Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal amb ramificacions a Amèrica Llatina acusada d'un frau d'IVA de més de 25 milions d'euros

Operació policial dirigida per la Fiscalia Europea

  • Detingudes 24 persones en el marc d'una operació amb 13 registres a Madrid, Guadalajara i Cádiz contra una trama que operava en el sector del comerç de productes informàtics

  • S'han intervingut béns per valor de més de 4,8 milions d'euros, incloent immobles, vehicles, diners en efectiu i objectes de gran valor, i s'han congelat centenars de comptes bancaris a Espanya, Bèlgica, Lituània i Romania

  • Utilitzaven estructures i mesures de seguretat pròpies dels grups del crim organitzat, incloses aplicacions de comunicació electrònica utilitzades per evitar la detecció per part de les autoritats

24 de novembre de 2023.- L'Agència Tributària i la Policia Nacional, sota la direcció de la Fiscalia Europea (EPPO) a Espanya, han desarticulat una organització criminal amb ramificacions a Amèrica Llatina en el marc de la investigació per un frau d'IVA en el comerç d'equips informàtics estimat en més de 25 milions d'euros. En el context de la mateixa investigació s'han dut a terme aquesta setmana un total de 13 registres a Madrid, Guadalajara i Cádiz, i s'ha procedit a la detenció de 24 persones.

Com a resultat dels registres, per a què s'ha requerit el desplegament de més de 200 efectius de l'Agència Tributària i Policia Nacional, han confiscat béns per valor de més de 4,8 milions d'euros, incloent nombrosos immobles i vehicles a Espanya i 135.000 euros en efectiu, així com objectes de gran valor, diversos dispositius electrònics i equips informàtics, i abundant documentació. Al seu torn, s'han congelat centenars de comptes bancaris a Espanya, Bèlgica, Lituània i Romania, al mateix temps que s'han dictada ordres de confiscació i altres mesures d'investigació a Amèrica Llatina.

Aquesta complexa investigació, que ha portat a la desarticulació d'una de les organitzacions criminals considerades més actives en l'àmbit del frau de l'IVA, s'ha desenvolupat durant dos anys i ha revelat que entre els anys 2021 i 2023 els investigats van crear una complexa estructura societària formada per una multiplicitat d'entitats a Espanya, en uns altres Estats membres de la UE i a Amèrica Llatina, per canalitzar adquisicions intracomunitàries destinades a la principal societat dels investigats, que actuava com node de distribució.

Frau d'IVA i competència deslleial

Per fer efectiu el seu esquema de frau, la trama s'aprofitava de la normativa europea sobre operacions transfrontereres entre els Estats membres, que estan exemptes d'IVA. La trama utilitzava una cadena de societats fictícies – denominades ‘missing traders’– que desapareixien sense complir amb les obligacions fiscals mentre que unes altres empreses de la trama reclamaven a Hisenda devolucions d'aquell IVA que mai s'havia arribat per ingressar en les arques públiques.

A més del frau fiscal que generava aquesta operativa, al no pagar l'IVA sobre els béns en cap etapa de la comercialització, l'empresa principal va poder distribuir aquells productes a preus molt inferiors al de mercat, el que situava a l'empresa en una posició molt privilegiada, reforçant la seva facturació i arribant a expulsar del mercat a uns altres competidors. D'acord amb la investigació realitzada, l'estructura corporativa, nominalment dirigida per testaferros, va canalitzar grans sumes de guanys il·lícits cap a l'adquisició d'immobles.

Col·lecció de rellotges de luxe i espècies exòtiques

El principal investigat, una persona amb nombrosos antecedents policials i judicials, comptava en el seu domicili amb nombrosos rèptils i espècies exòtiques, 85.0000 euros en efectiu i una col·lecció de rellotges de luxe. 

Les evidències detectades mostren, al seu torn, que els investigats es van servir d'estructures i mesures de seguretat pròpies dels grups del crim organitzat, incloses aplicacions de comunicació electrònica utilitzades per evitar la detecció per part de les autoritats. En aquest sentit també, durant els registres es van intervenir també diversos criptomonederos i un generador de ‘token’.

Els investigats són sospitosos d'haver comès tres delictes contra la Hisenda pública com a part d'un grup de delinqüència organitzada, així com delictes de blanqueig de capitals i falsificació de moneda.

L'operació ha estat desplegada per funcionaris de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau – ONIF– i del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, juntament amb agents de la Policia Nacional, sota la direcció de la Fiscalia Europea, responsable d'investigar, processar i jutjar delictes contra els interessos financers de la Unió Europea.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-gXoNVQ4FkV