Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal centrada a Espanya acusada d'un frau d'IVA de més de 25 milions d'euros

Operació policial internacional dirigida per la Fiscalia Europea

  • Han estat detingudes 17 persones, els 39 registres practicats en 8 països europeus —20 d'ells a Espanya— havent-se bloquejat 95 comptes bancaris i intervingut 24 propietats i diversos cotxes de gran luxe

  • El frau investigat se centrava en la compravenda de telefonia mòbil i altres dispositius electrònics a gran escala, eludint el pagament d'IVA mitjançant factures falses

  • El capitost d'aquesta trama, que ha estat detingut a Itàlia, també estava investigat en un altre procediment instruït per la Delegació italiana de Fiscalia Europea, en el marc del qual s'han intervingut més de 40 milions d'euros

22 de febrer de 2023.- L'Agència Tributària al costat de Policia Nacional i Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ‘Marengo-Rosso’, dirigida per la Delegació de la Fiscalia Europea a Espanya, han participat, al costat de cossos policials de diferents països, en la desarticulació d'una organització criminal internacional acusada d'un presumpte frau d'IVA de més de 25 milions d'euros contra els interessos financers de la UE. L'operació s'ha dut a terme de manera simultània i coordinada a la República Txeca, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Polònia, Eslovàquia i Espanya.

Els principals delictes investigats són els d'organització criminal, contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals. Quant al delicte contra la Hisenda Pública, aquest hauria estat comès a través d'un presumpte frau carrusel de l'IVA, un complex sistema delictiu que es beneficia de les normes de la UE sobre les transaccions transfrontereres entre els seus Estats membres en estar exemptes de l'impost sobre el valor afegit.

Eludien el pagament de l'IVA i sol·licitaven el seu reemborsament

Aquest frau es generava principalment mitjançant la compravenda de dispositius de telefonia mòbil i altres dispositius electrònics com discos durs, auriculars sense fil, tauletes tàctils i ordinadors. Tot això a gran escala entre una complexa cadena de societats fictícies repartides per gran part del territori de la Unió Europea, les quals feien ús de factures suposadament falses per eludir el pagament de l'IVA i al mateix temps sol·licitaven a les autoritats tributàries nacionals els reemborsaments del mateix impost sense tenir dret a això.

Aquest sistema generava beneficis d'enormes proporcions a l'organització investigada, a què caldria sumar els obtinguts per la venda final d'aquests dispositius a preus molt competitius a través de mercats en línia en diversos països.

Aquest entramat quedava perfeccionat finalment mitjançant el blanqueig dels beneficis obtinguts, reinvertits en béns immobles d'alt valor, en països com Portugal, Itàlia i República Txeca, principalment.

Nou detinguts i tres investigats en sis províncies

A Espanya l'objecte de la investigació s'ha centrat en els supòsits delictes d'organització criminal, contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals.

S'han dut a terme 20 entrades i registres en diferents domicilis i seus socials a les províncies de Madrid, Barcelona, Castelló, València, Alacant, Murcia, Málaga, Valladolid i Pontevedra, en les que s'ha aconseguit detenir a nou persones i s'ha investigat a unes altres quatre.

En els registres s'ha comptat amb la participació d'agents de EUROPOL que han desplaçat a Espanya una oficina mòbil i mitjans tècnics per donar suport a en les tasques informàtiques d'abocament i clonat dels dispositius intervinguts.

Com a resultat d'aquestes actuacions s'ha intervingut abundant documentació de gran interès per a la investigació, així com un gran nombre de dispositius informàtics relacionats amb els fets investigats.