Salta al contingut principal

Detingudes cinc persones a Espanya i Holanda vinculades amb la intervenció de més de 2.300 quilos de cocaïna

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Els detinguts formaven part d'una organització criminal assentada en diferents països, responsable de la introducció i distribució de grans remeses de cocaïna a Europa des d'Amèrica del Sud per via marítima

  • Les captures de droga de les que se'ls responsabilitza, van tenir lloc al port de Bilbao el 2020 i d'Algesires entre 2021 i 2022

  • S'han dut a terme registres simultanis a les províncies de Madrid i Alacant a Espanya, així com a la ciutat holandesa de Ámsterdam

30 de desembre de 2023.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en l'operació conjunta ‘Hammer-Bandi’ amb Policia Nacional i Guàrdia Civil, han dut a terme una operació dirigida contra diversos integrants d'una organització criminal internacional especialitzada en la introducció i distribució de cocaïna a Europa, procedent d'Amèrica del Sud.

En total hi ha cinc persones detingudes, tres a Espanya i dos a Holanda, pels presumptes delictes de trànsits de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Ports de Bilbao i Algesires

La primera d'aquestes captures va tenir lloc al port de Bilbao l'abril de 2020, en què es van intervenir 1.100 quilos de cocaïna en un contenidor marítim procedent de l'Equador, camuflada a l'interior d'una càrrega legal de plàtans.

Aquesta captura, desenvolupada per Vigilància Duanera al País Basc amb la col·laboració dels Serveis de Duanes dels Estats Units, va posar al descobert una important organització criminal d'àmbit internacional especialitzada en el narcotràfic a gran escala, que havia dissenyat un sofisticat sistema per a l'elusió dels controls duaners. La xarxa havia creat un entramat d'empreses legals que simultaniejaven la introducció de contenidors amb mercaderia legal amb uns altres amb cocaïna camuflada en mercaderia també legal, o fins i tot en la pròpia estructura dels contenidors.

Aquesta captura va permetre als agents espanyols iniciar l'operació, posant-los després de la pista d'aquesta important organització criminal d'àmbit internacional especialitzada en el narcotràfic a gran escala.

Empreses d'importació de fruita per a la introducció de cocaïna

Amb el pas dels mesos, es va aconseguir identificar a diverses empreses d'importació de fruites creades exprofès per introduir a Espanya grans remeses de cocaïna a través de contenidors marítims, totes elles a Madrid.

Una segona captura va tenir lloc el setembre de 2021, quan la Vigilància Duanera del País Basc i d'Andalucía, i el Grup de Resposta Especial contra el Crim Organitzat del Campo de Gibraltar de Policia Nacional, van intervenir 1.152 quilos de cocaïna al port d'Algesires. Al seu torn, es va produir una tercera captura de 96 quilos el novembre de 2022. Totes aquestes intervencions estaven gestionades i coordinades per la mateixa organització criminal.

Anàlisi de comunicacions encriptades

Totes les proves demanades durant la investigació van quedar ratificades després d'una anàlisi exhaustiva dut a terme durant mesos per la UCO de Guàrdia Civil sobre sistemes de xats xifratges d'última generació, els quals eren utilitzats per aquesta organització en les seves comunicacions amb l'únic objectiu d'intentar evadir l'acció policial sobre les operatives de narcotràfic desenvolupades.

Amb l'aliment d'aquesta anàlisi, s'ha aconseguit identificar plenament als màxims responsables d'aquest entramat empresarial, ubicats en diferents països, els quals gestionaven directament la introducció a Espanya d'aquests enviaments de cocaïna des del seu embarcament en origen.

A finals del mes de novembre passat, es va dur a terme la fase final d'aquesta operació, practicant-se un total de sis registres domiciliaris de manera simultània; quatre d'ells entri les províncies de Madrid i Alacant, i els dos restants a Holanda. En ells es va detenir a cinc persones, tres a Espanya i dos als Països Baixos, totes elles vinculades directament amb la gestió de les partides de cocaïna intervingudes.

Als detinguts se'ls imputen els supòsits delictes de trànsits de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, per la introducció d'un total de 2.348 quilos de cocaïna a Espanya.

Detencions fora d'Europa

La col·laboració entre tots els cossos policials ha estat contínua i directa durant tota la investigació, i ha permès a les autoritats nord-americanes detenir a un destacat narcotraficant d'origen albanès resident als Estats Units. Se li acusa de dirigir una extensa xarxa de narcotràfic que distribuïa cocaïna en més de 15 països, entre ells Espanya, i s'estudia la possibilitat que pogués haver estat planificant la construcció d'un ‘dron submarí’ amb capacitat de transport autònom de grans quantitats de cocaïna entre Amèrica del Sud i Europa. Aquesta investigació als EUA conflueix amb la duta a terme a Espanya després de la intervenció de cocaïna al port de Bilbao esmentada anteriorment.

L'operació ha estat dirigida al nostre país pel Jutjat Central d'Instrucció núm. 2 de l'Audiència Nacional i ha comptat amb la col·laboració dels Serveis de Duanes dels Estats Units, la Politei holandesa i l'agència antidroga estatunidenca DEA.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-6y0TdlgtUD