Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intervé més de 22.000 articles falsificats de marques de luxe al País Basc i el sud de França a una organització que distribuïa a tot Europa

Operació ‘Trinxi't’ del Servei de Vigilància Duanera

  • S'han localitzat tres grans pavellons a Hernani (Gipuzkoa) i un en Bidart (França), i s'ha procedit a la detenció de tres persones presumptament implicades

  • La mercaderia – calçat, bosses, peces de roba, joieria i complements – era introduïda a Espanya procedent de la Xina per ser després oferta en plataformes d'Internet, tant de venda directa com de segona mà

  • Més de cent grans marques de luxe s'han vist afectades

  • L'organització arribava a falsificar fins i tot els certificats d'autenticitat i tiquets de compra en botigues oficials de les marques i simulava centenars de perfils diferents per aparentar que els productes s'estaven oferint per diferents anunciants particulars

5 d'abril de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc ha intervingut més de 22.000 productes falsificats que simulaven marques de luxe en pavellons industrials d'Hernani (Gipuzkoa) i Bidart (França). L'organització responsable de la mercaderia rebia els articles de la Xina i els oferia en plataformes molt populars d'Internet de venda directa i segona mà entre particulars, aconseguint així la seva distribució per tot Europa, i perjudicant amb això a més de cent marques de luxe.

L'operació es va iniciar en el marc de les actuacions de control de les operacions de comerç exterior que Vigilància Duanera del País Basc realitza com Resguard Fiscal de l'Estat, tant orgànica com funcionalment, sota la Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials de l'AEAT, després de detectar-se en una empresa de paqueteria diversos enviaments procedents de la Xina de mercaderies falsificades d'un alt nivell de qualitat.

El seguiment dels enviaments va conduir als investigadors a tres pavellons industrials de la localitat d'Hernani llogats per una empresa propietat de ciutadans de nacionalitat xinesa. En els magatzems es va comprovar que diàriament es recepcionaven productes via empreses de missatgeria.

Després d'aquestes actuacions, els investigadors de Vigilància Duanera van tenir coneixement de la possible existència d'un quart pavelló en la localitat francesa de Bidart. Activats els mecanismes de col·laboració entre la Duana d'Espanya i de França, funcionaris de la Duana francesa es van personar en el magatzem i van localitzar igualment mercaderia falsificada.

En aquestes quatre naus es van intervenir més de 22.000 articles falsificats – calçat, bosses, peces de roba, joieria i complements – de més de cent marques, totes elles d'alta gamma i de luxe.

Sofisticació en les falsificacions

En el cas dels articles de luxe, la falsificació afectava també a les pròpies caixes dels productes, els certificats d'autenticitat, les factures, e fins i tot l'organització, comptava amb tiquets falsificats de suposades compres en les botigues oficials de les marques a París i altres ciutats, amb entre un i dos anys d'antiguitat. Tot això amb la intenció d'oferir a l'eventual comprador una aparença d'autenticitat per poder oferir els productes a un alt preu en les plataformes d'Internet.

La comercialització d'aquests articles falsificats es duia a terme a través d'anuncis meticulosament dissenyats en les plataformes digitals més populars de venda entre particulars. Aquests anuncis, amb detallades imatges dels articles, tenien com propòsit principal enganyar als possibles compradors de productes usats o seminous de marques de prestigi. Per això creaven centenars de perfils ficticis simulant la propietat del producte per part d'anunciants particulars.

Una vegada que el producte era venut, etiquetaven i remetien el paquet directament des del seu magatzem al comprador final en qualsevol punt d'Europa. Aquesta forma de comercialització els permetia distribuir els productes sense restriccions geogràfiques, facilitant l'expansió de les seves operacions durant el continent i dificultant el seguiment per part de les autoritats.

Els tres detinguts, per tal de donar una aparença de legalitat, van crear una societat amb domicili social als magatzems intervinguts, on disposaven d'una oficina amb ordinadors i impressores per a la gestió de les compres directament a la Xina i la gestió d'etiquetatge i venda. Els detinguts i efectes intervinguts han estat llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció 2 de Sant Sebastià.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-05p49LbR8b