Salta al contingut principal

Desmantellada una organització criminal dedicada a les estafes mitjançant el mètode del "baret financer"

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Conformaven un entramat criminal perfectament organitzat, estructurat de forma piramidal, en què s'integraven dos grups interrelacionats, amb un capitost comú
  • Han estat detinguts 22 integrants de l'organització, que desenvolupaven diferents tasques, entre els quals es troba el capitost
  • Després de l'operació, s'han bloquejat comptes bancaris per un import de més d'un milió i mig d'euros i s'ha procedit a l'embargament preventiu de 13 immobles amb un valor superior als cinc milions d'euros

13 de juliol de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització criminal dedicada a les estafes mitjançant el mètode del ‘baret financer’. Conformaven un entramat criminal perfectament organitzat, estructurat de forma piramidal, en què s'integraven dos grups interrelacionats, amb un capitost comú.

Han estat detinguts 22 integrants de l'organització que desenvolupaven diferents tasques, entre els quals es troba el capitost. Després de l'operació duta a terme s'ha procedit al bloqueig de comptes bancaris per un import de més d'un milió i mig d'euros, així com a l'embargament preventiu de 13 immobles amb un valor superior als cinc milions d'euros.

La investigació va començar el març de 2022 després de la denúncia d'una víctima que assegurava haver patit una estafa en haver realitzat una inversió per valor de 55.000 euros. El denunciant manifestava que havia contractat un servei financer a través d'Internet i que, després d'efectuar diferents operacions amb els seus diners, havia perdut tot el capital invertit.

Estructura de l'organització criminal

Avançades les indagacions, els investigadors van constatar que aquest denunciant havia estat víctima d'una organització criminal internacional, que actuava en tot el territori nacional des de com a mínim l'any 2020. Estava formada per dos equips clarament diferenciats, en continu contacte, coordinats pel líder de l'organització.

Un primer equip estava format pels encarregats de captar als clientes de forma anònima mitjançant ‘trucades fredes’ – trucades a clientes potencials que no coneixien el producte – a través dels denominats ‘centre d'atenció telefònica ’. Aquestes persones entabanaven a les potencials víctimes oferint suculents beneficis obtinguts mitjançant operacions financeres a través d'Internet, aprofitant el seu desconeixement dels sistemes d'inversió utilitzats. El segon equip estaria format pels responsables de contactar posteriorment amb els clientes per tancar les operacions.

A més, aquest entramat disposava de membres ubicats a l'estranger, encarregats de proporcionar la infraestructura informàtica, facilitant aplicacions, pàgines web i comptes bancaris. Finalment, el cap de l'organització emblanquinava els beneficis obtinguts en les estafes. Per això utilitzava societats interposades amb les que adquiria immobles de la qual valoració supera els cinc milions d'euros.

Com operaven els falsos brókeres

Una vegada la víctima havia transferit els fons als comptes bancaris, els supòsits brókeres simulaven realitzar inversions de compravenda de productes, intentant tenir obertes el màxim nombre d'operacions possibles fins a trencar la inversió de les víctimes. En realitat, els fons eren transferits a comptes bancaris a l'estranger, on estratificaven els diners, per a posteriorment ser repartit entre els membres de l'organització.

Després de la investigació duta a terme, es van aconseguir localitzar fins a 30 víctimes més, a les que se'ls havia produït un perjudici econòmic d'un milió i mig d'euros.

L'operació s'ha saldat amb la detenció de 22 persones a les que se'ls imputen els delictes d'organització criminal, estafa i blanqueig de capitals. S'han efectuat un total de sis registres, tant en domicilis com en oficines de l'organització, en què s'han intervingut més de 30 terminals telefònics, diversos ordinadors, diferents dispositius d'emmagatzematge informàtic i nombrosa documentació referent a l'activitat financera. A més, en un dels domicilis registrats va confiscar un quilo de substància estupefaent i divers material per a la venda de la mateixa.

De moment la investigació continua oberta, ja que no es descarten més detencions ni l'aparició de nous perjudicats, ja que l'organització criminal feia creure a les víctimes que la pèrdua del capital invertit era fruit de la mala sort o fins i tot de la falta d'injecció de diners per part dels clientes.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-C0M9CB3a4y