Salta al contingut principal

Des de demà es pot sol·licitar en el web de l'Agència Tributària la nova ajuda de 200 euros per a persones amb baixos ingressos i patrimoni

Termini de sol·licitud fins al 31 de març

  • Els serveis d'ajuda inclouran fullets, vídeos explicatius, solució de dubtes freqüents i cartells informatius en les oficines
  • Igual que en el cas de l'anterior ajuda de 200 euros, es requereix l'alta dels sol·licitants en el sistema ‘Clau’, que es pot realitzar per Internet, per videotrucada o presencialment en les oficines de l'Agència
  • Per a la sol·licitud únicament serà necessari aportar les dades identificatives i domicili del sol·licitant i de les persones amb les que conviu en la llar, així com un telèfon de contacte i el número de compte bancari per fer efectiu el pagament

14 de febrer de 2023.- L'Agència Tributària posarà demà a disposició de tots els possibles beneficiaris el formulari en línia amb el qual sol·licitar la nova ajuda de 200 euros per a persones amb baixos ingressos i patrimoni que estableix el Reial Decret llei 20/2022, de 27 de desembre. El Reial decret estableix que els sol·licitants tenen temps fins al 31 de març per sol·licitar l'ajuda i que el termini per al pagament per part l'Agència és de tres mesos a partir de llavors.

El formulari es publicarà en l'apartat d'informació destacada de la seu electrònica de l'Agència (https://sede.agenciatributaria.gob.es ) i en ell únicament serà necessari complimentar les dades identificatives i domicili del sol·licitant i de les persones amb les que conviu en la llar, així com un telèfon de contacte i el número de compte bancari per fer efectiu el pagament de l'ajuda.

Fullets i vídeos explicatius

Durant les setmanes prèvies a l'inici del termini de sol·licitud, l'Agència ja havia habilitat l'espai en el seu web per a la nova ajuda de 200 euros a l'efecte de facilitar la visualització d'un bloc específic de preguntes freqüents i per incentivar als possibles sol·licitants que no estiguin donats d'alta en el sistema ‘Clau’, ni comptin amb certificat electrònic, a què realitzin aquell tràmit senzill de registre en ‘Clau’ per Internet o videotrucada evitant-se desplaçaments, o en les oficines de l'Agència o altres organismes públics. L'alta en ‘Clau’ només requereix aportar les dades del DNI i un número de telèfon mòbil.

Tota la informació necessària en relació amb aquest tràmit, així com la pròpia vinculada a l'ajuda dels 200 euros, es recollirà també en fullets i vídeos explicatius que es publicaran en el web de l'Agència, i tot això es complementarà amb cartells informatius en les zones d'atenció al públic de les oficines en tot el territori.

Col·lectius de beneficiaris i requisits

L'ajuda es concreta en un pagament únic de 200 euros per a treballadors per compte propi o aliè i beneficiaris de la prestació o subsidi d'atur el 2022 que l'any passat no superessin els 27.000 euros bruts de renda i patrimoni del qual – descomptant l'habitatge habitual – no excedís els 75.000 euros. Els beneficiaris han de tenir residència habitual a Espanya el 2022.

Per al càlcul d'imports s'ha de sumar la renda i el patrimoni de les següents persones que convisquin en el mateix domicili: el propi beneficiari; el seu cònjuge o parella de fet; els descendents menors de 25 anys, o amb discapacitat, amb rendes que no excedeixin 8.000 euros; i ascendents fins a segon grau per línia directa (pares i avis).

Com en el cas de l'anterior ajuda de 200 euros, l'objecte d'aquest nou pagament únic és pal·liar l'efecte perjudicial en els preus ocasionat per la crisi energètica derivada de la invasió d'Ucraïna en situacions de vulnerabilitat econòmica no cobertes per unes altres prestacions de caràcter social. En aquest sentit, l'increment de les pensions contributives ja es garanteix en línia amb la inflació, mentre que l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i les pensions no contributives ja es beneficien d'un increment extraordinari del 15%. Per tant, no són destinataris d'aquesta ajuda els perceptors a 31 de desembre de 2022 del IMV i de pensions de la Seguretat Social.

D'altra banda, el Reial decret estableix el requisit de què cap dels convivents esmentats fos el 2022 administrador d'una societat activa, ni titular d'accions o participacions no cotitzades.