Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic d'haixix per via marítima a Huelva

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Durant l'operació ha confiscat 7.200 quilos d'haixix, a més de 15 embarcacions, 14 vehicles i altres objectes utilitzats en l'activitat delictiva 

  • El ‘modus operandi ’consistia en transportar els fardells d'haixix en embarcacions tipus pastera ocultes en un doble fons 

  • Les actuacions són fruit de vigilàncies coordinades dels dos cossos en el marc de la intensificació de la lluita contra el narcotràfic en les costes habitants de Huelva

10 de juliol de 2023.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han realitzat una operació contra el narcotràfic desmantellant una organització criminal en una operació iniciada a finals de 2022.

Les actuacions realitzades són fruit de vigilàncies coordinades dels dos cossos desplegats en el marc de la intensificació de la lluita contra el narcotràfic en les costes habitants de Huelva.

L'Operació ‘Kronos II’ es va iniciar el mes de novembre passat, quan després d'investigacions es va tenir coneixement de la introducció de nombroses partides de drogues a través de les costes de Huelva, especialment per les localitats d'Ayamonte i Illa Cristina.

El ‘modus operandi ’consistia en introduir fardells d'haixix a través d'embarcacions recreatives, ocultant-la en un doble fons. Una vegada arribaven a terra, la droga era transportada en vehicles tot terrenys al lloc on era emmagatzemada fins a ser distribuïda, essent normalment zulos sota terra o habitatges pròxims a la costa.

Els agents van establir operatius coordinats per la zona, arribant a frustrar fins a cinc partides i intervenint un total de 7.200 quilos d'haixix. Entre ells figuren els dos operativosrealizados l'abril i maig, on van confiscar un total 2.600 quilos d'haixix.

Això va portar als investigadors a la localització dels responsables de l'activitat, essent suposadament integrants d'un clan familiar molt conegut a la localitat d'Ayamonte.

Després de diversos mesos d'investigació i anàlisi d'informació i una vegada constatada la suposada autoria dels membres de l'organització, va començar la fase d'explotació. A la matinada del 27 de juny, després de la corresponent autorització del Jutjat d'Instrucció núm. 5 d'Ayamonte, es van iniciar un total de 14 entrades i registre en habitatges i magatzems (set a Ayamonte, cinc en Illa Cristina i dos a Villablanca), realitzant-se un total de vuit detencions per la suposada autoria dels delictes de pertinença a organització criminal i tràfic de drogues.

Entre els objectes intervinguts, han confiscat dues carrabines i una pistola d'aire comprimit, un táser, deu rellotges de luxe, elements de visió nocturna, sistemes de videovigilància, detectors de freqüències, balises de seguiment i 17.075 euros en bitllets de divers valor entre altres objectes.

A més, es van intervenir un total de 15 embarcacions recreatives i 14 vehicles, dels quals tres eren robats, essent retornats als seus legítims propietaris.

Ambdues investigacions continuen obertes per part de Vigilància Duanera i Guàrdia Civil, no descartant-se que es produeixin futures detencions.

Les diligències, juntament amb els objectes confiscats, van ser llocs a disposició judicial competent. Quant als vuit detinguts, tres van ingressar a la presó permanent i cinc van quedar en llibertat amb fiança, amb coneixement de la Fiscalia Especial Antidroga de Huelva.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-wyfEp1t0cL