Salta al contingut principal

Desmantellat a Barcelona un laboratori de fabricació de noves substàncies psicoactives "NSP"

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Principalment elaboraven cannabinoides, catinonas i opiacis, tots ells sintètics, que posteriorment exportaven a América del Nord, Oceania i països europeus per mitjà de paqueteria

  • S'ha detingut a tres persones d'una mateixa família que regentaven el laboratori i entre el material intervingut durant els enviaments i en el registre domiciliari s'han intervingut materials per a l'elaboració de més de 7.500.000 dosi de substàncies ‘NSP’

  • La investigació, duta a terme en el marc del projecte GRIDS de l'ONU, ha comptat amb la col·laboració de les agències estatunidenques DEA i CBP

5 d'octubre de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han desmantellat un laboratori de fabricació de noves substàncies psicoactives conegudes com ‘NSP’. Elaboraven drogues sintètiques a partir de substàncies estupefaents naturals que posteriorment exportaven a América del Nord, Oceania i països europeus per mitjà de paqueteria.

Han estat detingudes tres persones d'una mateixa família que regentaven el laboratori i entre el material intervingut durant els enviaments i en el registre s'han intervingut materials per a l'elaboració de més de 7.500.000 dosi de substàncies ‘NSP’ com la droga estimulant ‘pols de mico’, el cannabinoide sintètic ADB-BUTINACA i la cantinona sintètica a-PiHP. Es tracta d'una investigació que s'ha dut a terme en el marc del projecte GRIDS de Nacions Unides i en el que han col·laborat les agències estatunidenques DEA (Drug Enforcement Admnistration) i CBP (Customs and Border Protection).

La investigació es va iniciar a principis de març després de tenir coneixement de què, des d'algun punt de la província de Barcelona, s'estaven duent a terme enviaments de substàncies estupefaents de perilloses drogues denominades ‘NSP’, tant als Estats Units com a diversos països europeus.

Després de diversos esbrinaments es va poder identificar a un membre de l'organització que realitzava enviaments des de diferents oficines de paqueteria de Barcelona, per la qual cosa es va disposar un servei de vigilància sobre els seus moviments i enviaments, essent interceptats diversos d'ells, tant a Espanya com als Estats Units, on es va comptar amb la col·laboració del CBP i la DEA.

Capacitat per modificar els efectes de la droga en el consumidor

Això va permetre saber que l'organització estava enviant perilloses substàncies psicoactives, pertanyents a famílies tan diferents com les catinonas sintètiques, opiacis sintètics i canabinoides sintètics. Entre aquestes últimes s'han pogut intervenir: ADB-BUTINACA, ADB-FUBIACA, ADB-B-5BR-INACA, A-FUBIACA i JWC-210. Aquests preparats són substàncies químiques amb efectes psicoactius que pertanyen al grup dels cannabinoides sintètics, que s'elaboren mitjançant síntesi química i efectes dels quals pretenen imitar o semblar-se als produïts pel cànnabis. La síntesi química d'aquestes substàncies permet augmentar la potència dels efectes que produeix el seu consum i també ampliar o modificar el tipus d'efectes en el consumidor.

Una vegada es van començar a controlar els moviments de l'organització i els enviaments que realitzaven, es va poder comprovar com aquells enviaments, malgrat tenir un pes molt sota, eren de gran valor econòmic per la dificultat de la seva elaboració. Els mateixos s'estaven enviant a través d'una empresa que es presentava amb diverses denominacions socials i de la qual seu social es trobava a Barcelona. Aquesta societat, al seu torn, tenia associats comptes amb una empresa hongaresa.

Continuant amb la investigació dels objectius, després d'analitzar tots els llocs que freqüentaven els membres de l'organització, es va poder descobrir el lloc on residien i on tindrien establert el laboratori clandestí de fabricació de les ‘NSP’. El laboratori es trobava en una casa de la localitat barcelonina de Tagament, que propiciava un emplaçament discret i allunyat on establir el laboratori clandestí.

Durant la investigació es va poder determinar que darrere de l'enviament d'aquestes substàncies es trobaven dues persones de nacionalitat hongaresa residents a Barcelona.

A finals de juliol, i després de controlar els seus moviments habituals, els investigadors van aconseguir interceptar al principal investigat en el moment en el que s'adreçava a una oficina de paqueteria per enviar una remesa de caixes. Aquesta intervenció va permetre frustrar l'enviament de quatre paquets de grans dimensions que contenien una important quantitat de ‘NSP’ amb destinació Grècia, ELS EUA, Irlanda i Itàlia.

