Salta al contingut principal

Interceptada una llanxa en aigües a l'oest de les Canarias que transportava 2.500 quilos de cocaïna

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • L'abordatge ha estat realitzat pel patruller ‘Petrel’ del Servei de Vigilància Duanera a 400 milles de les illes

  • Detinguts els dos tripulants del vaixell, de bandera polonesa 

  • La droga es trobava distribuïda a l'interior de l'embarcació sense cap tècnica d'ocultació

9 de desembre de 2023.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han interceptat a 400 milles de les Canarias una embarcació semirígida cabinada, de nom ‘SRC 1250’, amb 12,5 metres d'eslora, i bandera polonesa, que transportava en el seu interior a prop de 2.500 quilos de cocaïna, a falta de pesada oficial, repartides en 86 fardells, segons les primeres estimacions.

L'abordatge pel patruller ‘Petrel’ de Vigilància Duanera ha estat realitzat en un context de dures condicions meteorològiques. En el transcurs de l'operació s'ha detingut als dos tripulants, de nacionalitat francesa.

La substància estupefaent es trobava repartida per l'interior de l'embarcació sense cap tècnica d'ocultació, alguna cosa lògic donades les seves reduïdes dimensions, el que fa pensar que es duria a terme un transbord a una altra o altres embarcacions que serien les encarregades d'introduir la droga a la Península.

L'operatiu, fruit de la col·laboració internacional a través del Centre d'Anàlisi contra el Narcotràfic Marítim en l'Atlàntic (MAOC) i coordinat pel Centre d'Intel·ligència amb el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), s'ha desenvolupat sota unes condicions molt adverses per l'existència d'un temporal en la zona.

L'operatiu ha culminat avui amb l'arribada del ‘Petrel’ i l'embarcació abordada al port de Santa Cruz de Tenerife, per a la descàrrega de la droga i posada a disposició judicial dels detinguts per part de Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Ruta atlàntica

Aquesta operació se suma a les ja efectuades per l'Agència Tributària i les Forces de Seguretat en la lluita contra el tràfic de drogues en la denominada ‘Ruta Atlàntica’ de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per velers, pesquers, mercants i, com en aquesta ocasió, embarcacions semirígides que, procedents d'Amèrica del Sud i el Carib, transborden les substàncies estupefaents a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

En aquesta ocasió, ha cridat l'atenció dels investigadors el fet que una embarcació d'aquest tipus estigués enmig de l'Atlàntic, essent previsible que comptés amb algun tipus de suport logístic per realitzar l'operació.

L'èxit d'aquest tipus d'actuacions és fruit de l'excel·lent treball de col·laboració entre diversos organismes europeus i nacionals (MAOC, CITCO) i els diferents cossos policials i duaners, així com, en aquest cas, de la cooperació de les autoritats de la DEA i de la NCA del Regne Unit.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-b4o9R3EZck