Salta al contingut principal

Desarticulada una xarxa que exportava marihuana a Europa i emblanquinava els beneficis amb la compra de propietats de luxe i negocis aparentment legals

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Mossos d’Esquadra

  • L'organització disposava d'una estructura per emblanquinar els diners procedent del tràfic de drogues a través d'una gestoria des d'on, presumptament, es gestionava l'adquisició de domicilis i locals i l'obertura de negocis amb aparença de legalitat
  • Els investigadors estimen en 1.100.000 euros el benefici que hagués obtingut l'organització en el mercat il·lícit a Catalunya amb la venda dels cabdells i les plantes intervingudes
  • La investigació ha conclòs amb 14 detinguts i la intervenció de 14 quilos de cabdells, 5.000 plantes de marihuana i dues armes de foc amb munició real
  • El dia 9 de novembre es van dur a terme 15 entrades i registres als municipis de Figueres, Sant Pere Pescador, Vilacolum, Vilamacolum, l'Escala, Castelló d'Empúries i Girona

22 de novembre de 2023.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, juntament amb agents de Mossos d'Esquadra del Dic i de la Unitat d'investigació de Figueres, han detingut a 14 persones (nou homes i cinc dones) d'entre 23 i 74 anys que formaven part d'una organització criminal que produïa i traficava amb marihuana amb epicentre a l'Alt Empordà.

El passat 9 de novembre, en el marc de l'operatiu, es van dur a terme 15 entrades i registres als municipis de Figueres, Sant Pere Pescador, Vilacolum, Vilamacolum, l'Escala, Castelló d'Empúries i Girona, en què es van desmantellar cinc plantacions interiors de marihuana amb 5.000 plantes, 14 quilos de cabdells de marihuana secs aptes per a la venda, dues armes de foc reals i munició, una carrabina d'aire comprimit, cinc vehicles i 57.000 euros en efectiu.

Els investigadors estimen en 1.100.000 euros el benefici que hagués obtingut l'organització en el mercat il·lícit a Catalunya, amb la venda dels cabdells i les plantes intervingudes en aquesta explotació.

Un ‘narcoassalt’ inicia la investigació

A finals del novembre de 2022, els Mossos d’Esquadra a Girona van tenir coneixement d'un robatori a l'interior de dues naus industrials en el Ampurdán (Vilamalla), on havia dues plantacions interiors de marihuana amb un nivell d'instal·lació molt sofisticat i específic per a aquesta activitat il·lícita.

A l'interior de la nau els investigats van construir uns hivernacles amb materials que contenien aïllants tèrmics i lumínics, que permetien, d'una banda, disposar d'un entorn controlat per garantir la productivitat més gran de les plantacions, i per un altre, evitar que els excessos de temperatura o luminiscencia poguessin alertar de la ubicació de la plantació. Paral·lelament, disposaven de conduccions circulars d'aigua que els permetia una major eficiència en el sistema de reguera.

Arran d'aquest incident es va aconseguir desmantellar una plantació ubicada en una de les naus amb un total de 3.500 plantes. En el marc de l'explotació, a finals del mes d'agost també es van fer dues captures de plantes de marihuana a Empuriabrava.

Una organització que traficava i emblanquinava els beneficis

Fruit de l'actuació, els investigadors van considerar que l'organització criminal es dedicava al cultiu i exportació de marihuana cap a Europa. Per obtenir el lloguer de les naus industrials i els domicilis on produïen la droga, falsificaven la documentació per no aixecar sospites entre els veïns i davant els cossos policials. D'altra banda, els permetia no donar les dades personals de cap dels líders de l'organització.

Els investigadors van identificar diverses persones que formaven part de l'entramat criminal i que desenvolupaven diferents rols: des dels jardiners que es troben en la part més baixa, fins als encarregats de gestionar les plantacions, passant per qui tenia els contactes per donar sortida a la droga cap a l'estranger.

D'altra banda, també es van identificar diverses persones que invertien els diners obtingut acumulant patrimoni a través de la compra de cases i pisos, obrint negocis (societats a nom dels familiars més propers), actuant com intermediaris que simulaven ser empresaris solvents per obtenir el lloguer de naus i cases, o emblanquinant a través de facturació falsa els guanys de l'organització.

El risc associat al frau del fluid elèctric

L'energia recuperada en el marc d'aquesta investigació ascendeix a 1.639.934 kwh i la potència total de la xarxa que s'ha desconnectat és de 746,84 kW. La valoració econòmica de l'energia defraudada s'estima en 428.714 euros. Aquesta energia (1.639.934 kwh) equival al consum anual de més de 450 llars (calculant una mitjana de consum de 3.500 kwh per llar i any).

Cap recordar que el fet de connectar-se fraudulentament a la llum, a més de constituir una acció delictiva d'usurpació d'acord amb l'article 255 del Codi penal, és també una acció perillosa i perjudicial en posar en risc la integritat de les persones i també dels béns immobles. Qualsevol manipulació no homologada realitzada per una persona no autoritzada pot provocar electrocucions, incendis i explosions, causant danys personals i materials.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-m2h2GEuDAu