció de sis persones, de les quals cinc eren tripulants del vaixell.

L'operatiu es va iniciar a les 9 del matí del dia 18, coincidint amb l'arribada al port de Santa Cruz de Tenerife del vaixell ‘Gran França’, de bandera italiana. Es tracta d'una embarcació de 214 metres d'eslora, de les denominades ‘Ro-Ro’, que transporten càrrega rodada. El mercant procedia de Rio de Janeiro (Brasil) i realitzava una de les ‘rutes calentes’ per al tràfic de drogues, amb següent destinació en el port francès de Marsella.

A l'arribada del vaixell a Tenerife un equip conjunt compost per funcionaris de l'Agència Tributària i agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil va procedir a realitzar una de les denominades ‘visites de registre’, amb diversos relleus durant més de 15 hores en què es van inspeccionar totes les instal·lacions del vaixell.

Material per al ‘rescat’ de la droga

En el transcurs de la inspecció va cridar l'atenció de l'equip de detecció un tanc de llast del mercant. Una vegada es va aconseguir l'obertura del tanc es va trobar en el seu interior una gran quantitat de paquets d'arpillera dels habitualment utilitzats per les organitzacions de narcotraficants per al trasllat de la droga. A l'interior del tanc es van detectar un total de 69 fardells que van llançar un pes brut total de 2.055 quilos de cocaïna.

Al costat dels fardells de droga es va poder localitzar divers material (armilles salvavides, dispositius de geolocalització, caps, queviures, garrafes de combustible, etc.) que, presumiblement, utilitzarien al seu moment els membres de l'organització criminal per retirar la mercaderia del vaixell.

A més de la confiscació de la substància estupefaent van resultar detingudes sis persones: cinc tripulants del vaixell – un de nacionalitat italiana, un altre romanès, i tres de les Filipines – i un ciutadà també filipí que en aquell moment s'allotjava en la illa. Els detinguts, juntament amb la droga, han estat llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Cruz de Tenerife. L'operació s'ha desenvolupat en el marc de l'habitual intercanvi d'informació amb uns altres organismes nacionals i internacionals.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-QRpWclRmVQ