Després de la detenció es va dur a terme una entrada i registre en un domicili on es trobava un altre membre de l'organització criminal, de nacionalitat hongaresa e fill del principal, i una dona de nacionalitat colombiana. D'aquesta manera es va elevar finalment a tres la xifra de detinguts pels fets investigats.

A l'interior del domicili es va descobrir com l'organització tenia emplaçat un sofisticat sistema de producció i despatx logístic. Així, en una habitació tenia disposat el laboratori clandestí, amb diferents productes químics, solvents i precursors necessaris per confeccionar les substàncies. També disposaven d'una màquina emblistadora per a les pastilles.

En una altra habitació disposaven d'un magatzem on col·locaven les drogues ja elaborades, embutxacades en els seus paquets de comercialització i dosificació. Allà comptaven amb tots els útils necessaris, borses, paquets i serigrafia de comercialització final. Disposaven les substàncies en diferents prestatges on les tenien classificades com si es tractés d'un taulell de supermercat.

Monedes virtuals i lingots d'or en el registre

En el mateix registre es van intervenir, a més d'útils per a la confecció de les ‘NSP’, maquinària i multitud d'útils per a la síntesi de les drogues, material de laboratori i precursors. A més, es van intervenir 35.000 euros en efectiu, 1,8086 monedes virtuals amb un valor de 52.635 euros, diversos lingots d'or i material informàtic pendent d'analitzar.

Durant la investigació, la cooperació internacional amb agències policials estrangeres (CBP, DEA, JIFE), sota la coordinació del CITCO, ha permès colpejar a l'organització en diferents països, intervenint una gran quantitat d'aquestes perilloses substàncies psicoactives durant els dos anys de laboriosa investigació policial.

Enviaments massius a través d'empreses de paqueteria

Aquesta coordinació va permetre conèixer el modus operandi i el detall del volum d'enviaments que realitzava aquesta organització. El mètode que utilitzaven consistia en inundar els sistemes de paqueteria de grans empreses logístiques amb remeses de baix valor i escàs pes, la qual cosa dificultava la seva individualització i control policial.

Així, tan sols durant el període comprès entre el gener de 2020 i l'abril de 2020, tenint en compte una única empresa logística de les que utilitzaven per enviar paquets a l'estranger, es van intervenir 704 enviaments contenint substàncies estupefaents dirigits a Àsia, ELS EUA i Europa.

Malgrat utilitzar diferents empreses logístiques de paqueteria internacional, moltes vegades feien enviaments repetitius o reiterats a les mateixes adreces postals per dificultar l'acció policial.  D'aquesta manera, entre abril i juny de 2022 es van intervenir als Estats Units un total de 136 enviaments contenint diferents substàncies com ALPHA-PIHP, TH-PVP, BK-2C-B, i 4-FLUOROMETHYLPHENIDATE (4F-MPH), amb un pes total de 67,4 quilos de perilloses noves substàncies psicoactives.

Igualment, sota la coordinació de la JIFE/INCB de l'ONU, s'ha pogut gestionar la intervenció de nombrosos paquets amb destinació divers, ja que l'organització enviava no només a Europa (França, Alemanya, Grècia, Irlanda, el Regne Unit i Polònia, entre altres) sinó que també a Austràlia i Nova Zelanda, on el seu preu és substancialment major, incrementant el seu valor un 200%.

Entre els enviaments interceptats abans d'entrar en el mercat de tercers països destaca un de 163 grams de MDPHP conegut com ‘pols de mico’ o ‘droga caníbal’ amb potents efectes estimulants, essent deu vegades més potent que la cocaïna com psicoestimulant, suposant aquesta captura més de 160.000 dosi de consum.

Una altra substància intervinguda a ressaltar és α-PiHP, de què van confiscar a prop de 20 grams amb la que elaborarien unes 7.000 dosi de catinona sintètica amb efectes psicoestimulants més potents que els de la metanfetamina. D'altra banda, dins les confiscacions dutes a terme a l'organització criminal cal destacar cannabinoides sintètics com ADB-BUTINACA entre d'altres, essent confiscats 65 grams amb els que es podrien elaborar 65.000 dosi per a la venda.

En el registre del laboratori els agents es van sorprendre per la gran quantitat de substàncies estupefaents (‘NSP’) que es trobaven tant en fase d'elaboració, com ja confeccionades com producte final.

Aquest tipus de substàncies varien en la seva forma d'administració (via oral, fumada, esnifada) i quantitat de dosi de consum. L'actuació policial va permetre la intervenció de més de 7.500.000 de dosi de consum d'aquests preparats sintètics, que haurien arribat als diferents mercats il·lícits als que eren destinats. Donada la quantitat de substàncies intervingudes, avui dia encara s'estan analitzant.

Filmació de l'operatiu  (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-9pdjAqfgSn