Salta al contingut principal

Desarticulada la major xarxa de "narcotransportistes" de l'Estret per via marítima a través d'embarcacions d'alta velocitat

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional, Guàrdia Civil, i Policia Judiciária de Portugal

  • L'operació – explotada de forma simultània a Espanya i Portugal – ha permès desmantellar la infraestructura d'una organització criminal que estava després de les captures de 4.000 quilos d'haixix i 627 quilos de cocaïna
  • Els agents han detingut a 19 persones – més unes altres 12 que ja estaven a la presó – i han realitzat 24 registres domiciliaris, a més d'avortar fins a quatre operacions de l'organització i intervenir tres armes curtes, 1,4 milions d'euros en efectiu, 19 vehicles d'alta gamma, sistemes de comunicació, material informàtic i dues ‘narcollanxes’ al país lusità i tres embarcacions més a Espanya
  • El centre d'operacions estava ubicat en una luxosa urbanització de Lisboa, des d'on un històric narcotraficant dirigia i coordinava totes les operacions navals; també comptaven amb infraestructura i una àmplia xarxa de col·laboradors en la localitat gaditana de Sanlúcar de Barrameda, d'on eren originaris els capitostos de l'entramat
  • L'organització disposava d'una mitjana d'entre vuit i deu embarcacions EAV (Embarcacions d'Alta Velocitat) que es trobaven en qualsevol moment en l'aigua – amb les seves respectives tripulacions –, així com d'una nodrida xarxa de petites embarcacions que utilitzava per facilitar tot el que calgui (queviures, gasolina, etc) a les anteriors

16 d'abril de 2024.-  Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i la Policia Judiciária de Portugal, han desarticulat la major xarxa de narcotransportistes de l'Estret, que estava darrere de captures recents de 4.000 quilos d'haixix i 627 quilos de cocaïna.

Aquesta operació, – explotada de forma simultània a Espanya i Portugal, i coordinada per la Fiscalia Especial Antidroga de Jerez-– ha finalitzat amb la detenció de 19 persones, més unes altres 12 que ja es trobaven a la presó i la pràctica de 24 registres domiciliaris. Així mateix, ha permès avortar fins a quatre operacions de l'organització e confiscar tres armes curtes, 1,4 milions d'euros en efectiu, 19 vehicles d'alta gamma, sistemes de comunicació, material informàtic, dues ‘narcollanxes’ al país lusità i tres embarcacions més a Espanya. En l'operatiu han participat 250 agents.

El centre d'operacions estava ubicat en una luxosa urbanització de Lisboa, des d'on un històric narcotraficant dirigia i coordinava totes les operacions navals; també comptaven amb infraestructura i una àmplia xarxa de col·laboradors en la localitat gaditana de Sanlúcar de Barrameda, d'on eren originaris els capitostos de l'entramat. L'organització disposava d'una mitjana d'entre vuit i deu embarcacions EAV – Embarcacions d'Alta Velocitat –, conegudes com ‘narcollanxes’, que es trobaven en qualsevol moment en l'aigua – amb les seves respectives tripulacions –, així com d'una nodrida xarxa de petites embarcacions que utilitzava per facilitar a les anteriors tot el que calgui (queviures, gasolina, etc).

La investigació es va iniciar el maig de l'any passat, quan els agents van detectar que l'organització criminal va intentar recollir un carregament de 6.000 quilos de cocaïna d'un ‘narcosubmarí’ provinent d'Amèrica del Sud. Tanmateix, els problemes mecànics que va patir l'embarcació durant la travessia van provocar el seu enfonsament, fet que va frustrar l'acció criminal.

A partir d'aquell moment, les indagacions policials van girar al voltant del funcionament de l'estructura de l'organització, acreditant que els líders de la mateixa estaven assentats en les localitats gaditanes de Sanlúcar de Barrameda, Chipiona i El Cuervo.

Centre d'operacions a Lisboa dotat d'alta tecnologia

Donat el gran potencial econòmic de l'organització, els seus membres comptaven amb fèrries mesures de seguretat i autoprotecció. En aquest sentit, disposaven dels mitjans més avançats per transmetre la informació tant a nivell individual com en les comunicacions navals.

Gràcies a l'estreta col·laboració de la Policia Judiciária de Portugal, els agents van localitzar el centre d'operacions de l'entramat, que estava ubicat en una luxosa urbanització dels voltants de Lisboa.

El centre operatiu es trobava dirigit per un històric narcotraficant, fugit de la justícia espanyola, que s'encarregava de dirigir i coordinar totes les operacions navals. A més, estava dotat de la tecnologia més alta en l'àmbit de comunicacions, el que els permetia un absolut control de totes les seves embarcacions-– per a la càrrega, transport i descàrrega de l'estupefaent –, així com una vigilància total dels mitjans aeris i marítims de les Forces i Cossos de Seguretat que operen en l'Estret.

D'aquesta manera, cada vegada que havia una operació, els líders de l'organització viatjaven des d'Espanya fins allà per coordinar la infraestructura necessària que permetés portar-la a cap, establint al seu torn contacte directe amb els responsables de la mercaderia estupefaent.

Infraestructura i una àmplia xarxa de col·laboradors en Sanlúcar

L'entramat comptava amb una mitjana d'entre vuit i deu embarcacions EAV que es trobaven en qualsevol moment en l'aigua, amb les seves respectives tripulacions, per efectuar els diferents transports de mercaderia – sense importar de quin tipus fora (haixix, cocaïna) – d'unes altres organitzacions nacionals o internacionals que demandessin els seus serveis.

A més, disposava d'una nodrida xarxa de petites embarcacions, fins i tot pesquers, a través de les que facilitaven a les EAV gasolina, queviures o qualsevol altre material necessari per al compliment dels transports.

La investigació va acreditar que els capitostos de l'organització, originaris de Sanlúcar de Barrameda, usaven aquesta ciutat gaditana com a base d'operacions al nostre país. Això responia, d'una banda, al perfecte coneixement que tenien de la zona i l'orografia de la mateixa i, per un altre, a la nodrida xarxa de col·laboradors amb la que comptaven en aquest municipi.

Detencions i registres simultanis a Espanya i Portugal

Aquesta operació ha permès avortar fins a quatre operacions de l'organització criminal, així com la confiscació de dues narcollanxes a Portugal i tres embarcacions més al nostre país. D'altra banda, la investigació ha acreditat que l'entramat desarticulat estava darrere de captures recents de 4.000 quilos d'haixix i 627 quilos de cocaïna.

L'explotació operativa, duta a terme de forma simultània a Espanya i Portugal, ha finalitzat amb la detenció de 31 membres de l'organització i la pràctica de 24 registres domiciliaris. Se'ls ha intervingut tres armes curtes, 1,4 milions d'euros en efectiu, 19 vehicles d'alta gamma, sistemes de comunicació, material informàtic i dues ‘narcollanxes’ al país lusità, més tres embarcacions més a Espanya. En l'operatiu han participat 250 agents.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-nN0KvqfzPO